Eksem: Vad det är och varför du får det?

Vad är eksem?

Eksem är en inflammation i huden som skapar irritation, rodnad och klåda. Orsaken är ofta att hudbarriären har skadats eller försvagats. Eksem är vanligt, speciellt bland spädbarn och barn, men förekommer även hos vuxna.

Hur ser eksem ut? 

Eksem kännetecknas av torr, röd och kliande hud. Det finns olika typer av eksem och de kan sitta var som helst på kroppen. Hos spädbarn orsakar eksem ofta grova, flagnande röda fläckar, särskilt på kinderna och på hakan. Hos äldre barn och vuxna sitter eksem främst på nacken och i hudvecken runt armbågar, handleder och bakom knäna. Eksem kan ha vätskefyllda blåsor, sprickor och små sår som kan blöda. 

Varför får man eksem? 

Eksem är ett genetiskt tillstånd där huden är extra känslig. Orsaken är en försvagad, torr eller skadad hudbarriär som gör att allergener och irriterande ämnen kan tränga in i huden och skapa en inflammation. Miljöfaktorer kan också spela roll. Hos vuxna kan eksem till exempel orsakas av yrken som involverar frekvent handtvätt eller där man utsätts för kemikalier. 

Tips för dig med torr hud och eksem:

Torr och kliande hud kan lugnas med daglig applicering av återfuktande och mjukgörande produkter. Smörj in huden regelbundet med hudvård anpassad för känslig hy. Låt bli att klia! Då slipper du sår och undviker att få bakterier i dina eksem. Välj en skonsam tvål utan parfym, och försök att inte duscha, bada eller tvätta händerna för ofta eftersom vatten torkar ut huden. 

VILL DU VETA MER OM TORR OCH IRRITERAD HUD?
 

placeholder Hudvård för torr och extremt torr hud 
Läs mer
placeholder Vårda och skydda ditt barns torra hud
Läs mer

LIPIKAR
KOMPLETT KROPPSVÅRDSSERIE FÖR KÄNSLIG HUD

Effektivt återfuktande produkter till alla typer av känslig hud: från mycket torr och irriterad hud till normal hud hos både barn och vuxna.