VARFÖR SOLSKYDD ÄR VIKTIGT:
SOLEXPONERINGENS KORT- OCH LÅNGSIKTIGA PÅVERKAN

Article Read Duration 10 min läsning

Sol är bra i små doser för ditt humör och vitamin D-nivåer. Men för mycket exponering kan ha en negativ kort- och långsiktig påverkan. På kort sikt kan UV-exponering orsaka:


• Solbränna
• Soleksem
• Pigmenteringsproblem
• Åldrande av huden
• Fotosensitivitet
• Fotoimmunosuppression

På längre sikt kan solen få huden att åldras i förtid och orsaka två vanliga typer av hudcancer:


• Basalcellscancer
• Melanom

För att reducera risken för kort- och långsiktig påverkan från UV-exponering bör du använda ett solskydd som skyddar mot UVA- och UVB-strålar, samt förhålla dig till goda solvanor, som att söka skugga när solen är som starkast och bära hatt, solglasögon och skyddande kläder.

SOL: BRA I LAGOM MÄNGDER

Kort solexponering ger bättre humör och vitamin D-nivåer

Solen är livsviktig. I små mängder har den en förmånlig effekt på:

  • Humöret Solen kan vara mycket bra mot vissa typer av årstidsbunden depression.
  • D-vitaminsyntes som behövs för att binda kalcium till våra ben. För att dra nytta av dessa fördelar räcker det med 15 minuters solexponering om dagen.

I större mängder kan dock solen vara farlig. Läs vidare för att få veta mer om solens kortsiktiga och långsiktiga påverkan på huden, från solbränna, soleksem och akne, till hudåldrande i förtid och en ökad risk för hudcancer.

KORTSIKTIGA EFFEKTER
FRÅN SOLEXPONERING

Solbränna

UV-strålar kan på flera olika sätt ha en kortsiktig negativ påverkan huden. Solstrålarna som orsakar solbränna stör de kemiska bindningarna i vårt DNA vilket kan leda till skada på huden. När cellerna upptäcker DNA-avvikelser kan de genomgå en så kallad "apoptos" eller självförstöras. Detta leder till en inflammatorisk process i huden: blodkärlen kan utvidga sig, vilket kan ge huden en tendens till rodnad. Nervfibrer sensibiliseras av inflammatoriska medlare, vilket gör att huden blir mycket öm och föra till obehag. Solbränna klassas som första gradens brännskada och orsakas främst av UVB-strålar

Solbränna är mer än bara en källa till obehag i huden: Solbränna kan föra till en ökad risk för att utveckla hudcancer.

Lyckligtvis kan goda solvanor och rätt solskydd reducera din och din familjs risk för solbränna och framtida hudcancer. Klicka HÄR för att få goda råd på hur du skyddar alla dina familjemedlemmar i solen.

Solskydd innehåller solfilter som absorberar UV-strålarnas energi för att reducera deras förmåga att tränga in i huden och orsaka skador. Kontrollera att ditt solskyddsmedel har ett högt eller mycket högt UVB-skydd (hänvisa till produktens SPF).

Soleksem

“Soleksem” kan uppstå när din hud utsätts för solens strålar, och kan reusltera i rodnad och utbrott med kliande röda fläckar på bröstet, axlarna, armarna och benen.

För att förhindra soleksem är det viktigt att man gradvis utsätter sig för solen, och att när man väl är ute i solskenet så använder man ett solskydd med högt skydd som är anpassat för solkänslig hud. Leta efter en produkt med mycket högt och långvarigt UVA- och UVB-skydd eftersom UVA-strålar är den främsta orsaken till soleksem.

 

Pigmentförändringar

Solexponering är den vanligaste orsaken till olika typer av ojämn hudpigmentering (hudfärg), såsom mörka fläckar, melasma (graviditetsmask) eller vitiligo.

 

Varför har jag fått mörka fläckar på huden?

UVB-strålar stimulerar celler som kallas melanocyter och producerar ett mörkbrunt pigment som kallas melanin, vilket ger huden ett naturligt skydd mot solen. Vid pigmentstörningar blir melaninproduktionen okontrollerad och fläckig, vilket leder till olika typer av mörka/ljusa fläckar på huden.

Om du har ojämn hudfärg ska du först och främst skydda huden med en daglig produkt med bredspektrumsskydd mot UVA- och UVB-strålar.

 

Fet hud med tendens till akne: Solen är en opålitlig vän.

Många tror att solen torkar ut fet hud och jämnar ut hudfärgen. Detta gäller dock bara på mycket kort sikt och under de första dagarna.
Det stämmer att solen först torkar ut huden och att en solbränna kan göra att fläckar blir mindre synliga, men efter ett tag kommer huden att reagera genom att producera mer olja för att kompensera mot torrheten. Detta kallas för “rebound-effekten” och förklarar varför solen är en opålitlig kompis för människor med fet hud med en tendens till akne.

 

LÅNGSIKTIGA EFFEKTER
AV SOLEXPONERING

Utöver alla dessa kortsiktiga (och vanligtvis reversibla) effekter från solexponering, kan solen även ha en långsiktig påverkan på huden. Dessa faller inom två huvudkategorier: hud som åldras i förtid och risken för hudcancer.

