VAD KAN JAG GÖRA ÅT PORMASKAR?
GODA RÅD OCH KUNSKAP OM PORMASKAR

Article Read Duration 5 min läsning

Pormaskar, eller “öppna komedoner“, är igentäppta porer som kan likna små smutsfläckar, men som i själva verket är en blandning av talg och hudceller som har mörknat i kontakt med luft. Nedan kan du läsa mer om vad som förorsakar pormaskar och vad du kan göra för att antingen reducera eller kanske bli av med pormaskar. Hur du tacklar pormaskar:

• Använd inte hårda skrubbar och sammandragande medel som kan irritera huden

VAD ÄR PORMASKAR?

Pormasker är orenheter i huden som ofta är lätta att finna. De är mörka till färgen och ger ojämnheter i huden. Till skillnad från vissa andra fläckar ger de inte irritation, och är därför inte smärtsamma att röra vid. Pormaskar uppstår främst i ansiktet, men kan även uppkomma på rygg, bröst, nacke, armar och axlar.

VAD ORSAKAR PORMASKAR?

En av flera typer av orenheter

Pormaskar orsakas av igentäppta hårsäckar. Säckarna innehåller hår och en körtel som producerar talg för att hålla huden mjuk. Döda hudceller och talg ansamlas och bildar en slags ‘plugg’, som i kontakt med luft oxiderar och antar en svartaktig färg på samma sätt som skuren frukt byter färg när den lämnas ute i luften.

Pormaskar är helt enkelt en uppbyggnad av talg, där andra orenheter kan vara resultatet av någonting bakteriellt.

Men även om din kropp inte ser pormaskarna som ett hot kan dessa små svarta märken på huden vara lite irriterande.

Den goda nyheten är att det finns hjälp som kan reducera dina pormaskar, men det kan ta lite längre tid än det gör för vissa andra orenheter. Att reducera eller bli kvitt pormaskar kräver tålamod.

VAD KAN MAN GÖRA ÅT PORMASKAR?

Den rätta hudvården

Pormaskar kan ofta reduceras eller till och med tas bort helt med hjälp av den korrekta hudvården. Produkter som exfolierar huden hjälper till att rensa porerna och ta bort de döda cellerna och talgen som täpper igen dem.  

  • Använd även en återfuktande creme utvecklat för oren hud, eftersom hudens fuktnivåer bör hållas i balans för att inte stimulera en överproduktion av talg.
  • Kom ihåg att alltid vara skonsam mot huden för att undvika irritation och rodnad.
  • Många varumärken för porremsor hävdar att dessa avlägsnar pormaskar.

HAR DU SVÅRT ATT BLI AV MED PORMASKAR?
ÖVERVÄG ATT UPPSÖKA EN DERMATOLOG

Ifall du i en längre tid har försökt reducera eller bli av med pormaskar genom specialiserade hudvårdsprodukter, bör du kanske överväga att besöka en dermatolog för att få det undersökt. Din dermatolog kan värdera om behandling är nödvändigt.

Hursomhelst, kom ihåg att ha tålamod med bruk av hudvård, eftersom det kan ta lite tid för de önskade resultaten att uppenbara sig.

VI HAR ÄVEN
EN SERIE FÖR DET

VÅRA HÖGA KRAV
FÖR PRODUKTUTVECKLING

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAT MED FOKUS
PÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud.
Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGAR
TOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar och endast de mest nödvändiga konserveringsämnena för en hög tolerans och effektivitet över tid.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET NÖDVÄNDIGA
I RÄTT AKTIV DOS

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de mest nödvändiga ingredienserna i rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRD
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter som passar till de flesta behov: Känslig hud, fet och oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många andra behov.