Tre frågor till en expert

Herpesbehandling bör inledas redan vid de första symtomen

Img_Herpesbehandling bör inledas redan vid de första symtomen

Solvistelse kan utlösa herpes, som oftast drabbar huden runt näsa och mun. Det är viktigt att inleda behandlingen redan när de första symtomen visar sig och det finns några goda vanor att ta till sig. Hudläkaren ger råd.

Vad kännetecknar solutlöst herpes?

Herpes kan bryta ut under flera olika omständigheter:

feber, utmattning, menstruation och stress. Solen är också en bidragande faktor. Många av mina patienter berättar om stora herpesutbrott runt mun eller näsa som inträffar i samband med att de utövar vintersporter eller i början av sommaren. Utbrotten kan mer eller mindre fördärva semestern eftersom de dels är så synliga och medför en obehagligt brännande känsla i huden.

Hur kan herpes behandlas?

Det finns läkemedel som kan förhindra virusets spridning.

Det är viktigt att inleda herpesbehandlingen redan när de första symtomen visar sig. De flesta är väldigt bekanta med den där svagt brännande känslan som varslar om att ett herpesutbrott är på väg. Det är viktigt att inte klia på sårskorpan: annars kan korsinfektioner med bakterier (impetigo) uppkomma eller spridningen av viruset förstärkas. Herpespatienter bör inte heller ha direktkontakt (genom till exempel pussar eller kyssar) med vänner och familj och bör inte använda starka lokala produkter som kan irritera såren.

Vad anser du om solutlöst herpes: går det att förebygga utbrotten?

Den utlösande faktorn finns klart identifierad:

spridningen av det virus som redan finns i kroppen stimuleras av effekten från solens UV-strålar. Alltså är det av yttersta vikt att skydda huden mot solljus. På det sättet kan patienterna undvika utbrott. Jag rekommenderar att de använder solskyddsstift till läpparna med hög solskyddsfaktor och att de smörjer sig varannan timme. Resten av ansiktet bör skyddas med solskyddsprodukter med hög solskyddsfaktor och bredspektrat skydd (mot både UVA- och UVB-strålar).

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar