SOLSKYDD OCH SOLKRÄM MOT SOLENS UVA- OCH UVB-STRÅLAR

Article Read Duration 10 min läsning

I måttlig dos har solens UV-strålning en positiv inverkan på vårt välbefinnande och hälsa. Men för mycket solexponering kan vara skadligt och påverka huden negativt, både kort- och långsiktigt. UVB-strålar är ansvariga för solbränna, medan UVA-strålar ökar hudens åldrande och - i svåra fall - kan bidra till hudcancer. Läkare och dermatologer är eniga om, att alla har är överens om att alla behöver solskydd. Så var försiktig och använd solskydd.

SOL ÄR BRA I LAGOM MÄNGDER

Solen och dess UV-strålning är livsviktig. I mindre mängder har solen en positiv effekt på humöret och vissa typer av årstidsbunden depression. UV-strålningen från solen hjälper även huden att bilda D-vitamin. Så vistas gärna i solen, men använd solskydd regelbundet och undvik direkt solljus de timmar solen är som starkast.

SOLSKYDD OCH SOLKRÄM

Idag finns det en mängd olika produkter, ingredienser, solskyddsfaktorer och solkrämer att välja bland och det kan vara svårt att hitta rätt.

Här är några saker du bör veta:VÄLJ OLIKA SOLSKYDDSPRODUKTER FÖR OLIKA SITUATIONER

Om du inte har rätt produkt för situationen är det mycket mindre troligt att du använder ditt solskyddsmedel så ofta som det rekommenderas. Det är bra att välja ut några olika solskyddsmedel som passar hela familjens önskemål och behov.

La Roche-Posay har utvecklat ANTHELIOS som erbjuder ett sortiment av solkrämer med högt och mycket högt skydd. Våra produkter finns både till barn, bebisar, ansikte, kropp och är utvecklade till särskilda hudtyper som: känslig hud, torr hud, fet och oren hud och hud med pigmentering.Vilken solkräm till ansiktet?

Huden i ansiktet är känslig och exponeras mot UV-strålar mer än den övriga kroppen. Om du har känslig hy kan det vara bra med en hög solskyddsfaktor som även är oparfymerad. ANTHELIOS UVMune Ultralätt Creme SPF50+ är en solkräm til känslig hud med mycket högt solskydd (SPF50+) och anpassad för ansiktet och huden runt ögonen.Hur mycket solkräm ska man använda?

De flesta människor använder inte tillräckligt med solskydd. Men vad är rätt mängd solskydd? Förmodligen mer än du tror. En medelstor kvinna behöver 36 g solkräm för att täcka hela kroppen. Det är ungefär två matskedar, eller en stor golfboll.Hur ofta ska man smörja in sig med solskydd?

Vi rekommenderar att applicera solskydd regelbundet, varannan timme. Oftare om du badar eller svettas mycket, samt om du har en vattenresistent produkt. Använd rikligt med solkräm på alla utsatta områden. Glöm inte dina öron, nacke, fötter, anklar och handrygg. Smörj in dig med högt solskydd (SPF50+) för normal till torr hud för ansiktet, och är väl anpassad för huden i ögonområdet.

Bra att veta: Även på en grå och regnig dag utsätts huden för UV-strålar, som med tiden kan ge gradvisa tecken på åldrande. För optimalt skydd av hude du använda solskydd varje dag, inte bara när det är varmt och soligt.Vad betyder Solskyddsfaktor?

Solskyddsfaktor (SPF) är ett mått på hur mycket skydd en solkräm ger mot UVB-strålar. För optimalt skydd mot UVB-strålar rekommenderar dermatologer att använda solskydd med ”högt” skyddsnivå (SPF 30+) eller "mycket högt" skydd (SPF 50+).

I EU och i Sverige ska ett solskydd också ge UVA-skydd och den ska vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Om så är fallet, visas det med bokstäverna "UVA" i en cirkel på förpackningen.SKYDDA DIG MOT SOLEN MED KLÄDER, SOLHATT OCH UV-FILTRERANDE SOLGLASÖGON

När du är på språng är kläder ditt bästa skydd mot skadliga UV-strålar. Men alla kläder är inte lika bra. Här är några saker att tänka på:

Tyg: Tätt vävda tyger ger det mest effektiva skyddet mot solens strålar. Ju tunnare vävda kläder, desto mer UV kan tränga igenom. Tunt silke och muslin är mindre optimala. Kom ihåg att ju mer du täcker dig, desto mer skyddas du, så välj långa ärmar och längre byxor eller kjolar.

