Vid cancerbehandlingens start kan du börja uppleva förändringar i huden, håret och naglarna, kanske har du nu nya frågor om hudvårds- och hygienrutiner. Det här är en tid då det är viktigt att ta hand om sig själv, både fysiskt och psykiskt.

Det finns många proaktiva sätt att skydda och ta hand om din hud under behandlingen. Ge dig själv tid att vårda både dig och din hud. Använd gärna produkter som rekommenderas av dermatologer för att ta hand om kropp, ansikte och hårbotten.

”JAG UPPLEVDE ATT MIN HUD VAR TORR, TRÖTT OCH KLIADE”

Patientberättelse: "Jag upplevde att min hud var torr, trött och kliade. Jag upplevde rodnad på huden, både i ansiktet och på kroppen. Jag insåg att jag var tvungen att ta hand om min hud på ett annat sätt och anpassa min hudvårdsrutin under behandlingen."

EXPERTEN
FÖRKLARAR

Hudtoxiciteter är så allvarliga för vissa patienter att det kan leda till att deras cancerbehandling tillfälligt eller permanent avbryts. Men många dermo-kosmetiska lösningar kan hjälpa till att förbättra din hudkomfort och livskvalitet.

Professor Ivan Krakowski Onkolog och ordförande i AFSOS, den fransktalande föreningen för kompletterande vård inom onkologi.

VAD SÄGER DERMATOLOGER
OCH ONKOLOGER?

Vissa cancerbehandlingar, beroende på typ av cancer, gör huden mer känslig och ömtålig. Hur huden reagerar kan variera beroende på hudtyp, typ av behandling och behandlingens varaktighet. Under behandlingen behöver cancerpatienterna veta hur de bäst tar hand om sin reaktiva hud.

För att hjälpa till att hantera hudbiverkningar sammanförde La Roche-Posay arbetsgrupper med dermatologer och onkologer som är specialiserade på olika hudtillstånd relaterade till cancerbehandling. 2012 startade varumärket en europeisk arbetsgrupp – European Skin Management in Oncology (ESKIMO) – bestående av dermatologer och onkologer specialiserade på cancervård och de dermatologiska problem som uppstår i samband med cancerbehandling.

Efter att ha granskat uppdaterad vetenskaplig data använde sig gruppen av sin medicinska expertis för att ta fram rekommendationer om hur hudbiverkningar kan hanteras med lämpliga dermokosmetiska lösningar i syfte att förbättra patienternas livskvalitet under cancerbehandlingarna.*

Sedan 2021 finns även en nordisk arbetsgrupp: The Nordic European Cutaneous Oncodermatology Management (NECOM), en grupp specialister bestående av dermatologer och onkologer. NECOM publicerade 2021 en skrift med namnet ” Skincare for cancer patients in Scandinavia” och i slutet på 2022 publicerades även ”Skincare algorithm for patients with cancer and survivors” Du kan läsa båda publikationerna här.

*Källa: Dreno B, Bensadoun RJ, Humbert P, et al. Algorithm for dermocosmetic use in the management of cutaneous side-effects associated with targeted therapy in oncology. JEADV 2013, 27, 1071–1080