AKNE OCH OREN HUD

Akne (eller "acne vulgaris") och oren hud är ett hudtillstånd, där hudens talgkörtlar överproducerar talg. Detta gör att porerna täpps med talg och döda hudceller. Ibland slutar processen där, vilket resulterar i pormaskar och finnar (komedoner). Detta kallas “vanlig akne”. I mer besvärliga fall kan bakterier föröka sig i det infångade talget och orsaka inflammation i huden som resulterar i finnar, vilket kan vara mycket obehagligt för huden.

VAD ORSAKAR AKNE OCH OREN HUD?


Akne och oren hy brukar uppstå som följd av hormoner som bidrar till ökad talgproduktion, vilket gör huden fet.
 • Dessa hormoner orsakar även en ökad produktion av hudceller.
 • Porerna täpps igen med en blandning av celler och talg.
 • De igentäppta porerna blir en grogrund för bakterier som kan orsaka inflammation, och därmed leda till orenheter och fet hy.
 • Detta kan resultera i flera olika typer av finnar som kan vara besvärliga för huden.
 • Fråga på ditt apotek om råd och vägledning gällande korrekt hudvård. Ifall du upplever svåra tecken på akne och oren hud, rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare eller dermatolog.
Det kan finnas flera orsaker till att man upplever akne och oren hud. Akne och oren hud förorsakas ofta av hormonella förändringar som uppstår under puberteten, liksom vid andra hormonella förändringar, såsom under menstruation, användning av preventivmedeleller graviditet. Men det kan även orsakas av andra faktorer som stress, trötthet, kost, UV-strålar och föroreningar.

TYPER AV AKNE OCH OREN HUD


Akne och oren hud faller in i två kategorier: Vanlig och inflammatorisk.
Vanlig akne är igentäppta porer eller komedoner. Dessa uppstår som två olika typer:
 • Öppna kamedoner, så kallade pormaskar, där den klibbiga blandningen av celler och talg mörknar i kontakt med luften.
 • Stängda komedoner, där blandningen ligger under ytan och bildar det som kallas vita pormaskar.
Inflammatorisk akne och oren hud består av röda upphöjda blemmor, ofta med vit prick i mitten.

HORMONELL AKNE


Utbrott av akne och oren hud ses ofta i samband med hormonförändringar. Dessa inkluderar:
 • Tiden omkring din menstruation
 • Under och omedelbart efter en graviditet
 • Efter att du har slutat äta p-piller
 • Vid tiden före eller under klimakteriet
I dessa fall kommer utbrotten normalt att minska, efter hormonerna har stabiliserat sig.
Hormonell akne beror på en obalans av en hormonstyp som kallas androgener. Dessa hormoner gör huden mycket fetare. En viss mängd talg (olja) är nyttigt för huden och skyddar den genom att bilda ett vattentätt lager. Men under puberteten kan hormonella förändringar medföra en ökad utsöndring, vilket gör huden fetare. Samma hormoner orsakar en överproduktion av hornhinneceller (ytceller) vid porens öppning, vilket får den att täppas igen. Det är detta som vi kallar öppna komedoner eller pormaskar.

STRESS OCH AKNE


Som reaktion på stress producerar vår kropp hormoner som kallas androgener. Dessa hormoner kan stimulera en överproduktion av talg, vilket igen kan leda till utbrott av oren hud.

UV-STRÅLNING OCH FÖRORENINGAR ORSAKAR AKNE


När huden utsätts för externa stressfaktorer såsom UV-strålar, damm eller föroreningar, utsätts oren hud för oxidering. Som kan utlösa en kedjereaktion: Hyperkeratinisering (en ansamling av döda hudceller), överproduktion av sebum/talg (fet hud) och oxidering av sebum och orenheter som ligger på hudytan.
Det är en god idé att skydda din hud mot solen och att rengöra ditt ansikte regelbundet när huden utsätts för mycket föroreningar. Fråga efter rätt hudvård på ditt apotek.

GENETISK AKNE


Akne och oren hud är ofta genetiskt: Om dina föräldrar har haft akne, är det sannolikt att du också kommer få det. Forskningsstudier tyder på att vissa människor kan vara mer genetiskt mottagliga. Vilket kan göra en mer benägna att få akne och oren hud som vuxen.

FET HUD OCH BAKTERIERNA SOM ORSAKAR AKNE


När porerna är igentäppta, kan talget inte flyta ut som vanligt. Därför blir talg i fet hud en källa till mat för de bakterier som orsakar akne. Aknebakterier är "anaeroba", vilket innebär att den syrefattiga miljön i den igentäppta poren får dem att känna sig som hemma. Resultatet? De igentäppta porerna blir infekterade. Akne och oren hud kan synas som upphöjda knoppar (röda fläckar) eller finnar (röda knoppar med en vit prick i mitten) eller som djupa cystor på starkt angripen oren hud.

NODULÄR OCH CYSTISK AKNE


Vid svåra akneutbrott kan man få nodulär eller cystisk akne, vilket uppstår djupt ned i huden. Denna typ av akne riskerar att orsaka permanent ärrbildning och bör behandlas av en dermatolog.

AKNE OCH OREN HUD MED RODNAD


Som en reaktion på tillväxten av de bakterier som förorsakar akne och oren hud kan ett medel vid namn av inflammatoriska mediatorer ellercytokiner frisättas i huden. Detta leder till att blodkärlen utvidgar sig, vilket ofta leder till röda märken i huden. Om din akne är förknippad med allmän rodnad, särskilt på näsan och kinderna, så har du kanske det som man kallas för akne rosacea. Om du upplever någon av dessa tecken bör du kontakta din läkare eller dermatolog.

MÖRKA FLÄCKAR OCH MÄRKEN EFTER AKNE


Har du någonsin lagt märke till att finnar kan ge mörka fläckar efter att finnarna har försvunnit? På grund av inflammation i huden orsakad av bakterier så kan huden utveckla det som kallas postinflammatorisk hyperpigmentering, ifall huden utsätts för solexponering. Detta betyder ett de bruna märkena ersätter platsen där finnarna satt tidigare. Vi rekommenderar därför att du kompletterar din hudvårdsrutin med solskydd om du har akne eller oren hud.

GODA RÅD MOT FET OCH OREN HUD


Om du har finnar, pormaskar och fet, glansig hud, så är ett bra råd att fråga efter specialiserad hudvård till fet och oren hud på ditt apotek. Ett generellt råd här är att hitta den hudvård eller behandling som passar din hud och dina behov. Testa att följa någon av dessa dagliga råd:
 • Rengör huden och området två gånger dagligen med en rengöring som är milt rengörande.Läs mer om ansiktsrengöring.
 • Följ upp med en daglig hudvårdskräm eller serum som är anpassad för dina behov. Fråga om råd på ditt apotek.
 • Välj produkter och makeup som inte täpper igen porerna.
 • Skydda din hud mot solen, eftersom solexponering kan göra hudens översta lager tjockare och därmed öka talgproduktionen, vilket skapar perfekta förhållanden och en grogrund för orenheter.
 • Kläm inte finnar, då detta kan förvärra inflammationen och efterlämna märken och ärr i huden.
Ifall din orena hud förvärras trots dess råd rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare eller dermatolog. Tveka inte att prata med hen om det.