Hår- och kroppshår är bland det första som drabbas av cancerbehandling. Som tur är växer håret ut igen efter din sista behandling.

För att mildra den psykologiska effekten av håravfall kan du få hjälp genom att träffa hårtekniker eller frisörer som är specialiserade på detta område. De kan ofta erbjuda dig den mest lämpliga klippningen innan behandlingen påbörjas och ge dig råd om det utbud av lösningar som finns tillgängliga, t.ex. syntetiska eller naturliga peruker, bomullsturbaner eller luggar. Du kanske istället föredrar mössor, kepsar, baskrar, halsdukar, en blandning av olika alternativ eller att vara barhuvad. Tveka inte att kontakta ditt vårdteam eller exempelvis en patientförening för råd.

JAG UPPRÄTTHÅLLER
MITT HÅR

/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard1.jpg

1.TVÄTTA HÅRET MED ETT VÄLDIGT MILT SCHAMPO UNDER BEHANDLINGEN

Tvätta håret med ett milt schampo och badda huvudet varsamt torrt med en handduk. Undvik sådant som kan irritera hårbotten och ditt hår t.ex. hårfön, plattång eller locktång, värmerullar, permanent, färg, flätor och täta hårknutar. Var gärna försiktig även första tiden efter din behandling.
/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard2.jpg

2. ATT ANVÄNDA EN KALL KEPS PÅ VÅTT HÅR INNAN DU STARTAR KEMOTERAPI KAN HJÄLPA TILL ATT MOTVERKA HÅRAVFALL

Vissa studier visar att användning av en kall keps i vått hår ungefär femton minuter innan kemoterapin påbörjas kan bidra till att motverka att gifter tränger in i hårcellerna, vilket kan förhindra håravfall*. Kepsen måste bytas direkt när den mjuknar och tas bort ungefär en halvtimme efter att behandlingen har avslutats. Be ditt vårdteam om tips och råd.
/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard3.jpg

3. SKYDDA HÅRBOTTEN UNDER NATTEN

Använd ett nät över håret eller använd ett örngott i satinbomull när du går och lägger dig. En av de första fördelarna med detta material är att det begränsar friktionen så mycket som möjligt jämförelsevis med bomull eller linne.
/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nordics/cancer/under-behandlingen/om-du-lider-av-haravfall/lrp-oncology-2021-sitecore-during-during_hair_loss-flipcard4.jpg

4. TA HAND OM DIN HÅRBOTTEN GENOM ATT VÅRDA DEN PÅ LÄMPLIGT SÄTT

Om du har tappat håret kan du uppleva klåda i huden och hårbotten, du kan även uppleva en känsla av smärta i hårsäckarna. Ta hand om din hårbotten genom att vårda den på lämpligt sätt. Massera varsamt hårbotten med närande hudvård eller en mjukgörande creme för att minska kliande hud. Låt cremen sitta kvar genom att svepa in huvudet i en varm handduk. Du kan använda en creme såsom Lipikar Balm AP+M för att lugna din hårbotten vid behov.

PRODUKTER VI REKOMMENDERAR

TILL HÅR OCH HÅRBOTTEN

Du kan tvätta ditt hår med  Kerium Extra gentle som är milt och lugnande för hår och hårbotten.

JAG STYLAR
MINA HUVUBONADER

För fem år sedan drabbades jag av en mycket aggressiv cancer som gjorde att jag fick genomgå en 18 månaders cellgiftsbehandling, och under den tiden var jag helt kal. Jag försökte bära peruk men kunde inte identifiera mig med den. Så jag började knyta turbaner eftersom jag fick känslan av mitt hår med dem. Men att inte ha ögonfransar eller ögonbryn kvar var ganska stigmatiserande. Den ena saken ledde till den andra och jag skapade ett system av lösluggar som sitter kvar på huvudet tack vare ett patenterat system, över vilket man kan sätta en keps eller knyta en turban. Tack vare denna uppfinning, som jag ville dela med mig av när jag skapade Franjynes, hittade jag tillbaka till min identitet och självkänsla. Jag valde inte sjukdomen, men jag hade ett val när det gällde att hantera dessa synliga och svåra stigman.

Julie Meunier Grundare av Franjynes – Lesfranjynes.com