Tre frågor till en expert

Kärllaser ger utmärkta resultat vid behandling av rosacea.

Img_Kärllaser ger utmärkta resultat vid behandling av rosacea.

Ytliga blodkärl i ansiktet kallas för rosacea. Rosacea är vanligt och förekommer ofta även i kombination med erytros, diffus rodnad på kinderna. På en del hudtyper uppstår rodnader lätt vid stress, värme, kyla eller matsmältning. Hur åtgärdar man problemet? Råd från en hudläkare.

Vad kännetecknar patienter med rosacea?

Förekomsten av utvidgade blodkärl i ansiktet är ett tecken på att hudens kapillärer är sköra.

Vanligast förekommande är det hos patienter med blek och tunn hud. En del faktorer påverkar uppkomsten av rosacea. Plötsliga växlingar mellan kallt och varmt, cigarettrök, starka kryddor, alkohol och stress. Alla de här faktorerna leder till att ansiktets blodkärl vidgar sig. En vanlig myt om tillståndet vill jag dock gärna bringa klarhet i: förekomst av rosacea innebär inte att du dricker för mycket alkohol!

Vad har du för råd att ge dina patienter?

Det är viktigt att se över och undvika de faktorer som påverkar uppkomsten av rosacea.

Patienter med blek hud bör undvika att äta starkt kryddad mat och skydda sig från kyla med starkt återfuktande produkter på vintern. Det är också ett bra skäl att sluta röka. Jag rekommenderar alltid användning av kosmetiska cremer med aktiva ingredienser som främjar hudens mikrocirkulation. Det är också viktigt att använda milda produkter för makeupborttagning för att undvika hudirritationer. Slutligen rekommenderar jag användning av en bra, täckande makeupprodukt

Vad finns det för behandlingsalternativ?

Om det rör sig om enstaka, mycket framträdande blodkärl kan elektrokoagulering vara ett bra alternativ.

Numera finns också kärllaserbehandlingar som ger utmärkt resultat. Rosacea kan förbättras avsevärt med bara 2 behandlingar med KTP-laser med 6 veckors mellanrum. Jag använder också IPL-behandling (Intense Pulsed Light, pulsat ljus) som ger goda resultat mot erytros i kombination med rosacea. Behandlingarna måste utföras vid tillfällen då huden inte utsätts för solljus.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar
    3 pushs

    ImgArticlePush_