Vissa tillverkare har utvecklat specifika UV-skyddande kläder med en ultraviolett skyddsfaktor (UPF). Kläder med en UPF på 50 är ett mycket säkert solskydd – det gör att endast 1/50 av UV når din kropp.

Färg: Faktum är att mörka och intensiva färger såsom svart, marinblått, rött eller smaragdgrönt ger mer UV-skydd än vita och pastellfärgade.

Huvudbonad: För att skydda ditt ansikte och din hals ordentligt från solen behöver din hatt ha ett brett brätte (på minst 7,5 cm) runt hela huvudet. Så säg nej till kepsar och solskärmar.

Solglasögon: För bästa skydd mot starkt solljus ska du välja ett par solglasögon som är CE-godkända i kategorierna 3 eller 4*.

Se till att dina glasögon sitter bra – solglasögon som glider ner på näsan kommer att utsätta dina ögon för UV-strålning, och om de sitter för tight kan de ge huvudvärk.

*OBS! Solglasögon i CE-kategori 4 är de mörkaste och är inte säkra att använda vid körning.Behöver man solskydd på vintern?

UV-strålning kommer inte bara ovanifrån. När solstrålar reflekteras intensifieras deras effekt ytterligare. När snön reflekterar uv-strålarna nästan fördubblas din solexponering. Även sand, vit färg, betong och andra ljusa eller glänsande ytor reflekterar UV-strålar. Det är också även bra att veta att UV-nivåer stiger när du kommer högre upp, som i bergen och närmare ekvatorn. Om du inte kan undvika solen när den är som starkast, ska du följa råden nedan för att vidta några extra försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och din familj.

Vad är UV-strålning?

Det finns tre typer av UV-strålningar som kommer från solen: UVA-, UVB- och UVC-strålar. UVA är å andra sidan ett osynligt hot. Du kan inte se UVA-strålningens påverkan direkt, men på lång sikt är UVA-strålar en stor bidragande faktor för hudens åldrande. UVB-strålningen ger den synliga solbruna färgen och orsakar även solbränna. UVC-strålningen påverkar inte huden överhuvudtaget då strålningen filtreras bort av ozonskiktet. De olika typerna av strålningar är anledningen till att vi behöver olika typer av ingredienser i solkrämer. Tillsammans är UVA- och UVB-strålar de främsta orsakerna till olika typer av hudcancer.När är solen som starkast?

När det gäller solsken, är det möjligt att få för mycket av det goda. Solen är som mest skadlig mellan kl. 11:00 och 15:00, under denna tid är det extra viktigt att skydda huden med solskydd eller kläder, och vi rekommenderar att du stannar i skuggan mitt på dagen. I parken kan du sätta dig under ett träd. På stranden kan du koppla av under ett parasoll.

Solens påverkan

Solens UV-strålning kan på flera olika sätt ha en negativ påverkan på huden. Vissa till synes korta tillfälliga besvär, men som även ligger till grund till långsiktiga solskador på huden.UV-strålningens kortsiktiga konsekvenser

Solstrålar som orsakar skadlig solbränna stör de kemiska bindningarna i vårt DNA, vilket kan leda till skada på huden. När cellerna upptäcker DNA-avvikelser kan de genomgå en så kallad "apoptos" eller självförstöras. Detta leder till en inflammatorisk process i huden: blodkärlen kan utvidga sig, vilket kan ge huden en tendens till rodnad. Nervfibrer sensibiliseras av inflammatoriska medlare, vilket gör att huden blir mycket öm och föra till obehag. Solbränna klassas som första gradens brännskada och orsakas främst av UVB-strålar. Solbränna är mer än bara en källa till obehag i huden: Solbränna kan föra till en ökad risk för att utveckla hudcancer. Lyckligtvis kan goda solvanor och rätt solskydd reducera din och din familjs risk för solbränna och framtida hudcancer.UV-strålningens långsiktiga konsekvenser

Utöver alla dessa kortsiktiga (och vanligtvis “reversibla”) effekter från solexponering, kan solen även ha en långsiktig påverkan på huden. Dessa faller inom två huvudkategorier: hud som åldrats i förtid och risken för hudcancer.

