Vad är pigmentfläckar och varför får man det?

Article Read Duration 4 min läsning

Solen är den vanligaste orsaken till olika typer av pigmentfläckar såsom mörka fläckar, melasma (graviditetsmask) eller vitiligo. Forskarna är nu övertygad om att solstrålning giftiga ångor och förorenande partiklar alla bidrar till ojämn hudpigmentering. Därför är det viktigt att dagligen använda ett solskydd med effektivt UVA- och UVB-skydd.

Orsaker till pigmentfläckar


Pigmentfläckar och föroreningar

När det kommer till solexponering "varnar" huden oss när vi överskridit vår toleransgräns med rodnad, obehag och svullnad - med andra ord solbränna. Men det finns ingen sådan uppenbar reaktion på luftföroreningar, vilket gör dem till ett mycket lömskare hot mot huden. För att minska effekterna av föroreningar på din hud bör du rengöra huden med en skonsam rengöring två gånger om dagen.


Pigmentfläckar och solen

UVB-strålar stimulerar celler som kallas melanocyter och producerar ett mörkbrunt pigment som kallas melanin, vilket ger huden ett naturligt skydd mot solen. Vid pigmentstörningar blir melaninproduktionen okontrollerad och fläckig, vilket leder till olika typer av mörka/ljusa fläckar på huden. För att motverka pigmentfläckar i ansiktet och ojämn hudton ska du först och främst skydda huden dagligen med en produkt som ger ett bra bredspektrum skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

SOLEN OCH FÖRORENINGAR: EN DÅLIG KOMBINATION

Det finns bevis på att partiklar från föroreningar kan bidra till en förstärkt effekt av solstrålar på huden. På hudens yta kan UV-strålar och föroreningar påverka de pigmentproducerande cellerna på ett sätt som ökar risken för att utveckla en matt eller grå hudton, åldersfläckar eller andra pigmentförändringar. Effekten kan även orsaka oxidativ stress i huden, vilket även snabbar på utvecklingen av rynkor. Därför är UVA- och UVB-skyddande solskydd ditt dagliga vapen till att skydda huden mot miljörelaterat åldrande av huden.

OLIKA TYPER AV PIGMENTFÖRÄNDRINGAR

Pigmentförändringar kan bli synliga antingen som hyperpigmenterade bruna fläckar eller vita fläckar utan pigment.


ÅLDERSFLÄCKAR

Bruna ”åldersfläckar” förekommer ofta på axlar, armar, händer och ben. Dermatologer kallar dom för aktinisk lentigo eller lentigo solaris. Dessa fläckar är en konsekvens av hudens åldrande orsakat av UV-strålning och solbränna. De utgör en varningssignal om att du bör söka dig till skuggan. Om du exponerar huden ytterligare för UV-strålar blir de mer synliga, så alla solskydds åtgärder bör tas i bruk, inklusive solskydd med högt och bredspektrum skydd samt skyddande kläder och solhatt.


MELASMA

Under graviditet, eller som följd av användandet av p-piller, kan det uppstå grå/bruna pigmentfläckar på ansikte och hals. Dessa kallas ofta ”graviditetsmask” eller melasma. Även om det främst är hormonellt triggas melasma av solen. Är du gravid eller tar p-piller rekommenderar vi alltid att använda solskydd med hög solfaktor (SPF) och bredspektrum UVA- och UVB-skydd.


OJÄMN PIGMENTERING

Hos vissa människor kan det uppstå ojämna bruna områden eller bildas ljusa fläckar på huden, oftast på armarna. Vilket ofta förknippas med fräknar, eftersom melaninet fördelas spritt på huden. För att motverka ojämn pigmentering bör du dagligen använda UVA- och UVB- skyddande solskydd på alla utsatta hudområden


VITILIGO

Vitiligo är en pigmentrubbning som innebär att huden har brist på pigment (melanin) på vissa hudområden, vilket gör att vita fläckar förekommer på huden. Vitiligo är genetiskt störning som förstärks mycket vid solexponering. Var uppmärksam på: Vitiligo-fläckar kan lätt bli solbrända. Om du har vitiligo eller ljusa fläckar bör du alltid använda ett solskydd med hög SPF på utsatta hudområden, även på vintern.

ANTHELIOS

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade mycket höga skydd är resultatet av mer än 25-års avancerad klinisk forskning inom solskydd och solkänslig hud.