Akneärr: Behandling och förebyggande av ärr från akne

Article Read Duration 5 min läsning

Akne kan orsaka ärr och röda eller bruna märken på huden men det finns sätt att förebygga eller matta ned dem:

● Peta inte i och kläm inte dina finnar
● Applicera en rengöringsprodukt som skonsamt rengör huden
● Fråga efter professionell daglig hudvård som rekommenderas av dermatologer
● Använd en icke-komedogen och fuktgivande creme samt solskydd med hög solskyddsfaktor
● Undvik super koncentrerade AHA-peelingar för hemmabruk, som kan orsaka irritation
● Kontakta en dermatolog för behandling av akne ärr och märken

ÄRR OCH MÄRKEN FRÅN AKNE

Inflammerade aknefläckar kan leda till bestående akneärr samt röda eller bruna märken på huden. Läs om var och en av dem nedan:

AKNEÄRR

Akneärr uppstår när en djup finne har blivit så inflammerad att enzymer har ätit bort vid hudens inre byggstenar, som kollagen och elastin. Huden producerar ärrvävnad för att läka skadan. Resultatet är ett gropigt utseende som dermatologer kallar atrofisk ärrbildning.

RÖDA MÄRKEN

Aknefläckar är en fokuspunkt för inflammation som kan lämna efter sig ärr och mörka märken. Huden reagerar genom att öka blodflödet till området och transportera med sig vita blodkroppar för att bekämpa och reparera skadan. Tyvärr kan denna intensiva reaktion kvarstå även efter att finnarna har försvunnit och lämnar efter sig ett rött märke på huden.

BRUNA MÄRKEN

När kroppen bekämpar orenheter kan inflammationen framkalla melaninproduktion i huden och skapa ett bestående brunt märke. Märket kan finnas kvar i flera månader efter att fläcken har försvunnit och är vanligare på mörkare hud, även om det också kan påverka ljusare hudtoner. Läkare kallar detta för postinflammatorisk hyperpigmentering eller PIH.

BEHANDLA AKNEÄRR OCH MÄRKEN

Försök alltid att förhindra hudåkommor som akne ärr och märken från att bildas eftersom förebyggande behandling är den bästa behandlingen.

Men om du redan har fått akneärr och märken efter akne kan du följa vår expert guide för hur du kan minska förekomsten av akneärr eller till och med få bort akneärr och märken efter akne.

PEELING-BEHANDLING PÅ EN KLINIK

En populär lösning för att avlägsna akneärr är en peeling som kallas TCA (trichloroacetic acid, triklorättiksyra). All peeling som överstiger 10% anses vara av medicinsk kvalitet, vilket innebär att den kan nå djupare än epidermis (hudens yttersta lager). En TCA-peeling är utvecklad för att främja bildandet av nytt kollagen, ett typ av protein som hjälper till att reparera skador på huden och förbättra dess utseende. Dessa peelingar stimulerar cellförnyelsen och gör huden klarare och mer strålande. De goda nyheterna är att de även kan ha en effekt på lindriga akneärr – även om huden behöver en viss tid för återhämtning efter behandlingen.

Det finns olika typer av peeling, så kontakta din dermatolog för att få råd. Om du har mer omfattande ärrbildning kan du skrolla ned för att få mer information om mer intensiva behandlingar som till exempel laserbehandlingar.

LASERBEHANDLING

Din dermatolog kan förklara mer i detalj vad en laserbehandling går ut på, men de kan vara effektiva på akneärr och röda eller bruna märken på huden.

Laserbehandlingar kan vara ”ablativa” eller ”icke-ablativa”. Den förstnämnda förångar huden i och runt ärret och tar fram ett nytt område med slät hud, medan den sistnämnda stimulerar kollagenproduktionen.

Laserbehandlingar fungerar dock inte på alla typer av ärr. En specifik kategori, som kallas ”ice pick-ärr”, är ärr som är djupa snarare än breda, och dessa är mycket svårare att behandla. Oavsett vilken typ av ärr du har bör den behandlande kliniken diskutera dina förväntningar med dig och se till att du vet vad det potentiella resultatet kan bli.

ANDRA BEHANDLINGAR PÅ KLINIKEN

Andra metoder som är utvecklade för att förbättra utseendet på eller ta bort akneärr är microdermabrasion där små kristaller används för att sandblästra det översta hudlagret. Det tar lite tid för huden att återhämta sig, men i takt med att den återhämtar sig förbättras också utseendet på ärren. Man måste dock vara försiktig med mörkare och känsliga hudtyper.

HEMMA-PEELING

Det finns idag många olika och effektiva peelingprodukter med alfahydroxisyra (AHA) på marknaden. Men var försiktig med superhårda peelingprodukter med mycket höga koncentrationer av AHA eftersom dessa kan orsaka hudirritation.

Däremot innehåller peeling med mikro-exfolierande ämnen en mild syra som liksom LHA kan förbättra hudstrukturen och hjälpa till att bleka akneärr.

ATT FÖREBYGGA ÄR DET BÄSTA SÄTTET ATT BEHANDLA AKNEÄRR

Som nämnts ovan ska du alltid försöka förhindra att akneärr och märken efter ärr bildas eftersom dessa kan vara svåra att behandla och bli av med. Det finns mycket du kan göra för att förhindra att akneärr och märken från akne faktiskt uppstår.

RÖR INTE FINNAR OCH ANDRA ORENHETER

Viktigast av allt: Peta inte i och tryck inte på finnar och andra orenheter. Detta förvärrar bara inflammationen och sprider infektionen. Även om det är frestande att skrubba bort dessa finnar är det mer sannolikt att starka eller slipande rengöringar ökar inflammationen som orsakar ärr och röda eller bruna märken.

SKYDDA DIG MOT SOL

Solen kan ha en negativ påverkan på märken efter akne. Den stimulerar melaninproduktionen som orsakar bruna märken och kan göra att röda märken framträder tydligare. Undvik för mycket solexponering och använd solskydd med hög till mycket hög solskyddsfaktor (SPF 30 till 50+) i din hudvårdsrutin.

Du hittar lämpliga solskydd med hög och mycket hög SPF i vårt ANTHELIOS sortiment. Prova till exempel ANTHELIOS UVmune Ultralätt Creme SPF50+ som har en lätt konsistens och inte täpper till hudens porer (icke-komedogen).

HUDVÅRDSPRODUKTER SOM FÖREBYGGER OREN HUD

Genom att inkludera rätt hudvårdsprodukter i din dagliga hudvårdsrutin kan du undvika och förhindra att orenheter bildas. Fråga ditt apotek eller din dermatolog om hudvård som är särskilt utvecklad för oren och fet hud.

Vi rekommenderar att du använder både en skonsam och effektiv rengöring för oren och fet hud samt en fuktcreme som återfuktar huden. Se till att kontrollera att produkterna är icke-komedogena så att de inte täpper till porerna i huden.

KONTAKTA DIN LÄKARE ELLER DERMATOLOG

Som alltid, tveka inte att kontakta din läkare eller dermatolog för att få professionella råd om vad du ska göra för att antingen förebygga eller behandla akne-relaterade problem som ärr och märken. Kom ihåg att ju tidigare du gör något åt din akne, använder en bra hudvårdsrutin, rådfrågar din läkare och börjar din behandling mot akne, desto lägre är risken att du med tiden får märken och ärr.

Klicka HÄR för att läsa mer om medicinska behandlingar mot akne när du har antingen lindrig, måttlig eller svår akne.

EFFACLAR
FÖR FET OCH OREN HUD