0

FÖDELSEMÄRKEN OCH SOLEN: EN DÅLIG KOMBINATION

I barndomen och tonåren påverkar solexponeringen antalet och storleken på de födelsemärken som uppstår på huden. Ju fler födelsemärken en person har, desto större är risken att utveckla hudcancer eftersom 35 procent av alla hudcancerfall faktiskt utvecklas från ett existerande födelsemärke1. Därför är det mycket viktigt att effektivt skydda barn och tonåringar från solen för att minimera uppkomsten av nya födelsemärken. Dessutom påverkar en alltför hög exponering för solen utvecklingen av lesioner som kan visa sig vara cancerogena. Därför är det också viktigt att skaffa sig goda vanor för att skydda sina födelsemärken från UVA- och UVB-strålning, precis som du gör med din hud.

1 The Syndicat National des Dermatologues-Vénérologues (National Union of Dermatologists-Venereologists).

SKYDDA DINA FÖDELSEMÄRKEN

För att möta dessa särskilt krävande behov har La Roche-Posay Laboratory utvecklat solskyddsserien Anthelios med ett mycket högt skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Anthelios finns i olika konsistenser för att uppfylla behoven och förväntningarna hos även den mest känsliga hud. Söker du efter en tonad creme som tas upp snabbt av huden, en ultralätt flytande gel, en mjuk lotion eller en solskyddsfaktor särskilt framtagen för barns hud? Gå till vårt soldiagnosverktyg för att hitta det skydd som passar dig bäst.

Uppföljningsverktyget utvecklades av La Roche-Posay för att hjälpa dig att vara aktiv och hålla uppsikt över dina födelsemärken och ger dig en möjlighet att kartlägga dina födelsemärken och följa eventuella förändringar mellan läkarbesöken. Kom ihåg att ju tidigare en hudcancer upptäcks desto större är chansen att den går att bota.

GODA VANOR FÖR ETT HÖGT SKYDD VID SOLEXPONERING

Eftersom 50 till 70 procent av alla hudcancerfall orsakas av en alltför hög exponering för UVA- och UVB-strålning är det mycket viktigt att följa några enkla regler och att ta på solcreme.

  • Undvik att exponera dig för solljus mellan klockan 12 och 16
  • Vistas hellre i skugga än i direkt solljus
  • Applicera solskyddsfaktor varannan timme
  • Minska barns solexponering så långt det är möjligt eftersom deras hud är mycket känsligare än huden på en vuxen person. Kläder (huvudbonad, t-shirt och solglasögon) är fortfarande det bästa skyddet mot UV-strålningen

1 The Syndicat National des Dermatologues-Vénérologues (National Union of Dermatologists-Venereologists).