Hudvård för torr och extremt torr hud 

Article Read Duration 5 min läsning

Många upplever torr hud i perioder. Det kan bero på temperaturväxlingar eller låg luftfuktighet, som kan slita på hudbarriären och leda till torr, irriterad och ibland extremt torr hud. Vi guidar dig i hur du lugnar besvären och tipsar dig om en hudvårdsrutin som återfuktar och stärker torr hud.

Tecken på torr och känslig hud

Typiska kännetecken för torr eller uttorkad hud är torra fläckar, flagor eller stramhet. Huden kan kännas irriterad och stickande. Det är naturligt att vilja klia sig, men det ger bara en tillfälligt lugnande känsla och kan dessutom försvaga hudbarriären och göra den mer sårbar.

Vad orsakar torr och känslig hud? 

Din hud fungerar som en barriär och när hudens yttre skikt förlorar fukt kan den bli uttorkad och känslig. Det finns många faktorer som kan orsaka torr hud. Vissa är externa och andra är interna:

• Miljön – låga temperaturer, kall och torr luft på vintern, höga temperaturer på sommaren, vind, solens UV-strålar samt inomhusmiljöer med centralvärme eller luftkonditionering.

• Långvarig eller upprepad kontakt med vatten, exempelvis i ett yrke som kräver att du tvättar dig ofta.  

• Brist på essentiella fettsyror kan försvaga hudens motståndskraft. Därför är en sund kost viktig för att upprätthålla hudens fuktbalans.

• Åldrande och hormonförändringar kan också reducera hudens förmåga att bibehålla fuktnivåer.

• Uttorkning! Det låter självklart, men de flesta av oss dricker helt enkelt inte tillräckligt med vatten.

Hudvård och tips för dig med torr hud 

För att bibehålla hudens fuktnivåer behöver hudens vattenhalt ligga på mellan 10–15 %. Lägg till fuktgivande, närande och skyddande hudvård i din dagliga rutin för att stärka och återfukta huden dag för dag.

• Använd återfuktande produkter två gånger om dagen, även om du ibland känner att huden inte behöver det. 

• När du har duschat eller badat kan du klappa huden torr och applicera fuktighetskräm på ansikte och kropp inom 10 minuter, medan huden fortfarande är fuktig.

• För att bevara hudens skyddande barriär, använd en skonsam makeupborttagning, som ett rengörande micellärvatten.

• Använda en rik fuktgivande kräm för torr hud under vintern, för att stärka hudbarriären.

• Ha alltid med dig en återfuktande handkräm i handväskan.

• Kom ihåg att ha återfuktande hudvård till både ansikte och kropp.

• För män är det viktigt att alltid återfukta huden efter rakning. 

Effektivt återfuktande produkter för torr hud

La Roche-Posay har utvecklat produkter för ansikte och kropp som är designade för att bibehålla en smidig och återfuktad hud.


Hudvård för torr hud på kroppen 

Serien LIPIKAR erbjuder komplett kroppsvård för känslig och torr hud till hela familjen. Välj den produkt som passar bäst för din rutin, morgon eller kväll, vår, sommar, höst eller vinter - och ge din hud optimal återfuktning året runt. 

LIPIKAR Syndet AP+ är en mycket mild duschgelékräm utan parfym till nyfödda, spädbarn, barn och vuxna med mycket torr hud. Krämen med fuktgivande sheasmör och lugnande niacinamid hjälper till att reducera kliande orsakat av torrhet, redan i duschen.

Massera in LIPIKAR Lait Bodylotion på fuktig hud efter badet eller duschen för att minska den strama känslan vid torr hud och ge huden återfuktning som varar hela dygnet.

Skydda din känsliga hud mot torrhet med den extra rika LIPIKAR Baume AP+M och Lipikar Baume Light AP+M. Formulerad till extremt torr hud med en tendens till atopi. Absorberas snabbt utan att ge någon fet känsla. Hjälper till att balansera hudens mikrobiom och stärka hudbarriären.

LIPIKAR Xerand Hand Repair Cream vårdar och mjukgör händerna utan att ge en fet känsla. Krämen tillför fukt, stärker hudbarriären och skyddar händerna. Perfekt att ha med sig i väskan!

 

Hudvård för torr hud i ansiktet

HYDRAPHASE är en serie med intensivt återfuktande hudvård, speciellt utvecklad för känslig hud och berikad med fuktgivande och lugnande ingredienser som som hyaluronsyra och La Roche-Posays thermalska källvatten. Hitta dina favoriter att lägga till i din dagliga rutin mot torr hud:

HYDRAPHASE Intense Legere fuktkräm ger huden omedelbar fukt och hjälper till att bibehålla fukten för en långvarig fukttillförsel. Krämen har en lätt och fräsch konsistens som inte känns fet på huden. Applicera morgon och kväll och upplev en härligt återfuktande och lystergivande effekt.

HYDRAPHASE Intense Riche är en fuktkräm för ansikte och hals som som tillför omedelbar fukt. Krämen har en rik, krämig konsistens som ger huden mjuk känsla. Använd dagligen, både morgon och kväll.

HYDRAPHASE Intense Serum är ett intensivt fuktgivande och utjämnande serum till känslig och fuktfattig hud. Applicera på ren hud morgon och kväll före din fuktkräm. Använd på ansikte och hals, men undvik ögonområdet.  

 

VILL DU VETA MER OM TORR OCH IRRITERAD HUD?

placeholder Eksem: Vad det är och varför du får det?
Läs mer
placeholder Vårda och skydda ditt barns torra hud
Läs mer

LIPIKAR
KOMPLETT KROPPSVÅRDSSERIE FÖR KÄNSLIG HUD

Effektivt återfuktande produkter till alla typer av känslig hud: från mycket torr och irriterad hud till normal hud hos både barn och vuxna.