SOLEKSEM: KÄNNETECKEN OCH VAD DU KAN GÖRA ÅT DET

Article Read Duration 5 min läsning

Har du fått soleksem? Soleksem, eller solallergi som det även kallas, är en obehaglig känsla och små råda, kliande knottror som kan uppstå efter att ha varit i solen ett tag. Här är några råd på vad du kan göra för att förebygga soleksem:

 

• Undvik solen mellan klockan 11:00—16:00.

• Använd hatt, solglasögon och långärmade tröjor.

• Använd solcreme med SPF 50+ och bredspektrat skydd.

• Se till att din solskyddscreme skyddar mot UVA-strålar.

• Välj solskydd som är framtagen för känslig hud.

VAD ÄR SOLEKSEM?

Soleksem är ett begrepp som används för att beskriva ett hudtillstånd där huden uppvisar utslag efter solexponering.

Den överlägset vanligaste formen av soleksem kallas polymorf ljusdermatos (PLE). Trots sitt namn uppstår det inte bara på sommaren. En skidresa, en måltid på ett utekafé på våren och till och med solexponering genom ett fönster kan utlösa små, lätt upphöjda röda utslag hos personer med känslig hud.

VARFÖR FÅR MAN SOLEKSEM?

Läkarna vet fortfarande inte riktigt vad som förorsakar soleksem, men man tror att UV-ljuset modifierar ett ämne i huden som immunförsvaret reagerar på. Det resulterar i sin tur i att huden blir irriterad, röd, svidande, kliande eller brännande.

Alla människor kan få soleksem, barn som vuxna, men det är vanligare bland kvinnor mellan 15-35 år, människor med ljus hy och människor som bor i mindre soliga regioner.

Vissa mediciner såsom tetracyklin-antibiotika kan leda till utbrott och solintolerant hud. Men huvudorsaken till soleksem är självaste solljuset, särskilt UVA-strålarna, och det är därför det är viktigt att följa goda solvanor och använda sig av rätt solkräm som passar din hud och dina behov.

 

HUR SER SOLEKSEM UT?

Soleksem syftar ofta på ett tillstånd som kallas polymorf ljusdermatos. Polymorf betyder att något kan ha många olika former. Det innebär att det finns flera olika typer av utslag vid soleksem:

  • Det vanligaste tecknet är i form av grupper av små röda och kliande fläckar.
  • De tenderar att dyka upp på hals, axlar, armar, ben och vrister. Ansiktet är ofta opåverkat.
  • Utslagen dyker vanligtvis upp 12 timmar efter solexponering.

FÖREBYGG SOLEKSEM

Den bästa behandlingen mot soleksem är att förebygga. Det innebär att begränsa solexponeringen med goda solvanor och användning av rätt solskydd. Följ dessa enkla tips för att förebygga soleksem:

  • Undvik solen mellan klockan 11:00—16:00.
  • Använd täckande kläder som hatt, solglasögon och långärmad t-shirt.
  • Använd solskyddscremer med mycket hög solskyddsfaktor (SPF 50+) och bredspektrumskydd mot UVB- och UVA-strålar.
  • Se till att din solskyddscreme skyddar även mot långa UVA-strålar.
  • Vi rekommenderar också att använda ett solskydd som är framtagen för känslig och solintolerant hud.
  • Återapplicera ett lämpligt solskydd varannan timme.

SOLKRÄM TILL SOLEKSEM

Om du upplever att du får någon form av soleksem bör du finna ett solskydd som passar din hud och dina behov.ANTHELIOS SOLSKYDD

Anthelios från La Roche-Posay utvecklar specialiserade solskyddsprodukter till hela familjen med hög och bredspektrum skydd mot UVA- och UVB-strålar. Anthelios solskyddsserie innehåller produkter som är designade för ansikte och kropp, till barn och vuxna samt i ett flertal olika texturer och applicerings möjligheter (creme, spray, stift). Produkterna är särskilt framtagna för känslig hud som kan vara mer benägen att få soleksem.

ANTHELIOS

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade mycket höga skydd är resultatet av mer än 25-års avancerad klinisk forskning inom solskydd och solkänslig hud.