Vetenskapliga fakta

Hårets och hårbottens fysiologi

Img_Hårets och hårbottens fysiologi

Hårbotten har en ytarea om cirka 600 cm2 och utgör en fysisk skyddsbarriär där håret växer. Hår är mycket tåligt och består av keratin. En vuxen människa har mellan 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet.

Hårbotten: fysisk barriär och värmeisolering

Hårbotten utgörs av mjukvävnader som täcker skallbenet och är ett motståndskraftigt yttre lager. Hårbotten består av flera lager och det yttersta innehåller de hårsäckar som håller håret på plats.   Faktum är att hårbotten har samma struktur som huden.  Den har flera funktioner: fysisk barriär, immunologiskt skydd, värmeisolering...   Förnyelseprocessen för hårbottens celler tar normalt 2 veckor. Om en inflammation uppstår kan dock processen påskyndas. Cellförnyelseprocessen i huden tar längre tid än i hårbotten: 3 veckor snarare än 2. De döda hudcellerna i hårbotten lossnar i form av pyttesmå avlagringar som är osynliga för det mänskliga ögat. Men vid inflammation och ökad fjällande hud kan de döda cellerna bilda ansamlingar och då syns de. Det är detta som vi kallar mjäll.

Hår: extremt tåligt

Hårets huvudsakliga funktion är att skydda huvudet. Håret består av en del som växer över hudytan, själva hårstrået och en del under hudytan, hårroten. Hårstrået växet ut genom hårbottens yta medan roten ligger inbäddad i hårsäcken. Hårsäckarna är hårets ”produktionsenheter”. Varje dag produceras en miljon nya keratinocyter i våra hårsäckar. Dessa celler framställer keratin, ett trådbildande protein som är hårets huvudsakliga beståndsdel och som gör håret enormt tåligt. Längst ned i hårsäcken finns en bubbla som kallas dermal papilla, där flera små blodkärl med näringsämnen och syre som krävs för hårets tillväxt strålar samman. Ovanför denna bubbla sitter talgkörteln, där talg framställs. På så sätt smörjs hårstrået kontinuerligt. Själva hårstrået består av tre olika delar: medulla, hårets märg, omges av cortex, hårets bark, som i sin tur omsluts av cuticula. Färgen på håret varierar mellan olika personer. En vuxen människa har mellan 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar