OREN HUD OCH TONÅRSAKNE HOS UNGA

Article Read Duration 3 min läsning

Det är vanligt med finnar i puberteten. Oren hud och tonårsakne i yngre år orsakas ofta av hormonella förändringar som uppstår under puberteten, vilket gör huden fetare. De flesta tonåringar får enstaka finnar under puberteten, oftast i ansiktet men även på bröstet och ryggen.


I de flesta fall kan rätt hudvård vara lösningen, men i svåra fall kan det vara nödvändigt att träffa en läkare eller dermatolog för behandling och vägledning.


•      Följ en hudvårdsrutin anpassad till fet och oren hud med tendens till akne.

•      I svåra fall av oren hud och tendens till akne kan din läkare eller dermatolog hjälpa dig med behandling och vägledning.

•      Om man upplever svår akne, kan man bli ordinerad antibiotika eller isotretinoin.

•      Nyckeln till framgång är att följa sin dagliga hudvårdsrutin och/eller den ordinerade behandlingen.

VAD ORSAKAR OREN HUD OCH TONÅRSAKNE?

De flesta tonåringarna upplever att de får en oren hud och finnar under puberteten, även kallat tonårsakne. Men vad är orsaken för hud med tendens till akne i tonåren? Detta beror ofta på de hormonella förändringar som kroppen genomgår under puberteten.

I puberteten börjar våra kroppar att producera olika hormoner. En grupp hormoner kallas androgener, och den mest kända hormonen är testosteron. Androgener påverkar kroppen på många sätt. Hos både killar och tjejer stimulerar de tillväxten av kroppshår samt ökar muskel- och benmassan. Hos killar får den höjda nivån av androgener också rösten att ändras och ansiktsbehåringen att växa ut.

Androgenerna påverkar också huden med att kommunicera med talgkörtlarna som börjar att producera mer olja i form av talg (också kallat sebum). Som ett resultat av detta blir ansiktet och ofta ryggen i puberteten fetare och hudens porer täpps till med en blanding av talg och döda hudceller.

Härifrån kan det uppstå olika typer av oren hud, allt från pormaskar till finnar och i svåra fall även cystor.

Det är inte bara tonåringar som kan uppleva hud med tendens till akne, även vuxna, kallat vuxenakne.

HUR BLIR MAN AV MED FINNAR?

I de flesta fall, kan bra hudvårdsrutiner vara en lösning till oren hud och hud med tendens till akne och finnar.

I svåra fall av akne kan det dock vara nödvändigt att uppsöka en läkare eller dermatolog för behandling eller vägledning. De kan ordinera lokala retinoider, såsom adapalen för att reducera bildandet av pormaskar. För att ingripa mot några av de mikrober som är ansvariga för finnar och tendens till akne, kan läkare ordinera benzoylperoxid. I mer allvarliga fall kan de ordinera antibiotika, såsom doxycyclin.

Till mycket svåra och resistenta utbrott av akne, kan en behandling med Isotretinoin (Accutane) rekommenderas. I alla olika fall understryker dermatologer behovet av regelbunden uppföljning och efterlevnad, vilket innebär att man måste slutföra behandlingen för att uppnå ett framgångsrikt resultat.

FINNS DET KLINISKA BEHANDLINGAR FÖR TONÅRINGAR MED AKNE?

Det är dermatologer, som utför behandling av akne hos tonåringar på sina kliniker.

Akne kan vara det som kallas retention, där porerna i hudens talgkörtlar blockeras av massor av komedoner (pormaskar) och mikrocystor. Därför behöver huden en dermatologisk rengöring. Då utförs en smärtfri och mindre form av extraktionsförfarande på hudens yta för att rena den från pormaskar och mikrocystor. Detta förbättrar behandlingens effektivitet.

GODA HUDVÅRDSVANOR TILL OREN HUD MED TENDENS TILL AKNE

Som nämnts kan rätt hudvård i de flesta fall vara lösningen för oren hud och hud med tendens till tonårsakne. Om du använder makeup, bör du använda ansiktsrengöring för att tvätta bort sminket noggrant innan du går och lägger dig. En gest som din hud kommer att tacka dig för.

Fråga om hjälp på ditt apotek för att hitta de produkter som är utvecklade och mest lämpliga för fet och oren hud hos tonåringar.

Hitta den hudvårdsrutin som passar din hud bäst och dina behov. Kom ihåg att följa instruktionerna och fråga om bra hudvårdsvanor.

EFFACLAR
FÖR FET OCH OREN HUD