Fet hud: Rengöringsprodukter och ansiktskrämer för fet hud

Article Read Duration 5 min läsning

De flesta av oss kommer någon gång i livet att uppleva att huden känns fet. Detta orsakas av överproduktion av sebum i hudens porer. Det är viktigt att lära sig hur man tar hand om fet hud för att undvika orenheter som pormaskar och finnar.

Här är 6 bra hudvårdstips för att minska effekten av fet hud:

1. Använd en skonsam rengöring för att rengöra huden, till exempel 3-i-1 micellar rengöringsvatten eller löddrande rengöringsgel
2. Håll huden återfuktad med en ansiktskräm med sebum-reglerande egenskaper
3. Välj icke-komedogen makeup som inte täpper till porerna
4. Ta alltid bort all makeup innan du går och lägger dig
5. Tvätta ditt örngott en gång i veckan för att minska bakterietillväxt
6. Ät en hälsosam och balanserad kost med lågt innehåll av processade kolhydrater, socker och mejeriprodukter

 

Det är viktigt att välja rengöring, ansiktskräm och solskydd som är särskilt framtagna för fet hud. Se efter ‘icke-komedogena’ produkter, vilket innebär att produkterna inte täpper till porerna.

VAD ÄR FET HUD?

Fet hud orsakas av överskottssebum i huden som vanligen visar sig som blanka fläckar i ansiktets centrala delar, särskilt i pannan, näsan och hakan. Hudens porer utvidgar sig och huden blir tjockare.


Man kan också få fet hud på ryggen och i hårbotten, vilket kan göra att håret känns fett och klibbigt. I de svåraste fallen känner man av att huden är fet när man rör vid den.

VARFÖR BLIR HUDEN FET?

Fet hud är vanligt, främst i ansiktet och hårbotten. Det uppstår när hudens talgkörtlar arbetar på övertid och producerar för mycket sebum. Sebum (eller talg) utsöndras från porerna i huden och dess syfte är att skydda huden från att torka ut.

Den goda nyheten är att personer med den här hudtypen tenderar att ha färre rynkor på lång sikt. Den dåliga nyheten är att den kan skapa perfekta förhållanden för pormaskar, finnar, orenheter osv.

VANLIGA ORSAKER TILL FET HUD

Nu vet vi att för mycket sebum som utsöndras från porerna är huvudorsaken till att du får fet hud. Vad är det som orsakar överskott av sebum?
Här är några av de vanligaste orsakerna till överproduktion av sebum i huden:

HORMONER

Hormonella förändringar kan stimulera ökad sebumproduktion. Hormonsvängningar förekommer under puberteten, före menstruation, under graviditeten och vid klimakteriet. Stress eller sjukdom kan också orsaka hormonella obalanser som resulterar i att huden blir fet.

KOSTDIET

Att konsumera stora mängder transfetter, bearbetade kolhydrater, socker och mejeriprodukter kan göra huden fet. Att äta en balanserad kost är inte bara bra för huden, utan även för din allmänna hälsa.
Feta livsmedel orsakar förvånansvärt nog inte fet hud. Att äta fet fisk kan faktiskt ha en mycket positiv effekt. Det finns dock bevis för att ett för högt intag av mejeriprodukter och livsmedel med högt glykemiskt index (till exempel vitt mjöl eller socker) kan leda till fet hud och finnar. För att din hud ska må så bra som möjligt bör du äta en välbalanserad kost som är rik på frukt, grönsaker och fiberrika livsmedel.


KLIMAT

Varmt och fuktigt väder kan stimulera sebumproduktionen, därför kan din hud bli fetare under sommarmånaderna.

 

GENETIK

Många föds helt enkelt med en tendens att producera mer sebum. Nackdelen är fet hud, fördelen är att din hud är tjockare och mindre benägen att få rynkor.


ATT RENGÖRA HUDEN FÖR MYCKET

Ju mer du skrubbar och avlägsnar hudens naturliga sebum, desto mer producerar den för att försöka återställa fuktbalansen.

 

MAKEUP

Vissa makeupprodukter kan täppa till porerna, vilket kan leda till att huden blir blank och eventuellt även orsaka orenheter som finnar. Vissa starka produkter kan skada huden och ge en ökad sebumproduktion.

 

LÄKEMEDEL

Vissa receptbelagda läkemedel orsakar uttorkning. Huden producerar då mer olja för att kompensera.

RENGÖRINGAR FÖR FET HUD

Vi rekommenderar att du använder både en rengöring, en fuktgivande ansiktskräm och solskydd (SPF) i din dagliga hudvårdsrutin för fet hud. Läs mer nedan.

