Följ rutinen... med ett leende!

Under utbrott och remissionsperioder kan salvor vara viktiga för välbefinnandet. Hudens dagliga välbefinnande beror på användningen av mjukgörande och lipidåterställande krämer. Rutinen måste förenklas, särskilt för barn. Med några mjukdjur kan du skapa ett rollspelsscenario. Det görs till exempel på workshopparna om salva som har utvecklats på La Roche-Posays spacenter, där 300 barn tas emot varje år.

Uppmuntra barnet att leka
med Lipi & Kara

Steg 1
Börja alltid med att tvätta händerna innan du smörjer in kräm. Det är bekvämt att smörja in kräm direkt efter duschen, när händerna redan är rena.
Steg 2
Värm krämen genom att gnugga den mellan handflatorna. Då blir den mer lättflytande och tränger in lättare i huden.
Steg 3
Ansiktet
Börja med att göra stora cirklar på kinderna och gnugga sedan kattens morrhår och sedan näsan och pannan. Vi tar bort snigelns antenner med båda pekfingrarna. Kom ihåg att gnugga ögonlocken och bakom öronen.
Steg 4
Halsen och hakan
Vi låtsas att du är en giraff! Du måste ta god tid på dig och smörja in kräm längs hela halsen på giraffen. Glöm inte nacken. Du behöver bara luta huvudet framåt.
Steg 5
Magen
Rita snigelns hus genom att göra flera cirklar. När du kommer till sidorna, håll en arm i luften och använd den andra för att smörja in kräm uppifrån och ned. Sedan byter du arm.
Steg 6
Armarna
Tänk på ett hoppande djur (till exempel en jordekorre (som Piff och Puff), en kanin eller en gräshoppa). Börja från handen, gå upp till axeln och hoppa sedan till handen igen! Börja om igen, fast nu har du handflatan vänd uppåt och smörjer in kräm på insidan av armen.
Steg 7
Benen
Välj ett annat hoppande djur och upprepa samma rörelser som för armarna. Lägg handen på ena foten, smörj hela vägen upp och hoppa sedan till foten igen. Gör det både på framsidan och på baksidan av benet. Till slut smörjer du in tunt med kräm mellan tårna, där huden kan vara väldigt torr.
Step 8
Ryggen
Nu kan mamma och pappa turas om att ge dig lite välförtjänt massage!

Hjälp barnet förstå sin sjukdom: det är viktigt att inte överdramatisera situationen, särskilt när det gäller atopiska barn. Oftast vet barn med sig att de har eksem men kan inte förklara det (särskilt inte för sina kompisar). Varifrån kommer sjukdomen, är den smittsam och kommer de att bli botande någon gång? Det är också svårt för dem att bedöma nyttan på medellång sikt av en behandling och att övervaka sin sjukdom. Diskutera det här med dem med mjukdjuren som undervisningshjälpmedel LIPI & KARA för att ta reda på hur mycket de vet.

Uppmuntra barnen att själva smörja in sig. De klarar det från 3-4 års ålder.
Vår tendens att överbeskydda barnen är naturlig. Men även mycket små barn kan ta ansvar, vilket gör att de ändrar sina vanor och sin uppfattning om sjukdomen.
Genom att lära sig en insmörjningsrutin, som man börjar med på ett lekfullt sätt, kan barnen snart klara den själva hemma, hos sina far- och morföräldrar och även på campingturer. Utbrotten blir mindre svåra och kommer mer sällan, vilket gör att de kan känna sig bekymmersfria igen. Till slut blir rutinen instinktiv och föräldrarna behöver inte tjata.

Med början från 7 år kan barn också bedöma sina egna eksem och följa hur status utvecklas från en vecka till nästa. Genom att använda detta verktyg, som har tagits fram av European Task Force on Atopic Dermatitits, kan patienten mäta svårighetsgraden av lesioner, symtom, klåda och sömnstörningar.
http://www.poscorad.com/