Tre frågor till en expert

Det är viktigt att anpassa behandlingen av mjäll efter den typ av mjäll det rör sig om

Img_Det är viktigt att anpassa behandlingen av mjäll efter den typ av mjäll det rör sig om

Mjäll består av ansamlingar av döda hudceller som täcker hårbotten. Många uppsöker läkare för att få råd om mjäll, som är mycket vanligt och ofta kliar och irriterar hårbotten. Hur blir man då av med mjäll? Här får du råd från en hudläkare.

Finns det olika typer av mjäll?

Hos personer med torr hårbotten består mjäll av torra, små, fina vita flagor som lätt lossnar

och därför syns tydligt på mörka klädesplagg. Hos personer med fetare hårbotten är flagorna större och tjockare och sitter mer fast vid hårbotten längst ned vid hårfästet. Mjäll kan också medföra klåda i hårbotten. Seborroisk dermatit i hårbotten är den besvärligaste typen av mjäll och medför att huden runt hårfästet blir röd och flagar.

Vilka behandlingsmetoder rekommenderar du?

Först brukar jag förklara för mina patienter varför mjäll vanligtvis uppstår:

orsaken är en typ av jästsvampar pityrosporum ovale, som förekommer naturligt i hårsäckarna. När de sprider sig ger de upphov till inflammation och fjällande hud. Jag rekommenderar mina patienter att regelbundet använda ett keratolytiskt schampoo mot svamp (LHA™ keratolytisk lipofil, piroctone-olamin). Vid svåra fall av mjäll rekommenderar jag lotion mot svamp (ketoconazol, ciclopiroxolamin) och ibland även en kortvarig, topisk behandling med kortisoncreme för att häva inflammationen. Det är alltid viktigt att behandlingen anpassas efter just den typ av mjäll det rör sig om.

Vad har du för råd att ge dina patienter?

Jag förklarar för dem att det är viktigt att de väljer ett effektivt mjällschampo

med god kosmetisk kvalitet så att det inte torkar ut håret utan är både milt och effektivt. Det är viktigt att schampot är anpassat specifikt för att förebygga ökad förekomst av seborroisk hud, till följd av att talg avlägsnas från huden (reaktiv seborré). Mjällschampo måste sitta kvar i håret i minst 5 minuter för att de aktiva ingredienserna ska hinna verka ordentligt. Det är också viktigt att hålla fast vid goda hårvårdsrutiner för att undvika att mjället kommer tillbaka.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar