Tre frågor till en expert

Vid hudirritationer rekommenderar jag cremer som innehåller molekyler med lugnande eller reparerande egenskaper

Img_Vid hudirritationer rekommenderar jag cremer som innehåller molekyler med lugnande eller reparerande egenskaper

Hudirritationer visar sig som rodnader och torr hud. Irritationerna orsakas av olika specifika produkter som ömtålig hud har låg tolerans mot, till exempel tvål, shampo, starka parfymer och vissa aktiva ingredienser. Hur kan irritationerna lindras? Hudläkaren ger råd.

Vad innebär hudirritationer?

Hudirritationer är ett mycket vanligt problem och kan yttra sig på många olika sätt.

Ibland uppfattas hudirritationer av misstag som allergiska reaktioner. Irritationsorsakad dermatit kliar sällan eller aldrig och vanligen sträcker de sig endast lite utanför de områden där produkten applicerades (med undantag av ögonlocken). Den irritationsorsakande produkten utlöser en inflammatorisk hudreaktion och skadar hudens barriärfunktion. Detta resulterar i en synlig hudreaktion med hud som stramar och har en stickande känsla, ibland även i kombination med lindrig klåda.

Vad rekommenderar du för behandling?

Vanligast är hudreaktioner i ansiktet, på ögonlocken och runt ögonen.

På ovansidan av händerna och fingrarna kan irritationen vara akut, röd och svullen eller kronisk med torr hud och hudsprickor. På handflatorna och fingrarnas insida är överhuden tunn, torr och har sprickor. På kroppen är huden torr och ibland förekommer hudsprickor och fjällande hud.

Vad rekommenderar du för behandling?

Mitt första råd är att de ska sluta använda alla produkter som kan misstänkas ligga bakom reaktionerna.

Om irritationen sitter på ögonlocken rekommenderar jag att de undviker alla typer av kosmetiska produkter. För ansiktet rekommenderar jag att huden rengörs med en neutral lotion eller thermalskt källvatten. För kroppen brukar jag föreslå användning av tvålfri rengöring i fast form eller tvål utan ytaktiva ämnen. Jag rekommenderar även användning av cremer med molekyler med lugnande, mjukgörande eller reparerande egenskaper samt solskydd som skydd mot solens strålar. Jag avråder från kortisonbaserade cremer.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar
    3 pushs