KÄNSLIG HUD

Idag är känslig hud ett vanligt och utbrett fenomen. Vi har alla hört talas om känslig hud, men vad innebär det mer exakt?

Först och främst är känslig hud inte en hudtyp. Faktum är att känslig hud kan uppstå vid alla hudtyper, från fet och oren hud, till till torr och mogen hud .

För det andra kan känslig hud se helt normal ut, trots att den känns som allt annat än normal.

DEFINITION

AV KÄNSLIG HUD

Känslig hud kan definieras som, känslig hud som lättare påverkas av faktorer som kan utlösa en reaktion eller stark känsla i huden. Faktorerna kan både komma inifrån (stress, alkohol, m.fl.) eller utifrån (temperaturförändringar, vind, m.fl.). Man kan i vissa fall uppleva klåda, en svidande, stickande eller brännande känsla i huden.

VAD ORSAKAR

KÄNSLIG HUD?

Vad är orsaken till att man har känslig hud? Under lång tid visste man inte mycket om vad som orsakade känslig hud, men avancerad forskning har identifierat några av de faktorer som spelar en roll.

  • Känslig hud kan bero på en ineffektiv hudbarriär (brist på skyddande lipider), vilket betyder att huden inte har ett lika bra skydd mot externa irritanter. Huden kan därför behöva specifik vård, som kan hjälpa till att stärka eller upprätthålla hudens barriär. Du kan läsa mycket mera om detta i artiklarna nedan.
  • Utöver en nedsatt barriärfunktion lider känslig hud ofta av ett fenomen, kallat ”neuroinflammation”. Det innebär att nervändarna är överkänsliga och frisätter inflammatoriska ämnen (en larmsignal som är normalt vid hudangrepp) som en reaktion på harmlös stimulans såsom hårt vatten och temperaturförändringar. Denna överkänslighet framkallar de karakteristiska tecknen på känslig hud som exempelvis svidande, brännande känsla och klåda.

I underavsnitten nedan hjälper vi dig att förstå om du har känslig hud och berättar för dig hur du bäst tar hand om den.

Du hittar också makeup som är speciellt utvecklad för känslig hud.

Glöm inte att titta på vår översikt för känslig hårbotten och hår, där du hittar information om viktiga ämnen som hur man rakar känslig hud och hur man tar hand om en känslig hårbotten som lätt drabbas av mjäll och håravfall.

VÅRA SÄKERHETS
FÖRPLIKTELSER

Säkerhetsnormer utöver de internationella bestämmelserna för kosmetika.

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAT MED FOKUS
PÅ TOLERANS

 

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud. Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGAR
TOLERANS OCH EFFEKTIVITET

 

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar och endast de mest nödvändiga konserveringsmedlen för en hög toleras och effektivitet över tid.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET MEST NÖDVÄNDIGA
I KORREKT AKTIV DOS

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de nödvändiga ingredienserna i precis rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRD
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter anpassade till de flesta behov: känslig hud, fet och oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många andra behov.

VILL DU VETA MER OM
KÄNSLIG HUD?

placeholder KÄNSLIG HUD
LÖSNINGAR
Läs mer
placeholder HUDVÅRD FÖR UTTORKAD, STRAM OCH TORR HUD
Läs mer

KÄRA LÄSARE

Informationen som visas här är endast avsedd för allmänna utbildningsändamål och ska under inga omständigheter ersätta professionell medicinsk rådgivning. Du bör alltid söka rådgivning från kvalificerad vårdpersonal när du har medicinska eller hälsorelaterade frågor.