VAD ÄR PORMASKAR?

Article Read Duration 3 min läsning

Pormaskar (eller “öppna komedoner“) är igentäppta porer som kan likna små smutsfläckar, men som i själva verket är en blandning av talg och hudceller som har mörknat i kontakt med luft. Pormaskar är orenheter i huden som ofta är lätta attse. Tydliga kännetecken för pormaskar är att de är svarta och ger ojämnheter i huden.

Till skillnad från vissa andra fläckar ger inte pormaskar irritation i huden, och är därför inte smärtsamma att röra vid. Pormaskar uppstår främst i ansiktet till exempel på och runt näsan, men kan även förekomma på rygg, bröst, nacke, armar och axlar.

Nedan kan du läsa mer om vad som förorsakar pormaskar och vad du kan göra för att antingen reducera eller kanske bli av med pormaskar.

VARFÖR FÅR MAN PORMASKAR?

Pormaskar orsakas av igentäppta hårsäckar. Säckarna innehåller hår och en körtel som producerar talg för att hålla huden mjuk. Det vi känner igen som svarta pormaskar är döda hudceller och talg ansamlas och bildar en slags ‘plugg’, som i kontakt med luft oxiderar och antar en svartaktig färg på samma sätt som skuren frukt byter färg när den lämnas ute i luften.

Pormaskar är helt enkelt en uppbyggnad av talg, där andra orenheter kan vara resultatet av någonting bakteriellt. Men även om din kropp inte ser pormaskarna som ett hot kan dessa små svarta pormaskarna på huden kännas ofräscht.

Den goda nyheten är att det finns hjälp som kan reducera dina pormaskar, men det kan ta lite längre tid än det gör för vissa andra orenheter. Att reducera eller bli kvitt pormaskar kräver tålamod.

HUR FÅR MAN BORT PORMASKAR?

Pormaskar kan ofta reduceras eller tas bort helt med hjälp av rätt hudvård

  • Produkter som exfolierar huden hjälper till att rensa porerna och ta bort de döda hudcellerna och talgen som täpper igen dem. Prova till exempel Effaclar Rengöringsgel+M följt av Effaclar Skintonic för att exfoliera porerna.
  • Använd även en återfuktande kräm utvecklat för oren hud, eftersom hudens fuktnivåer bör hållas i balans för att inte stimulera en överproduktion av talg. Prova Effaclar K+ som är en talglösande fuktkräm för fet och oren hud med tilltäppta porer och pormaskar.
  • Kom ihåg att alltid vara skonsam mot huden för att undvika irritation och rodnad.

Omdu i en längre tid har försökt reducera eller bli av med pormaskar genom specialiserade hudvårdsprodukter, bör du kanske överväga att besöka en dermatolog för att få det undersökt. Din dermatolog kan värdera om behandling är nödvändigt.

Hursomhelst, kom ihåg att ha tålamod med bruk av hudvård, eftersom det kan ta lite tid för de önskade resultaten att bli synliga.

EFFACLAR
FÖR FET OCH OREN HUD