Tre frågor till en expert

För att kamouflera ett ärr behöver du en produkt som är rik på pigment

Img_För att kamouflera ett ärr behöver du en produkt som är rik på pigment

Efter ett ingrepp i ansiktet är kirurgen ofta nöjd med ärret eftersom det är litet och flexibelt. Patienten däremot är ofta besviken. Hudläkarens råd för att skonsamt kamouflera dessa oundvikliga små märken.

1. Hur utvecklas ärr hos de patienter som kommer och träffar dig?

Först är de röda och känsliga.

Sedan brukar de gradvis ljusna och bli smärtfria. Efter en månad kan du massera dem försiktigt för att återuppbygga hudens smidighet och rörlighet. Slutligen återfår huden sin ursprungliga färg och ärret kommer praktiskt taget att försvinna. Det tar mellan ett år och 18 månader innan man kan bedöma slutresultatet ordentligt.

2. Vilken makeup rekommenderar du till ett ärr?

Du behöver en produkt som är rik på pigment och kallas "korrigerande foundation":

bara en foundation räcker inte. Du fördelar den korrigerande foundationen på baksidan av handen för att värma upp den. Sedan klappar du in en väldigt liten mängd foundation på ärret. Efter det använder du en bred pensel och klappar ärret för att noggrant dölja alla ojämnheter. Slutligen sveper du med penseln längs kanterna för att produkten mjukt ska övergå i området med frisk hud.

3. Enligt din åsikt, är makeup tillräckligt för att skydda ärret från solljus?

Pigmenten som används i korrigerande produkter är av samma sort som de som används i solskyddscreme.

På det viset ger de tillräckligt skydd vid vardagens aktiviteter, såsom en vanlig dag på en arbetsplats som inte är utsatt för sol. Det är enkelt att fräscha upp makeupen under dagen. Om man utsätts för sol i större mängd bör makeupen appliceras efter en solskyddscreme, du bör sedan applicera nytt solskydd varannan till var tredje timme.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar