Atopiskt eksem påverkar inte bara huden utan också livskvaliteten för många barn och vuxna. Men det finns hjälp att få.

Atopiskt eksem påverkar inte bara huden utan också livskvaliteten för många barn och vuxna. Men det finns hjälp att få. Patrick är 5,5 år och lider som många andra barn av atopiskt eksem. I april 2018 åkte Patrick och hans mamma Sunniva från Norge till det dermatologiska thermalska centret i La Roche-Posay i Frankrike. Den här resan gjorde att Patrick fick komma hem till en ny vardag med en bättre hud och färre sömnlösa nätter.

Bild: Patrick och hans mamma Sunniva med ett glas thermalskt källvatten i La Roche-Posay. Att dricka vattnet ingår som en del av behandlingen.
Bild: Patrick som behandlas på det thermalska centret i La Roche-Posay i april 2018.

EN HUDSJUKDOM SOM PÅVERKAR LIVSKVALITETEN
Patrick är 5,5 år och kommer från Midsund i Norge. Han är en av de 20 % av alla barn som drabbas av atopiskt eksem*, och han har lidit av eksemen sedan han var 1 år. Med åren har Patrick vant sig vid livet med eksem, men det kan vara en stor utmaning eftersom andra barn kommenterar eksemen och eftersom han blöder. Dessutom är det flera saker han måste undvika, t.ex. simhallen, hundar och katter. Patrick har blivit riktigt bra på att vara försiktig, men under vissa perioder är hans eksem särskilt jobbiga, och det är svårt också för hans mamma. Det värsta är klådan på natten som påverkar sömnkvaliteten (ref. Sunniva, Patricks mamma).

3 VECKORS BEHANDLING FÖR EN BÄTTRE VARDAG
I april 2018 åkte Patrick och hans mamma till behandlingscentret i La Roche-Posay i hopp om att få hjälp till en bättre vardag. Centret i La Roche-Posay är världens största dermatologiska thermalska center där cirka 8 000 patienter med olika hudbesvär (atopiskt eksem, psoriasis, brännskador mm) behandlas varje år med det thermalska källvattnet från La Roche-Posay. Patricks behandling varade i 3 veckor och bestod av daglig Filiformis-duschning, bad i badkar, behandling – varje dag under tillsyn av centrets dermatologer. Som tilläggsbehandling använde han Lipikar Balm AP+ för att mjukgöra och lugna huden, Lipikar Syndel AP+ som en daglig mild rengöringsprodukt och när han upplevde obehag under dagen använde han Lipikar Stick AP+ för att minska känslan av klåda.
”Redan efter 1 vecka kunde vi se skillnad. Hans hud blev mjukare och eksemen började försvinna. Innan vi kom hit vaknade Patrick varje timme varje natt för att klia. I dag sover han varje natt utan att vakna.” – berättar Sunniva.

HUDENS MIKROBIOM, NY RELEVANT FAKTOR I FÖREKOMSTEN AV ATOPISK HUD
Symptomen vid atopisk hud är ett resultat av strukturella och funktionella försvagningar i överhuden som tillåter irritanter utifrån att tränga ned i huden. Atopisk hud karakteriseras därmed av en försvagad hudbarriär. Forskning från L’Oréal Research visar att mikrobiomet (hudens normalflora) också spelar en viktig roll i förekomsten av atopisk hud. Hos personer med atopisk hud är mikrobiomet i obalans. Förblir mikrobiomet i obalans kommer irritation och klåda som en följd av extremt torr hud att komma tillbaka.