SOLSKYDD OCH SOLKRÄM FÖR BARN OCH BEBISAR

Article Read Duration 6 min läsning

Bebisars och barns hud är känsligare än huden på vuxna, särskilt när det kommer till de skadliga verkningarna från solens UV-strålar. Därför är det också viktigt att barn och bebisar redan från tidig ålder blir skyddade med både kläder, solhatt, skugga och solkräm när de vistas utomhus.

Vi guidar dig till de bästa solkrämerna för barn och bebisar, för att du ska kunna skapa goda solvanor också för de minsta i familjen.

BARN OCH BEBISAR ÄR KÄNSLIGARE FÖR SOLEN

Barns hud är känsligare och sårbarare än vuxnas. Orsaken är inte bara att barns hud är tunnare, utan också att deras pigmenteringssystem (förmågan till att bli brun) fortfarande är under utveckling. Det betyder att huden ännu inte har den självförsvarsmekanism som vuxna har, och som hjälper med att bättre skydda huden mot solens strålar.
Ung hud är därmed mer benägen att brännas i solen och det bedöms att ca 50 – 80% av solrelaterade skador uppstår i barndomen och ungdomsåren1.

Därför är det viktigt att lära de äldsta barnen bra solvanor som att regelbundet använda bredspektrigt solskydd, ta på sig skyddande kläder och undvika att vara i solen under de mest solaktiva timmarna på dagen.

Dermatologer rekommenderar att barn under tre år inte utsätts för direkt solljus och att de alltid ska skyddas med solkräm och kläder, också när de är i skuggan.

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

När ska man smörja barn med solkräm?

Det rekommenderas att smörja in barnet med solkräm ca 20 minuter innan ni ska ut i solen. Barn bör alltid smörjas med rikligt med solkräm och använda täckande tyg när de är utomhus, även om de är i skuggan.

Solkrämen kan som utgångspunkt hålla hela dagen, men om barnet badar eller svettas mycket rekommenderar vi att du smörjer in det igen. Undvik dessutom solexponering mellan kl. 11 och 16 när solen är som starkast. 

Särskilt bebisar är sårbara mot solens strålar och kan få solskador även av indirekt solexponering. Även om barnet befinner sig i skuggan kommer solljuset fortfarande att reflekteras. Därför är skydd fortfarande avgörande.

Solskydd för barn bör inte begränsas till att användas på semestrar och soliga dagar. Precis som vi vuxna utsätts också barn för solens UV-strålar vid utomhusaktiviteter hela året runt

 

 

RISKER VID FÖR MYCKET SOL

Både solens UVA- och UVB-strålar skadar huden i längden om vi får för mycket av dem. Det gäller både för barn och vuxna. På kort sikt kan för mycket sol resultera i uttorkning, värmeslag, solbrännor och obehag på huden.

Det är viktigt att vi som föräldrar är särskilt uppmärksamma eftersom barn ofta berättar om obehag vid solbränna först när skadan väl har skett.

De långsiktiga effekterna av överdriven UV-exponering från solen är i värsta fall ökad risk för hudcancer som melanom och en påskyndning av hudens åldrande.

Men det är ingen grund till få panik! Barn ska verkligen inte undvika solen och alla dessa risker kan minskas genom att lära barn om goda solvanor och solskydd.

HUR SKYDDAR JAG MITT BARNS HUD MOT SOLEN?

Skydd mot solens strålar handlar inte bara om att använda solkräm. Genom att i tidig ålder lära dina barn om goda solvanor och solskydd kan de gynnas av det genom hela livet. På det sättet kan du hjälpa dina barn till att också bättre ta hand om sin hud i sina vuxna liv.

Här är några bra sätt för att skydda dina barn från solen:

  • Täck barnen med en stor hatt, UV-solglasögon och mörka kläder (en svart t-shirt skyddar mer än en vit) och komplettera alltid med solkräm.
  • Var i skuggan mellan kl. 11 och 16.
  • Ta med parasoll eller tält när ni är på stranden.
  • Se till att dina barn dricker vatten regelbundet.
  • Underskatta inte det indirekta solljuset: UVA-strålar kan passera genom moln och glas. Huden är alltså fortfarande utsatt på en molnig dag, i bilen eller på en flygresa.

HITTA DEN BÄSTA SOLKRÄMEN FÖR BARN OCH BEBISAR

På La Roche-Posay vet vi att det kan vara en utmaning att hitta rätt solskydd för de minsta. Därför har vi samlat några av de vanligaste frågorna om solkrämer, för att du ska kunna få en överblick och hitta den solvård som bäst passar dina barns behov.