Vår längtan efter spendera långa semestrar på soliga destinationer med utomhusaktiviteter och solande med strävan efter att bli brun, är några av orsakerna till ökningen av hudcancer. Detta beror på att solexponering är den vanligaste orsaken till hudcancer. Risken ökar för de två vanligaste typerna av hudcancer: Basalcellscancer och melanom. De goda nyheterna? Om det upptäcks tidigt, kan de flesta fall av hudcancer behandlas. Därför uppmuntrar vi till att man undersöker sin hud och sina födelsemärken, och använder sig av goda solvanor för att skydda huden mot solen.VAD ÄR BASALCELLSCANCER?

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer. Det är mer vanligt hos äldre personer som har exponerats för mycket sol genom åren. Det är även vanligare hos de med ljusare hudfärg (personer med blek hud, ljust hår, ljusa ögon och fräknar) och förekommer oftast på områden som exponeras för solen, till exempel i ansiktet och hårbotten. Basalcellscancer kan se ut som ett upphöjt hudområde med synliga blodkärl, eller ha ett sår liknande utseende som orsakas av att huden brutits ned.

Chansen att man kan behandla basalcellscancer är goda ifall det upptäcks tidigt, eftersom det sprider sig långsamt och tenderar inte att sprida sig till andra kroppsdelar såsom andra typer av cancer. Kontakta din läkare eller dermatolog för att få en hudundersökning om du upptäcker tecken på basalcellscancer. De kan också hjälpa med behandling om det är nödvändigt. Risken för basalcellscancer kan reduceras genom att följa goda solvanor och användning av solskydd som även innehåller UVA- och UVB-skydd (särskilt på utsatta områden).VAD ÄR MELANOM?

Melanom är den farligaste formen av hudcancer och kan utvecklas i alla åldrar. Det är vanligare hos personer med ljusare hudfärg och personer med mycket leverfläckar, men kan även förekomma hos vem som helst. Cancern uppstår i pigmentproducerande celler i huden (melanocyter) och ser oftast ut som en leverfläck som:

  • Är asymmetrisk,
  • Har oregelbundna kanter,
  • Består av flera olika färger,
  • Har en diameter på mer än 6 mm,
  • Snabbt förändras med tiden.

Liksom basalcellscancer är UV-exponering den främsta orsaken till melanom. De flesta melanomer kan förebyggas med goda solvanor och det rätta solskyddet mot UVA- och UVB-strålar. Prognosen för melanom beror på tumörens storlek, hur tjock den är och huruvida den överliggande huden har brutits ned. Återigen så finns det mycket du kan göra för att se till att du upptäcker eventuella problem tidigt: Du kan lära dig hur du kan undersöka dig själv och dina nära och kära efter tecken på hudcancer med ABCDE-metoden på vår webbplats Save your Skin. Om det upptäcks i tid, kan de flesta fallen av hudcancer behandlas.

Kontakta din läkare eller din dermatolog ifall du har misstankar om hudcancer.


SKYDDA SMÅ BARN FRÅN DIREKT SOLLJUS

Barns hud är särskilt utsatt för de skadliga strålarna från solen. Barnläkare och dermatologer är överens om att bebisar och småbarn under 3 år inte bör exponeras för direkt solljus. Följ några enkla strategier för att skydda dina barn från långsiktiga solskador hela livet:

  • Undvik solen när den är som starkast.
  • Skydda barnet med kläder, solhatt med brett brätte och UV-skyddande solglasögon.
  • Använd ett solskydd speciellt utformad för barn eller bebisar med högt UVA- och UVB-skydd, på huden som inte är möjlig att täcka med kläder eller annat.
  • Viktigast av allt är att lära små barn goda solvanor som de kan följa hela livet.

Om dina planer innebär att viss solexponering är oundviklig, ska du se till att alltid ha skyddande kläder till hands - inklusive löst sittande, långärmade toppar, längre byxor och badvästar. Efter bad ska du torka barnet med en handduk och applicera ett solskyddsmedel som är speciellt utformat för barn. Den bör vara vatten- och sandavisande och synlig vid applicering, så du vet att du inte har missat något område.

La Roche-Posays ANTHELIOS har produkter, som är speciellt utvecklade till bebisar och småbarn.

Klicka HÄR för att få mer information om hur du lär barn solsäkra vanor och hur man skyddar barnens utsatta hud mot solen.

ANTHELIOS

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade mycket höga skydd är resultatet av mer än 25-års avancerad klinisk forskning inom solskydd och solkänslig hud.

LÄS MER OM
SOLSKYDD