STEG 1: RENGÖR HUDEN VARJE MORGON OCH KVÄLL

Överflödigt sebum har en tendens att fånga upp smuts och bakterier i porerna, så det är viktigt att rengöra huden och ta bort makeup i slutet av varje dag. Sebum bildas även när du sover, rengör därför ansiktet försiktigt på morgonen. Träning är bra för huden, men döda hudceller, bakterier och smuts kan ansamlas när du är på gymmet och leda till ”workout breakout”. Ta bort all makeup innan du tränar och tvätta sedan ansiktet och kroppen efteråt.

  • Du kan använda ett micellärt vatten som är särskilt framtaget för att minska produktionen av sebum som EFFACLAR 3-i-1 Micellar Rengöringsvatten för att avlägsna makeup och skonsamt rengöra huden.
  • Om du föredrar den löddrande känslan i en rengöring som skonsamt avlägsnar överflödigt sebum och orenheter från fet hud rekommenderar vi EFFACLAR Rengöringsgel+M som är vår mest populära rengöring. Torka ansiktet med en mjuk, ren handduk efter rengöring.
  • Om du också upplever fet hud på rygg och axlar kan vi rekommendera vår EFFACLAR Micro-Peeling Rengöringsgel som är utvecklad för hela kroppen och levereras i en 400 ml flaska med pump – perfekt att använda i duschen.

Det kan vara frestande att skrubba fet hud med lite tvål. Men gör inte det! Visste du att ju mer intensivt du försöker avlägsna sebum i din hud, desto mer sebum producerar din hud för att ersätta den? Därför är det viktigt att använda produkter som är anpassade för just din hudtyp och att undvika starka eller mekaniskt peelande produkter.

FUKTGIVANDE ANSIKTSKRÄMER FÖR FET HUD

Visst gör en fuktgivande ansiktskräm min hud fetare? Falskt!
En korrigerande ansiktskräm kan hjälpa till att skydda och återfukta din hud. Återfuktad hud är inte samma sak som fet hud. Vad är skillnaden? Återfuktad hud har ett högt vatteninnehåll, medan fet hud är täckt med sebum eller lipider. Rätt ansiktskräm för fet hud ökar vattenhalten i huden, vilket faktiskt minskar mängden sebum som din hud producerar.

STEG 2: KOM IHÅG EN FUKTGIVANDE ANSIKTSKRÄM

Det är viktigt att inkludera en fuktgivande ansiktskräm för fet hud i din dagliga hudvårdsrutin som kan bidra till att reglera fukt- och sebum-nivån samtidigt som den har en mattgörande effekt.

  • Om din hud är fet och glansig kan du prova EFFACLAR Mat som har en mattgörande effekt för att göra huden mindre glansig och fet.
  • Ett annat alternativ är EFFACLAR K(+) som har en sebum-reglerande effekt som hjälper till att motverka glansig hud och tilltäppta porer.
  • Om du upplever fet hud med svåra orenheter och tendens till akne kan vi starkt rekommendera EFFACLAR Duo+M som visar synliga effekter på orenheter redan efter 12 timmar (Instrumentellt test, 43 personer).

KOM IHÅG SOLSKYDDET NÄR DU HAR FET HUD

Solexponering verkar på kort sikt förbättra fet och oren hud men kan ge ett bakslag i form av en rebound-effekt senare, vilket innebär att fler orenheter uppkommer efter sommaren. Därför är det viktigt att komma ihåg solskydd när du har fet hud

STEG 3: ANVÄND SOLSKYDD VARJE DAG

Ditt ansikte utsätts för sol året runt – även när det är kallt och molnigt – så du bör därför använda solskydd varje dag.

  • Vi rekommenderar att du använder ett solskydd med mycket hög solskyddsfaktor (SPF 50+) som inte ger någon fet känsla eller täpper till porerna. Om du önskar ett solskydd som passar alla hudtyper och har en lätt konsistens, prova ANTHELIOS UVmune Ultralätt Creme SPF50+.

MAKEUP FÖR FET HUD

Kvinnor med fet hud har ofta problem med makeup. Viss makeup kan täppa till porerna och leda till att huden producerar mer sebum. Se efter makeup särskilt utvecklad för fet hud.

Klicka här för att se mer TOLERIANE MAKE-UP produkter eller för att se hela EFFACLAR sortimentet som är särskilt utvecklat för fet och oren hud.

EFFACLAR
FÖR FET OCH OREN HUD

 

LÄS MER OM
FET OCH OREN HUD MED TENDENS TILL AKNE
 

placeholder VAD ÄR PORMASKAR?
Läs mer
placeholder ALLT OM AKNE OCH OREN HUD
Läs mer
placeholder ANSIKTSRENGÖRING FÖR OREN OCH FET HY
Läs mer