 

VILKEN SOLFAKTOR ÄR BÄST FÖR BARN?

Som utgångspunkt rekommenderar vi att du väljer en solkräm med hög eller mycket hög solfaktor (SPF50+), som också erbjuder ett bredspektrigt UVA- och UVB-skydd för små barn.

Barn under tre år bör aldrig vistas i direkt solljus, men kom ihåg att också använda solskydd vid indirekt solexponering om ditt barn är äldre än sex månader.


HUR OFTA SKA MAN SMÖRJA SITT BARN MED SOLKRÄM?

För att få det bästa skyddet rekommenderas det att applicera solkräm med hög SPF ofta, minst varannan timme i ett så jämnt lager som möjligt.

Var noggrann med att smörja med rikligt med solkräm på alla områden där huden kan vara utsatt. Var särskilt uppmärksam på öronen, näsan, läpparna, nacken, händerna och fötterna. Applicera solkräm igen kort tid efter badning eller om du eller barnet svettas mycket.

Med vårt Anthelios XL Solstift med SPF50+ får du ett enkelt och praktiskt solstift som är lätt och går snabbt att använda för regelbundna smörjningar. Stiftet ger ett bredspektrigt solskydd och är väl ägnat för utsatta områden och de ställen på kroppen man ofta glömmer att smörja in.

 

HUR MYCKET SOLKRÄM BÖR MAN ANVÄNDA?

Det är svårt att ge ett entydigt svar på hur mycket solkräm man bör använda. Som tumregel rekommenderas det att använda en handfull mängd för att täcka hela kroppen. För barn gäller då en handfull mängd i storleken av en barnhand och för vuxna i storleken av en vuxenhand.

ANTHELIOS – SOLKRÄM SÄRSKILT FRAMTAGEN FÖR BEBISAR OCH BARN

På La Roche-Posay har vi i mer än 25 år forskat på solvård och solkänslig hud, och skapat en serie med specialiserade och professionella solskyddsprodukter som passar varje hudtyp. Vi kallar solskyddsserien för Anthelios.

Våra solkrämer kan användas på bebisar från sex månaders ålder och finns med olika konsistens, som lotioner, stift och sprayer. Gemensamt för alla våra solkrämer är att de är testade under dermatologisk kontroll och innehåller endast nödvändiga ingredienser. De ger också ett mycket högt och bredspektrigt UVA- och UVB-skydd.

Vi guidar dig i valet av Anthelios solskydd för de minsta:

 

SOLKRÄM FÖR SMÅ BARN

 

Om du har små barn rekommenderar vi Anthelios Barn Sollotion SPF50+ som ger ett bredspektrigt och mycket högt UVA- och UVB-skydd.

Denna sollotion är lätt i konsistensen och kladdar inte. Den innehåller vårdande ingredienser som exempelvis sheasmör som tillför näring till huden och hjälper med att stärka hudbarriären.
Applicera produkten i rikliga mängder för bästa skydd.

 

SOLVÅRD FÖR BEBISAR

Till bebisar från sex månaders ålder rekommenderar vi Anthelios Baby Sollotion SPF50+ för användning vid indirekt solexponering.

Denna solvårdsprodukt är framtagen särskilt för bebisars känsliga hud, som aldrig har varit utsatt för solljus och behöver mycket högt och bredspektrigt skydd.

Den är berikad med naturligt sheasmör som lugnar och fuktar huden, samtidigt som hudens naturliga barriär stärks.

 

SOLKRÄM FÖR BADANDE BARN

Om ni tillbringar dagen på stranden eller vid poolen kan du med fördel välja en solkräm som är framtagen för våt hud.

Prova exempelvis vår Anthelios Barn Wet Skin Sollotion SPF50+. Den är både extra vattenresistent och kan appliceras direkt på våt hud för ett bättre skydd på stranden eller vid poolen.

Sollotionen ger ett mycket högt och bredspektrigt skydd till barns hud.

 

PRAKTISK SOLSPRAY FÖR BARN

Anthelios Barn Solspray SPF50+ är vår solspray framtagen för att skydda barns känsliga hud mot solens strålar med en lätt mist. Den praktiska sprayflaskan gör appliceringen av solskyddet ännu enklare.

Denna solspray har en lätt konsistens och ger bredspektrigt UV-skydd till barn.

Den smarta sprayen innehåller E-vitamin och sheasmör som både tillför näring till huden, skyddar mot fria radikaler och stärker hudbarriären.

 

ANTHELIOS SOLSKYDD TILL DINA BARNS HUD

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade mycket höga skydd är resultatet av mer än 25-års avancerad klinisk forskning inom solskydd och solkänslig hud.