TONÅRINGAR MED TENDENS TILL AKNE:
VAD KAN MAN GÖRA ÅT DET?

Article Read Duration 3 min läsning

Oren hud med tendens till akne i tonåren orsakas ofta av hormonella förändringar som uppstår under puberteten, vilket gör huden fetare.

I de flesta fall kan rätt hudvård vara lösningen, men i svåra fall kan det vara nödvändigt att träffa en läkare eller dermatolog för behandling och vägledning.

 

• Följ en hudvårdsrutin anpassad till fet och oren hud med tendens till akne.
• I svåra fall av oren hud och tendens till akne kan din läkare eller dermatolog hjälpa dig med behandling och vägledning.
• Om man upplever svår akne, kan man bli ordinerad antibiotika eller isotretinoin.
• Nyckeln till framgång är att följa sin dagliga hudvårdsrutin och/eller den ordinerade behandlingen.

VAD ORSAKAR TENDENS TILL AKNE I TONÅREN?

De flesta tonåringarna upplever att de får en oren hud och tendens till akne under puberteten. Men vad är orsaken för tendens till akne i tonåren? Detta beror ofta på de hormonella förändringar som kroppen genomgår under puberteten.

I puberteten börjar våra könsorgan att producera olika hormoner. En grupp hormoner kallas androgener, och den mest kända hormonen är testosteron. Androgener påverkar kroppen på många sätt. Hos både killar och tjejer stimulerar de tillväxten av kroppshår samt ökar muskel- och benmassan.
Hos killar får den höjda nivån av androgener också rösten att ändras och ansiktsbehåringen att växa ut.

Androgenerna påverkar också huden med att kommunicera med talgkörtlarna som börjar att producera mer olja i form av talg (också kallat sebum).

Som ett resultat av detta blir ansiktet och ofta ryggen i puberteten fetare och hudens porer täpps till

med en blanding av talg och döda hudceller.

Härifrån kan det uppstå olika typer av oren hud, allt från pormaskar till finnar och i svåra fall även cystor.

Klicka HÄR för mer information om fet hud, tendens till akne och olika typer av finnar.

 

VILKA SLAGS BEHANDLINGAR FINNS DET?

 

FÖR AKNE HOS TONÅRINGAR?

I de flesta fall, kan bra hudvård vara en lösning till oren hud och hud med tendens till akne. I svåra fall av akne kan det dock vara nödvändigt att uppsöka en läkare eller dermatolog för behandling eller vägledning. De kan ordinera lokala retinoider, såsom adapalen för att reducera bildandet av pormaskar. För att ingripa mot några av de mikrober, som är ansvariga för finnar och tendens till akne, kan läkare ordinera benzoylperoxid. I mer allvarliga fall kan de ordinera antibiotika, såsom doxycyclin. Till mycket svåra och resistenta utbrott av akne, kan en behandling med Isotretinoin (Accutane) rekommenderas. I alla olika fall understryker dermatologer behovet av regelbunden uppföljning och efterlevnad, vilket innebär att man måste slutföra behandlingen för att uppnå ett framgångsrikt resultat.

 

Finns det kliniska behandlingar för tonåringar med akne?

Det är dermatologer, som utför behandling av akne hos tonåringar på sina kliniker.
Akne kan vara det som kallas retention, där porerna i hudens talgkörtlar blockeras av massor av komedoner (pormaskar) och mikrocystor. Därför behöver huden en dermatologisk rengöring. Då utförs en smärtfri och mindre form av extraktionsförfarande på hudens yta för att rena den från pormaskar och mikrocystor. Detta förbättrar behandlingens effektivitet.

GODA HUDVÅRDSVANOR TILL OREN HUD MED TENDENS TILL AKNE

Som nämnts kan rätt hudvård i de flesta fall vara lösningen för oren hud och hud med tendens till akne. Om du använder makeup, behöver du tvätta bort den noggrant efter dagens slut. En gest som din hud kommer att tacka dig för.

Fråga om hjälp på ditt apotek för att hitta de produkter som är utvecklade och mest lämpliga för fet och oren hud hos tonåringar.

Hitta den hudvårdsrutin, som passar bäst till din hud och ditt behov. Kom ihåg att följa instruktionerna och fråga om bra hudvårdsvanor.

 

VÅRA HÖGA KRAV
VID PRODUKTUTVECKLING

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAT MED FOKUS
PÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud.
Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGAR
TOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar och endast de mest nödvändiga konserveringsämnena för en hög tolerans och effektvitet över tid.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

Bara det väsentliga
I RÄTT AKTIV DOS

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de mest nödvändiga ingredienserna i rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRD
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter anpassade till de flesta behov:

känslig hud, fet och oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många andra behov.

LÄS MER OM
VAD AKNE ÄR

placeholder ALLT OM AKNE OCH OREN HUD
Läs mer