VAD ÄR HUDENS MIKROBIOM?

Mikrobiom (eller mikrobiota) är det osynliga ekosystemet av mikroorganismer och bakterier som lever på din hud. Dessa bakterier interagerar och kommunicerar med varandra och spelar en viktig roll för hälsan och för att bevara en hälsosam hud.

Tillsammans utgör mikroorganismer ett komplext ekosystem med en sammansättning som är unik för individen, precis som fingeravtrycket.

Hudens mikrobiom är en spegel av hudens tillstånd och påverkas av kost, livsstil, stress, ålder, personlig hygien – ja, till och med ditt husdjur och de människor du bor med påverkar ditt unika mikrobiom.HUDENS MIKROBIOM
EN VIKTIG DEL AV IMMUNFÖRSVARET

Huden är kroppens första försvarslinje och är en viktig del av immunförsvaret. Hudens mikrobiom har visat sig ha ett nära samband med många hudsjukdomar och är också ett centralt element när det gäller hudens immunförsvar.

Bakterierna förhindrar bland annat tillväxten av potentiellt skadliga inträngande mikrober och de bidrar till att lära immunförsvaret känna igen externa aggressorer – immunförsvaret skulle faktiskt inte fungera ordentligt utan hudbakterier.

Hudens mikrobiom spelar också en avgörande roll när det gäller att upprätthålla hudens barriärfunktion.VIKTEN AV
BALANSEN I HUDENS MIKROBIOM

Det är mycket viktigt att förstå balansen i hudens mikrobiom för att kunna skapa den harmoni som krävs för att bevara en välmående hud, då en obalans i hudens mikrobiom påverkar hudens tillstånd.

 

laroche posay landningssida mikrobiom vetenskap bacterias1
OBALANS
Obalans i mikrobiomet beror på bristande mångfald av olika bakteriearter och mikroorganismer på huden. Denna bristande mångfald kan ha samband med hudproblem som t.ex. tendens till akne och atopi.
laroche posay landningssida mikrobiom vetenskap bacterias2
BALANS
Genom återställning av mångfalden av de olika bakterierna och mikroorganismerna på huden uppnås ett balanserat mikrobiom, vilket i allmänhet leder till en behagligare hud. Mikrobiomet fungerar som en naturlig
 
 

LA ROCHE-POSAY & MIKROBIOMVETENSKAP

La Roche-Posay har alltid tänjt på gränserna för vad som är möjligt inom hudvård. Genom våra studier av mikrobiomet har vi lärt oss att om mikrobiomets ekosystem är i balans upplevs huden också mer behaglig. Om det är i obalans kan obehag uppstå eller bli värre.
 

VÅRT UPPDRAG

Vårt uppdrag på La Roche-Posay är att tillhandahålla livsförändrande hudvård till personer med känslig hud. Vi har i nästan tio år varit banbrytande inom dermatologisk mikrobiomvetenskap och har utvecklat en ny ingrediens, Aqua Posae, som odlas i vårt termiska vatten. Ingrediensen arbetades in i vår produkt och resultaten överträffade alla våra förväntningar: Mikrobiomet hamnade i balans och balansen bevarades ocks å bättre.

MIKROBIOM OCH HUD MED TENDENS TILL ATOPI

Obalans i hudens mikrobiom kan vara knutet till hud som har tendens till atopi. Forskning har visat att atopi har samband med en dramatisk minskning av bakteriell mångfald där så mycket som 30 % av ekosystemet bara innehåller en bakterie: staphylococcus aureus.

Obalansen i hudens mikrobiom bidrar till tre sammankopplade mekanismer.

  1. Kolonisering av stafylokocker: Det uppkommer nya episoder av mycket torr hud.
  2. Ändring av hudens barriär: Huden är mycket torr.
  3. Inflammation i huden: Huden kliar

LIPIKAR AP+M
FÖR HUD MED TENDENS TILL ATOPI

I mer än 10 år har vi gjort mycket forskning inom detta nya område, vetenskapen om mikrobiom.

Därför har La Roche-Posay lansert Lipikar Balm AP+M för personer med mycket torr hud eller hud med tendens till atopi.

Den modifierade formuleringen av vår ikoniska produkt för hud med tendens till atopi innehåller microresyl, en ny ingrediens som hjälper till att balansera hudens mikrobiom.

Med sin AP+M-teknologi verkar Lipikar Balm AP+M på tre nivåer för att begränsa effekten av och förebygga mycket torr hud: Produkten har en omedelbar lugnande effekt, reducerar kliande orsakat av torrhet och förebygger nya episoder av mycket torr hud.

Läs mer här.

LA ROCHE-POSAY & HUDENS MIKROBIOM

I mer än 10 år har vi arbetat med vetenskaplig och dermatologisk forskning om mikrobiomet och utvecklat nya typer av hudvård för att stärka och skapa ny balans i hudens mikrobiom.

VIKTIGA INGREDIENSER

 

AQUA POSAE FILIFORMIS

Utvecklat för att återställa balansen i mikrobiomet och återställa hudens barriärfunktion.

LA ROCHE-POSAY TERMISKT VATTEN

La Roche-Posay termiskt vatten har naturliga prebiotiska egenskaper som hjälper till att återge hudens mikrobiom sin balans för att stärka, lugna och skydda huden.

HUR MÅNGA MIKROBER FINNS DET PÅ MIN HUD?

Det finns fler mikrober i människokroppen – faktiskt flera biljoner – än det finns stjärnor på Vintergatan.


VAD VÄGER MITT MIKROBIOM?

Om man kunde placera sitt mikrobiom i en hink skulle det väga ungefär 1,5 kg, vilket är nästan lika mycket som hjärnan.


NÄR UTVECKLAS HUDENS MIKROBIOM?

Spädbarnet får sitt första mikrobiom tidigt i sin utveckling. Några av de centrala faktorer som kan påverka denna utveckling är om barnet föddes via förlossningskanalen eller genom kejsarsnitt.