ATT FÅ DIAGNOSEN
CANCER

Det kan vara väldigt jobbigt att få en cancerdiagnos, och det brukar snabbt vara en massa frågor som dyker upp. Hur ska man förbereda sig för behandlingarna? Hur berättar man för nära och kära? Vill du träffa en psykolog? Kommer du att kunna fortsätta arbeta? Hur kan du bevara ditt sociala och privata liv? Tänk på att du inte är ensam: Kontakta vårdpersonal om du har frågor.

En cancerdiagnos kan innebära många förändringar i vardagen. Relationer, familjeliv och arbete kan påverkas och det kommer naturligtvis att ske fysiska förändringar. Cancerbehandlingar kan även påverka hår, hud och naglar. Vissa personer som genomgår cancerbehandling utvecklar hudreaktioner i någon grad på grund av strålbehandling eller medicinsk behandling.

FÖRBERED DIN KROPP OCH HUD
INNAN BEHANDLINGEN BÖRJAR

Innan behandlingen påbörjas, ta dig tid att hitta rätt hudvårdsrutin för att stärka och vårda huden. Detta bidrar inte bara till att skydda huden under behandlingen utan också till att stärka självkänslan och få dig att känna dig mer som dig själv trots den nya fasen i livet.

Cancerbehandlingar kan orsaka förändringar både i kroppen och på huden. Men genom att förbereda huden innan dessa oönskade biverkningar uppstår kan man hjälpa till att förebygga och eventuellt minska dessa hudproblem. Det finns flera dermatologiska alternativ man kan välja mellan. Att hitta anpassade produkter för att återfukta och lugna huden är ett bra första steg för att minska hudbiverkningar som uppstår på grund av behandlingar. En rengöringsprodukt som respekterar hudens pH-värde, anpassad fuktcreme, mjukgörande creme och solskydd är exempel på en bra start för en god hudrutin.

Huden blir ofta torrare under behandlingen, så välj gärna skonsamma produkter eller produkter anpassade för känslig hud. Prata gärna med hudvårdsexperter för att hitta anpassad fuktcreme eller serum och använd minst SPF 30 eller SPF 50 för att skydda huden mot solen.

ATT VARA
EN DEL AV EN GEMENSKAP

Att få veta att man har cancer kan ge upphov till många olika känslor. Patientorganisationer och stödgrupper är utformade för att hjälpa till att hantera alla aspekter av en cancerdiagnos.

Att hitta rätt stöd från patientorganisationer kan hjälpa dig att förbereda dig för de utmaningar du kan stöta på när behandlingen börjar och kan erbjuda en trygg miljö för att dela erfarenheter. Genom dessa kan du träffa personer i samma situation antingen på nätet eller personligen samt även få kontakt med vårdpersonal som kan hjälpa till på många olika sätt. Att kunna samtala med andra som förstår och relaterar till situationen kan stärka självkänslan.

Nedan finner du några exempel på patientorganisationer där man kan få råd, stöd och hjälp:
https://www.cancerfonden.se/rad-och-stod
https://brostcancerforbundet.se/fa-stod/lokalforeningar/
https://ungcancer.se/cancerkunskap/
https://prostatacancerforbundet.se/om-oss/patientforeningar/
https://www.barncancerfonden.se/for-drabbade/

Idag spelar bloggar, forum och sociala medier en stor roll i att knyta samman cancerpatienter över hela världen. Där finns massor av inspirerande berättelser som kan vara intressant att ta del av. Fundera på om du vill använda dessa forum där du kanske känner igen dig själv i andra och kan dela med dig av dina egna erfarenheter.