ORSAKER TILL KÄNSLIG HUD:
INTERNA OCH EXTERNA

Article Read Duration 8 min läsning

Tecken på känslig hud kan vara obehagliga känslor i huden – stickningar, stramhet, kliande orsakat av torrhet eller sveda – som ibland är kopplade till torrhet och rodnad. Orsakan till detta ligger ofta i hudens barriärfunktion (det yttersta lagret) och en överkänslighet i nervändarna, som i sin tur skickar ut obehagsignaler som svar på ofarlig stimulans. Det är inte helt känt varför detta sker, men man vet att tecknen kan orsakas av flera olika interna och externa utlösande faktorer.


Externa orsaker:

• Temperaturförändringar och vindar
• Förorening
• Sol
• Inomhusmiljö
• Hårt vatten
• Kontakt med ämnen som kan framkalla en reaktion

Interna orsaker:

• Kryddstark mat
• Alkohol
• Glutenintolerans
• Hormonförändringar
• Stress och starka känslor


Hudens känslighet kan kontrolleras genom att man minskar dessa faktorer i så stor utsträckning som möjligt (läs vidare för att ta reda på hur), i kombination med en lämplig hudvårdsrutin för känslig hud med expertprodukter från TOLERIANE-serien.

VAD ÄR KÄNSLIG HUD?

Känslig hud kännetecknas av obehagskänslor – stickningar, stramhet, klåda eller sveda – som ibland kan leda till torrhet eller en tendens till rodnad. Alla hudtyper – torr, fet eller blandhy – kan bli känsliga. De karakteristiska tecknen på känslig hud kan uppstå hela tiden eller orsakas av specifika inre och yttre faktorer.

Vill du veta mer om vilken typ av känslig hud du har? Ta reda på det HÄR.

VAD ORSAKAR KÄNSLIG HUD?

Känslig hud anses bero på en överkänslighet i hudens nervändar, vilket börjar skicka ut obehagssignaler som svar på ofarlig stimulans. Det är inte helt känt varför detta inträffar, men man vet att tecknen kan framkallas av olika interna och externa utlösande faktorer. Läs mer nedan om huvudorsakerna till känslig hud och viktigast av allt, vad du kan göra åt det.

EXTERNA FAKTORER SOM KAN LEDA TILL KÄNSLIG HUD

Tecken på känslig hud kan förorsakas av inre och yttre faktorer. Låt oss först titta på de externa faktorerna.

 

Temperaturförändringar och vind

Externa faktorer som kan påverka känslighet i huden innefattar bland annat värme, kyla och vindar. Detta beror på att temperaturförändringar i huden kan leda till att molekylen histamin frisätts. Detta kan orsaka en irriterande stickande eller kliande känsla och får blodkärlen att utvidgas, vilket kan resultera i rodnad.

Vad du själv kan göra: Du kan inte ändra på vädret, men du kan undvika överdrivet varma duschar och bad och försöka dra ner på centralvärmen på vintern och luftkonditioneringen på sommaren. För att stärka din huds barriärfunktion kan du smörja in huden med en lugnande hudvårdsprodukt, som till exempel TOLERIANE Sensitive.

 

FÖRORENING

Känslig hud kan också påverkas av föroreningar. Små partiklar som kallas PM 2,5 (som i grund och botten är sot) fäster vid hudens yta där de utlöser en kedjereaktion av oxidativ stress, vilket orsakar irritation i huden.

Detta försämrar hudens skyddande barriär, vilket kan orsaka torrhet som ytterligare ökar hudens känslighet .

Vad du kan göra: Ifall du har känslig hud så borde du välja produkter som är förpackade i tuber eller i förpackningar som är lufttäta med skyddsventiler som minimerar risken för kontaminering eller oxidering. Fråga efter TOLERIANE Sensitive, som finns i tub på ditt lokala apotek.

 

Sol

Solen har många positiva egenskaper, men ultraviolett strålning ifrån solen kan orsaka oxidativ stress i huden, vilket kan påverka känslig hud. Likaså kan solens UVA-strålar påskynda hudens åldrande och förorsaka en förlust av fasthet och rynkor.

Upplev våran anti-age hudvårdsserie HYALU B5, som passar även de med den mest känsliga huden. Kom även ihåg att våran ANTHELIOS-serie med hög UVA- och UVB-skydd också är välanpassad för känslig hud.

Vad du kan göra: Lägg till en solskyddsprodukt med SPF 30–50 som är särskilt utformad för känslig hud i din dagliga hudvårdsrutin. Prova ANTHELIOS Ultralätt Creme SPF50+, med högt UVA- och UVB-skydd, som är särskilt tillpassat och testat på känslig hud och huden omkring ögonområdet.

