Tre frågor till en expert

Känslig hud rengörs bäst med rengöringslotion som inte behöver sköljas bort, i kombination med thermalsk källvattenspray.

Img_Känslig hud rengörs bäst med rengöringslotion som inte behöver sköljas bort, i kombination med thermalsk källvattenspray.

62 % av alla kvinnor anger att de har hud som ofta får överkänslighetsreaktioner, som är känslig, lättirriterad och intoleranta mot alla kosmetiska produkter och även vatten. 32 % av alla män har också hudbesvär. Hur lugnas känslig hud bäst? Råd från en hudläkare.

Vilka problem upplever dina patienter med känslig hud vanligen som mest besvärande?

Egentligen finns det bara ett fåtal synliga symtom: torr hud, rosacea, hudrodnad, fjällande eller flagande hud.

Ibland yttrar det sig endast som en stram, brännande känsla som blir mer intensiv efter applicering av kosmetika. Känslan kan bli kronisk och mycket besvärande. Vanligast är de här symtomen hos kvinnor med tunn, blek och torr hud som är oroade eller stressade.

Vilka råd har du till dem?

Jag rekommenderar dem att utesluta alla de faktorer som utlöser eller försämrar överkänslighetsreaktionerna och ställer frågor för att avgöra vilka faktorer det rör sig om.

Detta gäller både kosmetikaprodukter och livsstil. Jag rekommenderar dem att begränsa sin konsumtion av alkohol, kaffe och starka kryddor, att undvika temperaturväxlingar och att minimera vistelsen i sol och vind. Framför allt avråder jag dem helt från att applicera produkter som innehåller kortison eftersom det, även om det till en början kan ha viss effekt, i längden försvagar och tunnar ut huden.

Men vad kan de använda i stället?

Jag rekommenderar att de använder så få kosmetikaprodukter som möjligt, och att de produkter de använder är parfymfria.

Det är också viktigt att de använder produkter som är anpassade specifikt för ”känslig hud”. Jag avråder från användning av tvål i fast eller flytande form och rekommenderar i stället användning av rengöringslotion som inte behöver sköljas bort samt thermalsk källvattenspray. Jag förespråkar fuktcremer med lätt konsistens, kylcreme och milda hårvårdsprodukter. Sist men inte minst rekommenderar jag mina patienter att undvika djuprengörande peelingmasker och produkter avsedda att motverka hudens ålderstecken.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar