Salicylsyra, glykolsyra, niacinamid och zink för oren hud

Article Read Duration 5 min läsning

Det finns många anledningar till varför finnar kan uppstå: naturligt fet hud, hormonrubbningar eller ökad stress.

 

Oavsett källa är svaret glasklart när det gäller behandling av oren och fet hud: En konsekvent hudvårdsrutin som innehåller de bästa aktiva ingredienserna minskar befintliga finnar och orenheter och förebygger att det kommer nya.

 

EFFACLAR från La Roche-Posay är en hudvårdsserie utvecklad för oren och fet hud med tendens till akne. Effaclar-serien innehåller flera aktiva ingredienser som har en god effekt på oren och fet hud.

 

Här är vad du behöver veta om några av de viktigaste ingredienserna i produkter för oren hud med tendens till akne:

 

● Salicylsyra

● Glykolsyra

● Niacinamid

● Zink

Salicylsyra

Den viktigaste ingrediensen i alla hudvårdsrutiner för oren hud är betahydroxisyran (BHA) som kallas salicylsyra. Salicylsyra är fantastiskt mot orenheter som finnar och för att bättre förstå fördelarna och egenskaperna hos denna ingrediens måste vi titta närmare på vad finnar är för något.

 

Vad är finnar?

Finnar bildas när överskottssebum samlas upp i porer och fastnar tillsammans med döda hudceller. Resultatet? En tilltäppt por som upplevs som en knöl i huden.

Salicylsyra kan avlägsna tilltäppningen genom att aktivt lösa upp den limliknande bindningen mellan hudcellerna, vilket gör den särskilt effektiv när det gäller att avlägsna smuts i porerna, framför allt pormaskar.

Salicylsyra är också oljelösligt, vilket innebär att det är unikt utrustat för att tränga djupt in i epidermis och porerna där sebum finns, till skillnad från andra ingredienser som verkar på hudens översta lager. Detta gör salicylsyran effektiv vid rengöring av huden.

 

Produkter för oren hud med salicylsyra

Det första steget i en hudvårdsrutin för oren och fet hud är att använda en rengöring med salicylsyra för att avlägsna överflödigt sebum. EFFACLAR Micro-Peeling Rengöringsgel innehåller 2% salicylsyra plus lipo-hydroxisyra (LHA). LHA är ett derivat av salicylsyra som ger en skonsam mikro-exfoliering. Används dagligen för att rengöra porerna på djupet och göra huden slätare.

Glykolsyra

Om du söker en ingrediens för oren hud med tendens till akne är glykolsyra som är en typ av alfahydroxisyra (AHA) ett bra alternativ. Ingrediensen finns naturligt i sockerrör men har länge utvunnits i syntetiskt framställda effektiva hudvårdsprodukter. Det är fortfarande den mest studerade alfahydroxisyra.

AHA-syror är en familj av vattenlösliga ingredienser med en exfolierande effekt som kan påverka hudens yta. Glykolsyra kan bryta isär bindningarna mellan döda hudceller och hjälpa till att ta fram en fräsch hud undertill. Detta kan förbättra en grov eller torr struktur, minska förekomsten av mörka fläckar och stimulera kollagenproduktionen, vilket har en uppstramande effekt.

Glykolsyra har den lägsta molekylärvikten av alla AHA-syror, vilket gör att den kan transporteras under hudens yttre lager. Glykolsyra har också antibakteriella egenskaper och får märken, till och med ärr att upplevas mindre synliga.

 

Produkter för oren hud med glykolsyra

Om du är på jakt efter en lösning för hud med tendens till akne som kan minska orenheter och märken bör du prova EFFACLAR Ultra Koncentrerat Serum. Detta effektiva serum innehåller ett tri-syra komplex med glykolsyra, salicylsyra och LHA och verkar för att få porer att upplevas reducerade och samtidigt förfina en ojämn hudstruktur.

Den koncentrerade blandningen innehåller även niacinamid som är en annan ingrediens att inkludera i din hudvårdsrutin för oren hud.

Niacinamid

Niacinamid kallas även vitamin B3 och är en antioxidant med lugnande och effektiva egenskaper. Niacinamid kan bidra till att få förstorade porer att upplevas reducerade och förbättra en ojämn hudton, vilket gör det till en idealisk ingrediens för aknebenägen hud.

 

Produkter för oren hud med niacinamid

Att använda en korrigerande fuktcreme som EFFACLAR Duo+M är ett perfekt sätt att införliva niacinamid i din dagliga hudvårdsrutin för oren och fet hud. Fet hud behöver återfuktas för att bevara sin fuktbalans. Om huden blir uttorkad kan sebumproduktionen börja överkompensera, vilket leder till igentäppta porer. Denna ansiktskräm innehåller även salicylsyra för att reducera orenheter, men formulan håller huden återfuktad i upp till 24 timmar* efter en enda applicering.

Zink

Zink finns naturligt i våra kroppar och är ett spårmineral som spelar en viktig roll i en rad biologiska funktioner, till exempel celltillväxt, läkning av skadad vävnad samt för att bevara ett friskt immunsystem. Zink appliceras topikalt och är känt för sin renande förmåga som hjälper till att avlägsna överflödigt sebum.

 

Produkter för oren hud med zink

Behandling av fet hud med en mild rengöring som innehåller zink PCA, som EFFACLAR Rengöringsgel+M, hjälper till att avlägsna smuts, fett och orenheter och den hjälper samtidigt till att lugna huden. Denna lätta gel innehåller även prebiotiskt thermalskt vatten som ytterligare bidrar till att lugna huden och minska irritation.

Klicka HÄR för att läsa mer om fet hud, vanliga orsaker till fet hud samt hudvårdstips och produkter du kan använda.

*Instrumentellt test, 43 personer.