Beroende på vilken cancerbehandling du får (strålbehandling, immunterapi, kemoterapi eller hormonbehandling) kan kroppen genomgå olika förändringar. När vissa behandlingar dödar cancerceller kan de också påverka friska celler, vilket kan skada huden, naglarna och håret under processens gång.


Det kan vara bra om du förbereder, vårdar och skyddar kroppen mot biverkningar av din cancerbehandling för att må så bra som möjligt.


Det kan verka skrämmande att titta på en lista över biverkningar och det är viktigt att komma ihåg att du troligen inte kommer att uppleva alla dessa. De vanligaste biverkningarna är håravfall, flagande naglar samt torrhet och klåda i huden. Dessa biverkningar beror alla på hur kroppen svarar på behandlingen, så det är en god idé att lära dig mer om dem och hur du kan börja förbereda huden inför de behandlingar som kommer.


Ditt vårdteam ska vara din främsta kontaktpunkt, så tveka inte att fråga din onkolog, hudläkare och sjuksköterskor om de effekter din cancerbehandling kan ha på dig.LÄR DIG MER OM OLIKA TYPER AV BIVERKNINGAR


Nedan hittar du tips på hur du skyddar och vårdar hud, hår och naglar.

Cancerbehandlingar kan påverka huden, oavsett om det är kemoterapi, strålbehandling, immunterapi eller hormonbehandling som är din behandling. Du kanske har diskuterat möjliga förändringar som du kan komma att uppleva med ditt vårdteam, och även om listan över dessa kan verka skrämmande kan du vara säker på att du förmodligen inte kommer att uppleva alla dessa, och vissa symtom kan vara mycket lindriga.


Vi på La Roche-Posay förstår vilken påverkan en cancerbehandling har på din hud och har utvecklat en rad skräddarsydda produkter som ger näring åt din hud och ökar hudens komfort under din behandling.


Nedan beskrivs några av de biverkningar din hud kan påverkas av under cancerbehandling och hur du kan skydda och ta hand om din hud.

HAND- OCH FOT
SYNDROM


Detta syndrom kan förekomma i två former. Ibland handlar det om rodnad och smärtsam svullnad som kan inkludera blåsor. Huden kan också bli tjockare, bli gulaktig i tonen samt flagna och ge smärta vid tryckpunkterna.

Xerosis 
Pruritus

Strålbehandling, kemoterapi, riktad terapi samt hormonell terapi kan alla orsaka xerosis. Denna biverkning uppkommer i form av torr hud med omfattande fjällning, ofta med klåda. Huden kan kännas väldigt stram och obekväm. Torr och kliande hud är två av de vanligaste hudbesvären, men tillståndet kan variera från lindrig irritation till svårare fall.

Använd bomullskläder för att minimera irritation på huden. Undvik ull (mikrofiber) eller syntetiska kläder och undvik även irriterande ämnen som kan orsaka klåda, såsom tvål, rengöringsmedel, kemiska produkter eller irriterande textilier. Klä dig inte för varmt eftersom värme och svettning kan utlösa klåda.

Huden måste vara ren och torr innan behandlingen. Vi rekommenderar därför starkt att du inte applicerar något på det område som ska strålas minst 6 timmar i förväg för att undvika risken för en boluseffekt (artificiell ökning av stråldosen). På kvällen kan du täcka det område som strålats med ett tjockt lager av en lämplig balm som hjälper huden att återhämta sig (minst 3 timmar efter behandlingen). Tveka inte att kontakta din onkolog eller radioterapeut om du har frågor.

Använd gärna alkohol- och doftfria hudvårdsprodukter. Var försiktig med deodoranter och rakning, och använd inte hårborttagningscreme på försvagad hud. Kom ihåg att alltid ett fotoskydd mot UVA- och UVB-strålar med minst SPF 50. Området som utsatts för strålning är mycket känsligt för solskador och måste oftast skyddas väl under hela livet vid solexponering.

Eftersom cancerbehandling dödar cancerceller kan det tyvärr också förändra hårets tillväxt eller göra att det faller av helt. Detta kan drabba håret på huvudet eller andra delar av kroppen som ögonbryn och ögonfransar.


Det kan vara bra att förbereda sig mentalt inför de förändringar som väntar, och det finns också praktiska saker som du kan prova för att känna dig mer som dig själv. Om du bestämmer dig för att prova en peruk, gå gärna till en specialist för att testa ut en innan håret faller av. Du kan känna dig kallare, även inomhus, när du har mindre hår. Tips kan vara att investera i en ny mössa, bandana eller scarf för att ha på dig medan håret växer ut igen.


Det blir allt viktigare att ta hand om sin hårbotten under behandlingen. La Roche Posay har produkter som lugnar och skyddar. Nedan ser du några av de sätt som håret kan förändras på och hur du kan minimera dessa förändringar så att det känns bättre för dig.

Till skillnad från vissa välkända cytostatikabehandlingar orsakar de flesta hormonella och riktade behandlingar inte totalt håravfall eller större hårförtunning, en mindre hårförtunning kan dock förekomma. Beroende på frisyr kan detta vara något som knappt märks på grund av den totala hårmassan eller kanske ett område som är synligt tunnare.


Tvätta håret med milt schampo och ljummet vatten. Undvik aggressiv påverkan som föning och blekning, använd hårborste med mjuk borst.

ATT SKYDDA
NAGLARNAFörsvagade naglar är en vanlig biverkan av behandlingen, som uppstår särskilt vid kemoterapi och riktade behandlingar. Du kanske märker att de blir torrare, missfärgade eller lättare går sönder. Effekten på naglarna är oftast inte allvarlig i sig men kan kvarstå några månader efter avslutad behandling. Det finns dock flera åtgärder som du kan vidta för att återfukta och skydda dina naglar så att de känns mer behagliga under cancerbehandlingen.


Börja med att använda en handcreme och en nagelbandscreme. Om du inte har provat en tidigare är det ett bra tillfälle att hitta en nagelstärkande creme som passar dig.


Det är också bra att hitta en lösning för att stärka och skydda naglarna. Välj ett bra nagellack med en hög koncentration av kiseldioxid, en naturligt sammanhållande aktiv ingrediens, perfekt för att skydda naglarna och stärka dem mot sprickor.