HUDVÅRD FÖR UTTORKAD, STRAM OCH TORR HUD

Article Read Duration 7 min läsning

Interna och externa faktorer kan göra att din hud förlorar fukt och blir uttorkad, vilket kan leda till stramhet och obehag. För att bibehålla en optimal fukthalt i huden kan du:

• återfukta regelbundet med fuktgivande cremer.
• täcka huden på vintern och använda solskydd på sommaren.
• undvika långa vistelser i vatten.
• hålla ditt hem tempererat och fri ifrån damm och kvalster.
• äta en sund kost.
• dricka rikligt med vatten.

TECKEN PÅ TORR OCH KÄNSLIG HUD

Så ser du om du har uttorkad hud

När dermatologer (hudläkare) värderar om man har torr eller uttorkad hud så letar dem efter synliga tecken såsom torra fläckar, flagor, eller stramhet. Förutom dessa kännetecken kan torr hud orsaka en känsla av stramhet eller en stickande känsla i huden. Torr hud kan leda till att man kommer in i den ”kliandets onda cirkel”: torr och känslig hud kan börja klia, och därav är det naturligt att vilja klia sig. Det ger dock bara en tillfälligt lugnande känsla, och samtidigt kan det försvaga hudbarriären. En försvagad hudbarriär är mera sårbar och mindre skyddad mot de externa faktorer som huden kommer i kontakt med. Dessa faktorer kan i sin tur leda till ännu mera torrhet, irritation och i sin tur en starkare önskan att klia sig... och på sätt är den onda cirkeln igång.

Torr hud kan leda till känslor och ett utseende som kan påverka ens vardagliga livskvalitet. Många kvinnor som har en tendens till torr hud säger att de undviker makeup; vissa kan till och med känna sig mindre attraktiva och få försämrat självförtroende.

VAD ORSAKAR TORR OCH KÄNSLIG HUD?

För att veta hur man ska ta hand om torr hud måste man förstå orsakerna

Din hud fungerar som en barriär. Den måste kunna bibehålla sina fuktnivåer för att kunna prestera optimalt och skydda mot externa faktorer. För att hålla sig smidig och intakt behöver hudens vattenhalt ligga på mellan 10–15 %. När hudens yttre skikt förlorar fukt kan din hud bli uttorkad. Uttorkad hud kan i sin tur leda till fjällande eller flagande hud.

De biologiska processer som orsakar uttorkning av huden är komplicerade. De innefattar brist på hudproteinet filaggrin, lipidbrist, brist på de naturliga fuktgivande faktorerna (NMF), en avsaknad av proteiner och enzymer som ansvarar för keratiniseringen och organiseringen av cellerna, samt en nedbrytning av hydrolipidfilmen.

Det finns många faktorer som kan orsaka torr och uttorkad hud. Vissa är externa och andra är interna:

 1. Miljön – låga temperaturer på vintern, höga temperaturer på sommaren, vinden, solens ultravioletta strålar samt inomhusmiljöer med centralvärme eller luftkonditionering kan påskynda avdunstning av vatten i huden, som kan leda till uttorkad hud.
 2. Huden är också mer utsatt för uttorkning när hudbarriären är försvagad.
 3. Långvarig eller upprepad kontakt med vatten kan leda till uttorkning. Det kan hända om du har ett jobb som kräver att du tvättar dig eller har kontakt med vatten ofta, till exempel om du är frisör eller sjuksköterska.
 4. Kemikalier, i form av exempelvis hushållsrengöringar och liknande produkter, kan också påverka hudens barriärfunktion.
 5. En sund kost är också viktig för att upprätthålla en hud i balans. En brist på essentiella fettsyror kan försvaga hudens motståndskraft.
 6. Åldrande och hormonförändringar kan också reducera hudens förmåga att bibehålla fuktnivåen.
 7. Uttorkning orsakar torr hud! Det låter självklart, men de flesta av oss dricker helt enkelt inte tillräckligt med vatten.

EFFEKTIV VÅRD FÖR TORR HUD

Några enkla steg för att hålla huden återfuktad

Din hud kan vara naturlig tendens till att få torr hud, men det finns några enkla steg man kan ta för att hjälpa huden hålla sig återfuktad:

 • Du kan stärka och återfukta huden genom att regelbundet återfukta den med fuktgivande cremer som hjälper huden att bibehålla en optimal fuktnivå.
 • På vintern kan du täcka utsatt hud med halsduk och handskar. På sommaren bör du skydda huden mot solen.
 • Dra ner på centralvärmen i hemmet och på jobbet, och öppna fönstren då och då. Om din inomhusluft är mycket torr kan du fundera på att skaffa en luftfuktare.
 • Ta korta, varma duschar i stället för långa, heta bad. Återfukta huden inom tio minuter efter badet eller duschen.
 • Använd gummihandskar när du städar och diskar. Om ditt jobb kräver att du tvättar händerna ofta kan du använda en återfuktande handcreme.
 • Använd produkter som exfolierar skonsamt, och endast sparsamt.
 • Ät en hälsosam kost som är rik på vitamin A, C och E och essentiella fettsyror.
 • Drick vatten – minst 1,5 liter varje dag.

