Eksem: Vad det är och varför du får det?

Vad är eksem?

Eksem är en inflammation i huden som skapar irritation, rodnad och klåda. Orsaken är ofta att hudbarriären har skadats eller försvagats. Eksem är vanligt, speciellt bland spädbarn och barn, men förekommer även hos vuxna.

Hur ser eksem ut? 

Eksem kännetecknas av torr, röd och kliande hud. Det finns olika typer av eksem och de kan sitta var som helst på kroppen. Hos spädbarn orsakar eksem ofta grova, flagnande röda fläckar, särskilt på kinderna och på hakan. Hos äldre barn och vuxna sitter eksem främst på nacken och i hudvecken runt armbågar, handleder och bakom knäna. Eksem kan ha vätskefyllda blåsor, sprickor och små sår som kan blöda. 

Varför får man eksem? 

Eksem är ett genetiskt tillstånd där huden är extra känslig. Orsaken är en försvagad, torr eller skadad hudbarriär som gör att allergener och irriterande ämnen kan tränga in i huden och skapa en inflammation. Miljöfaktorer kan också spela roll. Hos vuxna kan eksem till exempel orsakas av yrken som involverar frekvent handtvätt eller där man utsätts för kemikalier. 

Tips för dig med torr hud och eksem:

Torr och kliande hud kan lugnas med daglig applicering av återfuktande och mjukgörande produkter. Smörj in huden regelbundet med hudvård anpassad för känslig hy. Låt bli att klia! Då slipper du sår och undviker att få bakterier i dina eksem. Välj en skonsam tvål utan parfym, och försök att inte duscha, bada eller tvätta händerna för ofta eftersom vatten torkar ut huden. 

VILL DU VETA MER OM TORR OCH IRRITERAD HUD?
 

placeholder Hudvård för torr och extremt torr hud 
Läs mer
placeholder Vårda och skydda ditt barns torra hud
Läs mer

LIPIKAR
KOMPLETT KROPPSVÅRDSSERIE FÖR KÄNSLIG HUD

Effektivt återfuktande produkter till alla typer av känslig hud: från mycket torr och irriterad hud till normal hud hos både barn och vuxna. 
 • La Roche Posay Kroppsvård Lipikar Baume AP + 400 ml Lipid Replenishing Balm Mot irritation och kliande orsakat av torrhet 000 3337872418570 Framsida Skarp skugga
  Lugnande, stärkande och reducerar kliande orsakat av torr hud
  LIPIKAR
  BALM AP+M
  Läs mer
 • Lugnande, stärkande och reducerar kliande orsakat av torr hud
  LIPIKAR
  BALM LIGHT AP+M
  Läs mer
 • La Roche Posay Produktsida Tendens till atopi Lipikar Syndet AP 400ml 333787553731
  Hjälper till att reducera kliande och irritationer orsakat av torrhet, redan i duschen.

  Lugnar omedelbart.Mycket mild dus...
  LIPIKAR
  SYNDET AP+
  Läs mer
 • La Roche Posay Kroppsvård Lipikar Body Milk 400ml 3337875549615 Framsida
  Minskar den stramande känslan vid torr hud

  48-timmars närande och vårdande bodylotion.
  Bodylotion
  LIPIKAR
  LAIT BODYLOTION
  Läs mer