ALLT OM AKNE OCH OREN HUD

Article Read Duration 5 min läsning

Akne och oren hud brukar uppstå som följd av hormoner som bidrar till ökad talgproduktion, vilket gör huden fet.

• Dessa hormoner orsakar även en ökad produktion av hudceller.
• Porerna täpps igen med en blandning av celler och talg.
• De igentäppta porerna blir en grogrund för bakterier som kan orsaka inflammation, och därmed leda till orenheter och fet hud.
• Detta kan resultera i flera olika typer av finnar som kan vara besvärliga för huden.
• Fråga på ditt apotek om råd och vägledning gällande korrekt hudvård. Ifall du upplever svåra tecken på akne och oren hud, anbefaller vi att du tar kontakt med din läkare eller dermatolog.

VAD ORSAKAR AKNE OCH OREN HUD?

Det kan finnas flera orsaker till varför man upplever akne och oren hud. Akne och oren hud förorsakas ofta av hormonella förändringar som uppstår under puberteten, liksom vid andra hormonella förändringar, såsom under menstruation eller graviditet för kvinnor. Men det kan även orsakas av andra faktorer som stress, trötthet, kost, UV och föroreningar. Akne och oren hud är även genetiskt: ifall dina föräldrar hade det, är det sannolikt att du också kommer få det.

 

VAD ÄR HORMONELL AKNE?

Hormonell akne beror på en obalans av en hormonstyp som kallas androgener. Dessa hormoner gör huden mycket fetare. En viss mängd talg (olja) är nyttigt för huden och skyddar den genom att bilda ett vattentätt lager. Men under puberteten kan hormonella förändringar medföra en ökad utsöndring, vilket gör huden fetare. Samma hormoner orsakar en överproduktion av hornhinneceller (ytceller) vid porens öppning, vilket får den att täppas igen. Det är detta som vi kallar öppna komedoner - pormaskar.

 

FET HUD OCH BAKTERIERNA
SOM ORSAKAR AKNE

I igentäppta porer och pormaskar kan talget inte flyta ut som vanligt. Därför blir talg i fet hud en källa till mat för de bakterier som orsakar akne. Aknebakterier är "anaeroba", vilket innebär att den syrefattiga miljön i den igentäppta poren får dem att känna sig som hemma. Resultatet? Den igetäppta poren blir infekterad. Akne och oren hud kan synas som upphöjda knoppar (röda fläckar) eller finnar (röda knoppar med en vit prick i mitten) eller som djupa cystor på starkt angripen oren hud.

 

TYPER AV AKNE  OCH OREN HUD

Akne och oren hud faller in i två kategorier:
vanlig och inflammatorisk

Vanlig akne är igentäppta porer eller komedoner. Dessa uppstår som två olika typer:

  • Öppna komedoner, så kallade pormaskar, där den klibbiga blandningen av celler och talg mörknar i kontakt med luften
  • Stängda komedoner, där blandningen ligger under ytan och bildar det som kallas vita pormaskar. Inflammatorisk akne och oren hud består av röda, upphöjda blemmor, ofta med en vit prick i mitten.

SVÅRA UTBROTT OCH AKNE
OCH OREN HUD

Nodulär och cystisk akne

Vid svåra akneutbrott kan man få nodulär eller cystisk akne, vilket uppstår djupt ned i huden. Denna typ av akne riskerar att orsaka permanent ärrbildning och bör behandlas av en dermatolog.

 

AKNE OCH OREN HUD MED RODNAD

Som en reaktion på tillväxten av de bakterier som förorsakar akne och oren hud kan ett medel vid namn av inflammatoriska mediatorer ellr cytokiner frisättas i huden. Detta leder till att blodkärlen utvidgar sig, vilket ofta leder till röda märken i huden. Om din akne är förknippad med allmän rodnad, särskilt på näsan och kinderna, så har du kanske det som man kallas för akne rosacea. Om du upplever någon av dessa tecken bör du kontakta din läkare eller dermatolog.

 

MÖRKA FLÄCKAR  OCH MÄRKEN EFTER AKNE

Har du någonsin lagt märke till att finnar kan ge mörka fläckar efter att finnarna har försvunnit? På grund av inflammation i huden orsakad av bakterier så kan huden utveckla det som kallas postinflammatorisk hyperpigmentering, ifall huden utsätts för solexponering. Detta betyder ett de bruna märkena ersätter platsen där finnarna satt tidigare. Vi rekommenderar därför att du kompletterar din hudvårdsrutin med solskydd om du har akne eller oren hud.

 

GODA RÅD MOT FET OCH OREN HUD

Om du har finnar, pormaskar och fet, glansig hud, så är ett bra råd att fråga efter specialiserad hudvård till fet och oren hud på ditt apotek. Ett generellt råd här är att hitta den hudvård eller behandling som passar din hud och dina behov. Testa att följa någon av dessa dagliga råd:

  • Rengör huden och området två gånger dagligen med en rengöring som är milt rengörande.
  • Följ upp med en daglig hudvårdscreme eller serum som är anpassad för dina behov. Fråga om råd på ditt apotek.
  • Välj produkter och makeup som inte täpper igen porerna.
  • Skydda din hud mot solen, eftersom solexponering kan göra hudens översta lager tjockare och därmed öka talgproduktionen, vilket skapar perfekta förhållanden och en grogrund för orenheter.
  • Kläm inte finnar, då detta kan förvärra inflammationen och efterlämna märken och ärr i huden.

Ifall din orena hud förvärras trots dess råd rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare eller dermatolog. Tveka inte att prata med hen om det.

 

 

VI HAR EN
SERIE ÄVEN FÖR DET

EFFACLAR är en komplett hudvårdsserie med lösningar för alla stadier av fet och oren hud.

VÅRA HÖGA KRAV
FÖR PRODUKTUTVECKLING

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAT MED FOKUS
PÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud.
Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET NÖDVÄNDIGA
I RÄTT AKTIV DOS

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de mest nödvändiga ingredienserna i rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRD
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter som passar till de flesta behov: Känslig hud, fet och oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många andra behov.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGAR
TOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar och endast de mest nödvändiga konserveringsämnena för en hög tolerans och effektivitet över tid.