ÅTERFUKTANDE HUDVÅRD VARJE DAG

Ge huden regelbunden fuktgivande hudvård för att hålla huden återfuktad och smidig.

Oavsett vad som orsakar din torra hud, så kan en daglig rutin med närande, återfuktande och skyddande hudvård hjälpa till att bibehålla hudens fuktbalans.

För att hålla din hud optimalt återfuktad bör du lägga till återfuktande hudvårdsprodukter i din dagliga hudvårdsrutin.

 • Återfukta två gånger om dagen, även om du ibland känner att huden kanske inte behöver det.
 • När du har duschat eller badat kan du klappa huden torr och applicera fuktighetskräm på ansikte och kropp inom 10 minuter, medan huden fortfarande är fuktig.
 • För att bevara hudens skyddande barriär, använd en makeupborttagare som skonsamt tar bort makeup, såsom ett rengörande micellärvatten.
 • Använd solskyddsmedel varje dag.
 • I kallt väder bör du använda en rik fuktgivande creme som hjälper till att stärka hudbarriären.
 • Ha alltid en återfuktande handcreme i handväskan.
 • Kom ihåg återfuktande hudvård till både ansikte och kropp.

OBS! Till män med torr hud: Utöver att följa förslagen ovan bör du alltid återfukta huden efter rakning.

ÅTERFUKTANDE PRODUKTER FÖR TORR HUD

La Roche-Posay har utvecklat produkter för ansikte och kropp som är designade för att bibehålla en smidig och återfuktad hud.

 

Hudvård för torr ansiktshud

Produkter ifrån HYDRAPHASE serien är speciellt utvecklade till känslig och fuktfattig hud. Varje produkt i serien ger minst 24 timmars intensiv fukttillförsel till huden.

Nedan finner ni tre förslag på återfuktande hudvårdsprodukter ifrån Hydraphase:

 • Nya HYDRAPHASE HA Light är en intensiv fuktcreme som ger omedelbar lyster och en mjukare hud med behaglig känsla, med upp till 72 timmars återfuktande effekt. Med hyaluronsyra och thermalsk källvatten ifrån La Roche-Posay i en lätt formula som inte ger någon fet känsla.
 • Prova också nya HYDRAPHASE HA Riche, en fuktcreme som återfuktar intensivt i upp till 72 timmar. Ger en fylligare och mjukar hud med en behaglig känsla. Med hyaluronsyra och thermalsk källvatten ifrån La Roche-Posay i en krämig och sammetslen formula.
 • Även har vi serum just för fukt - HYDRAPHASE Intense Serum, som är intensivt fuktgivande och utjämnande, till känslig och fuktfattig hud. En lätt och fräsch konsistens som inte ger huden någon fet känsla.

Hudvård för torr hud på kroppen

Även huden på din kropp har särskilda behov. La Roche-Posays LIPIKAR-serie är erbjuder fullständig kroppsvård för känslig och torr hud till hela familjen. För optimal återfuktning året runt kan du välja den LIPIKAR-produkt som passar bäst för tiden på dagen och årstiden:

 • Skäm bort kroppen efter en lång dag med ett avkopplande bad. Massera sedan den fuktiga huden med berikande LIPIKAR Lait Bodylotion för återfuktning som varar hela natten.
 • Vintern kan vara tuff för huden. Skydda din känsliga hud mot torrhet med den extra rika LIPIKAR Baume AP+. Formulerad till extremt torr hud med en tendens till atopi. Absorberas snabbt utan att ge någon fet känsla. Hjälper till att balansera hudens mikrobiom och stärka hudbarriären.
 • LIPIKAR Xerand Hand Repair Cream vårdar och mjukgör händerna utan att ge en fet känsla. Tillför fukt, stärker hudbarriären och skyddar händerna.

VI HAR EN
SERIE ÄVEN FÖR DET

VÅRA SÄKERHETS-
FÖRPLIKTELSER

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAD MED FOKUSPÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud. Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET NÖDVÄNDIGA,
I RÄTT AKTIV DOS

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de nödvändiga ingredienserna i rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRDTILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter som är anpassade till de flesta behov: känslig hud, fet eller oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många fler behov.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGARTOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar i kombination med endast de mest nödvändiga konserveringsämnena för att säkerställa en hög tolerans och effektivitet över tid.