Solkräm för barn och hur du skyddar dina barn mot solen

Article Read Duration 6 min läsning

Bebisar och barns hud är mer ömtålig än vuxen hud, särskilt när det kommer till UV-strålarnas skadliga påverkan. Det viktigaste är att barn och bebisar skyddas med kläder, solhatt, skugga och solkräm i tidig ålder.

Dermatologer rekommenderar att bebisar under 3 år inte ska utsättas för direkt solljus överhuvudtaget och att de alltid skyddas av solskyddscreme/kläder, även när de är i skuggan. Äldre barn behöver lära sig bra solvanor, som att regelbundet applicera bredspektrat UVA- och UVB-skyddande solcreme, använda skyddande kläder och undvika exponering under de soligaste timmarna på dagen (kl. 11 till 16).

I artikeln nedan hittar du en lång rad tips för att lära dina barn om de goda solvanor de behöver, för att ta hand om huden när de är ute i solen.

Barn & bebisar är känsligare för sol

Eftersom ung hud är mer känslig, bör bebisar och barn under 3 år inte exponeras för direkt solljus. Barns hud är tunnare och pigmenteringssystemet (förmågan att bli "brun") är fortfarande under utveckling, vilket betyder, att den saknar det naturliga skyddet som hjälper till att ge vuxen hud ett visst skydd mot skadliga UV-strålar.

Anledningen är att hudens pigmenteringssystem ännu inte är färdigutvecklat, det betyder att de saknar det naturliga skyddet som hjälper till att ge vuxen hud ett visst skydd mot UV-strålar. Ung hud är känsligare för solbränna, och det är estimerat att ca. 50-80% av alla solskador uppstår under barndomen och tonåren.

På kort sikt kan för mycket solexponering orsaka uttorkning, värmeslag och solbränna. På lång sikt kan det ge ökad risk för hudcancer.
Det är därför solskydd är så viktigt för barn, och anledningen till att bebisar måste hållas borta från solen helt och hållet. Med kläder, solhatt och rätt solkräm förebygger man solbränna.

När ska man smörja barn med solkräm?

Barn alltid ska smörjas in med solkräm eller använda kläder, även om de är i skuggan. Välj en solkräm med solfaktor 50+ (SPF50+) och som är skonsam mot spädbarns känsliga hud. Äldre barn ska regelbundet smörjas in med bredspektrat UVA- och UVB-skyddande solkräm, använda skyddande kläder och undvika solexponering när solen är som starkast under dagen (kl.11 till 16). Använd en solkräm som är vattenresistent och mycket hög solfaktor SPF50+.

Solkräm är inte bara till för solsemestern. Barn utsätts för UV-strålar under utomhusaktiviteter året om, exempelvis vid en picknick i parken, lekplatsen osv. Bebisar är särskilt känsliga för solen, även vid indirekt solexponering när ditt barn befinner sig i skugga. Man ska inte underskatta de indirekta UV-strålarna då de kan tränga igenom moln och glas, det betyder att huden är även exponerad i bilen, under en flygplansresa eller en mulen dag.

Solskador ökar gradvis: Jämför det med att betala med ett “solkreditkort”. För varje "köp" du gör (solexponering) ökar din "solskuld". Allt detta gör att riskerna ökar med tiden.

När barn får för mycket sol finns det kortsiktiga risker:

  • Uttorkning.
  • Värmeslag.
  • Smärtsam solbränna.

Barn älskar att leka utomhus, och vi vill att de ska ha kul! Men föräldrar måste vara uppmärksamma. Barn uttrycker endast obehag från en solbränna när skadan redan är skedd. Och de långsiktiga effekterna är desto mer bekymrande. Överexponering för solens UV-strålar kan öka risken för:

  • Acceleration av hudens åldrande.
  • Hudcancer såsom melanom.

Men få inte panik! Dessa risker kan reduceras genom att lära barn solvanor. Som att skydda sig med kläder, solhatt, söka skugga och genom att använda ett bra solskydd. Läs vidare om våra råd om goda solvanor för att beskydda ung hud mot solen.

HUR DU SKYDDAR DITT BARNS HUD MOT SOLEN?

Skydd handlar inte bara om solkräm. Genom att lära dina barn om goda solvanor och solskydd redan idag, kan dem dra nytta av detta i resten av sina liv. På detta vis kan du hjälpa dina barn att också bättre se efter sin hud.

Här är några bra sätt att skydda dina barn:

  • Använd mörka kläder (En svart t-shirt skyddar bättre än en vit), solhatt med brett brätte och UV-skyddande solglasögon och komplettera alltid med solkräm.
  • Undvik solen mitt på dagen när den är som starkast mellan 11:00 och 16:00.
  • Ta med ett strandparasoll eller tält till stranden.
  • Se till att dina barn dricker vatten regelbundet.
  • Underskatta inte indirekt solexponering: UVA-strålar kan tränga igenom moln och glas, så huden är även exponerad på en mulen dag, i bilen eller under en flygplansresa.

HITTA DEN BÄSTA SOLKRÄM FÖR BARN OCH BEBISAR

Vilken solskyddsfaktor för barn ska jag välja?

Använd ett solskydd med SPF50+ och bredspektratskydd mot UVA- och UVB-strålar till dina barn. När du tar med dina barn till poolen eller till stranden bör ni välja ett solskydd som är speciellt utformat för applicering på blöt hud.


Hur ofta ska man smörja in barn med solkräm?

Återapplicera solkräm ofta (minst varannan timme) och så jämnt som möjligt på ditt barn. Se till att applicera rikligt med solkräm på alla områden där huden kan vara exponerad. Var uppmärksam på områden som ofta glöms bort: öron, näsa, läppar, nacke, händer och fötter. Applicera solkräm på nytt direkt efter bad eller om barnet har svettats mycket. Anthelios Wet Skin Gel SPF50+ ger ett mycket högt skydd och är utvecklad för att appliceras på både torr hud och våt hud.


Hur mycket solskydd ska du använda?

Som en tumregel behöver du en golfbollsliknande mängd solskyddsmedel för att skydda hela kroppen.

ANTHELIOS: SOLKRÄM SÄRSKILT UTFORMAT FÖR BEBISAR OCH BARN

ANTHELIOS från La Roche-Posay erbjuder effektivt solskydd för små barn och bebisar från och med 6 månaders ålder. Anthelios solskydd till bebisar och barn är utvecklade för ung hud och innehåller ett minimalt antal ingredienser, medan de erbjuder ett mycket högt och bredspektrat UVA- och UVB-skydd.

Alla produkter testas under pediatrisk och dermokosmetisk kontroll.

 

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

ANTHELIOS SOLSKYDD TILL DINA BARNS HUD

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade mycket höga skydd är resultatet av mer än 25-års avancerad klinisk forskning inom solskydd och solkänslig hud.

LÄS MER OMSOLSKYDD