Läs mer om UVA-UVB-skydd HÄR.

 

INTERNA ORSAKER TILL KÄNSLIG HUD

Låt oss nu titta närmare på de interna faktorer som kan förorsaka tecken på känslig hud.

 

Kryddstark mat

Har du någonsin märkt att extra kryddstarka maträtter även kan få huden att hetta? Det är ingen tillfällighet: ett ämne i kryddig mat som kallas kapsaicin kan utlösa irritation i huden, vilket leder till de alltför välbekanta tecknen på känslig hud. Man kan även uppleva att huden blossar upp eller får en tendens till rodnad efter att ha ätit den här typen av mat.

Vad du kan göra: Ifall du har känslig hud kan det vara värt att överväga att begränsa eller till och med helt undvika att äta kryddstark mat. Satsa på en mild korma nästa gång du går på indisk restaurang!

 

Alkohol

Konsumtion av alkohol kan påverka känslig hud på grund av två inverkan: För det första gör alkoholen att blodkärlen utvidgas, vilket kan resultera i blossande hud och en tendens till rodnad; för det andra fungerar den som ett diuretikum (ett ämne som driver vätska ur kroppen) som torkar ut huden, vilket gör den mer sårbar för externa påverkan.

Vad du kan göra: Lagom är bäst! Det anbefalls att begränsa sitt intagande av alkohol ifall man har känslig hud.

 

Tecken på glutenintolerans

Glutenintolerans kan påverka huden. Gluten är ingen vanlig orsak till känslig hud, men det kan vara värt att fundera på ifall tecken uppstår på huden när du har ätit bröd, pasta eller andra glutenhaltiga livsmedel.

Vad du kan göra: Om gluten är en utlösande faktor för din känsliga hud är det en bra idé att prova en glutenfri diet. Du behöver göra det till en vana att leta efter gluten i innehållsförteckningarna, men den viktigaste förändringen innebär att du tar bort spannmål som vete, korn och råg från kosten.

 

Hormonförändringar

Många kvinnor upplever att tecken på känslig hud kan vara förorsakade av hormonförändringar, såsom under deras månadscykel eller under klimakteriet. Hormonförändringar kan medföra blossande hud och ge en tendens till rodnad i huden.

Vad du kan göra: Om du upplever någon av dessa tecken på känslig hud så kan du använda La Roche-Posay Thermalska Källvattensspray, som är både lugnande och antioxiderande. Se också till att du har en bra hudvårdsrutin för känslig hud. Fråga ditt apotek om råd om vilka produkter som är speciellt syftade för känslig hud med en tendens till rodnad, som exempelvis ROSALIAC AR.

 

Stress och starka känslor

För vissa människor kan stress och starka känslor förorsaka känslig hud. Psykiska tillstånd som dessa kan medföra att nervändarna i din hud skickar ut obehagssignaler, och utvidgar blodkärlen i både ansikte och hals, vilket i sin tur kan orsaka rodnad och få ansikte och hals att kännas varm.

Vad du kan göra: Om du tycker att huden känns besvärande eller blossande i stressiga situationer är första steget att försöka få stressen under kontroll. En teknik som kan hjälpa i sådana här situationer är mindfulness:

Du kan hjälpa till att reducera hudens obehag och känslighet med rätt hudvård, såsom TOLERIANE Sensitive, som innehåller lipider för att stärka hudens fysiska barriär och prebiotika för att bevara de snälla bakterierna.

Klicka för en komplett hudvårdsrutin för känslig hud.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

VI HAR EN
SERIE ÄVEN FÖR DET

TOLERIANE är en produktserie som är utformad för att återfukta och lugna känslig och intolerant hud.

VÅRA SÄKERHETS-
FÖRPLIKTELSER

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAD MED FOKUSPÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respkt för känslig och intolerant hud. Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGTOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi brukar oss av skyddande förpackningar i kombination med endast de mest nödvändiga konserveringsämnen för en hög tolerans och en effektiviteten som består över tid.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET NÖDVÄNDIGA,
I RÄTT AKTIV DOS

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de nödvändiga ingredienserna i precis rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

A
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter som är anpassade för de flesta behov: känslig hud, fet eller oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad, och många fler andra behov.

LÄS MER OM
VAD KÄNSLIG HUD ÄR

placeholder KÄNSLIG HUD
LÖSNINGAR
Läs mer
placeholder HUDVÅRD FÖR UTTORKAD, STRAM OCH TORR HUD
Läs mer