UV-STRÅLAR OCH
HUD SOM ÅLDRAS I FÖRTID

UVA-strålar kan störa hudens inre byggstenar, till exempel kollagen och elastinfibrer.

Med tiden bidrar solexponering till att huden blir tunnare, vilket kan leda till att huden förlorar sin fyllighet och elasticitet och göra att rynkorna blir mer synliga.

UVB-strålar främjar även fläckig och ojämn pigmentproduktion i det yttre hudlagret (epidermis), vilket kan leda till mörka fläckar (även kallade åldersfläckar) och ojämn hudton. dessa förändringarna i huden är kända som "fotoåldrande"

 

Använd daglig solskydd för ansiktet för att reducera tecken på fotoåldrande

För att reducera risken för fotoåldrande ska du först och främst bruka dig av goda solvanor samt daglig bruk av en produkt med bredspektrumsskydd mot UVA- och UVB-strålar för ansiktet.

Bra att veta: Även på en grå och regnig dag utsätts huden för UV-strålar som med tiden kan ge gradvisa tecken på fotoåldrande. För att skydda huden helt ska du använda solskydd varje dag, inte bara när det är varmt och soligt.

UV-STRÅLAR
OCH RISKEN FÖR HUDCANCER

Längre semestrar, strävan efter soligare destinationer, utomhusaktiviteter och solande är några av orsakerna till det ökningen i fallen av hudcancer. Detta beror på att solenexponering är den vanligaste orsaken till hudcancer. Den ökar risken för de två vanligaste typerna: Basalcellscancer och melanom. De goda nyheterna? Om det upptäcks tidigt, kan de flesta fall av hudcancer behandlas. Därför uppmuntrar vi till att man undersöker sin hud och sina födelsemärken, och använder sig av goda solvanor för att skydda huden mot solen.

 

Basalcellscancer

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer. Det är mer vanligt hos äldre människor som har exponerat sig mycket för solen genom åren. Det är även vanligare hos de med ljusare hudfärg (personer med blek hud, ljust hår, ljusa ögon och fräknar) och förekommer oftast på områden som exponeras för solen, till exempel i ansiktet och hårbottnen. Basalcellscancer kan se ut som ett upphöjt hudområde med synliga blodkärl, eller ha ett sårliknande utseende som orsakats av att huden brutits ned

Chansen att man kan behandla basalcellscancer är goda ifall det upptäcks tidigt, eftersom det sprider sig långsamt och tenderer inte att sprida sig till andra kroppsdelar såsom andra typer av cancer. Kontakta din läkare eller dermatolog för att få en hudundersökning ifall det verkar som att den visar tecken på basalcellscancer. De kan också hjälpa med behandling om nödvändigt. Risken för basalcellscancer kan reduceras genom att följa goda solvanor och användning av UVA- och UVB-skydd (särskilt på utsatta områden).

Klicka HÄR för att läsa mer om solsäkra vanor

 

Melanom

Melanom är den farligaste formen av hudcancer och kan utvecklas i alla åldrar. Det är vanligare hos personer med ljusare hudfärg och personer med mycket leverfläckar, men kan även förekomma hos vem som helst. Cancern uppstår i pigmentproducerande celler i huden (melanocyter) och ser oftast ut som en leverfläck som:

  • är asymmetrisk,
  • har oregelbundna kanter,
  • består av flera olika färger,
  • har en diameter på mer än 6 mm,
  • snabbt förändras med tiden.

Liksom basalcellscancer är UV-exponering den främsta orsaken till melanom.

Prognosen för melanom beror på tumörens storlek, hur tjock den är och huruvida den överliggande huden har brutits ned. Återigen så finns det mycket du kan göra för att se till att du upptäcker eventuella problem tidigt: Du kan lära dig hur du kan kan kolla på dig själv och dina nära och kära efter tecken på hudcancer med ABCDE-metoden på vår sida SAVE YOUR SKIN. Om det upptäcks tidigt, kan de flesta fallen av hudcancer behandlas.

Kontakta din läkare eller din dermatolog ifall du har misstankar om hudcancer.

Skydda din hud med UVA- och UVB-skyddande solcreme

De flesta melanomer kan förebyggas med goda solvanor och det rätta solskyddet mot UVA- och UVB-strålar. För att minska risken för melanom:

  • Spädbarn och barn under 3 år bör inte utsättas för direkt solexponering och bör skyddas med solskydd även i skuggan.
  • Barn som är äldre än 3 år bör bära solskydd på utsatt hud när de är ute i solen och uppmuntras att bära hatt, solglasögon och skyddande kläder, samt söka skugga när solen är som starkast.
  • Användning av solskydd och goda solvanor bör följa genom hela livet.

Barndomen är sannerligen den bästa tiden att lära sig om solskyddsvanor, eftersom solbränna i barndomen kan leda till en ökad risk för att utveckla melanom. Goda solvanor och beteende kommer visa sig behjälpligt för barn genom hela sitt liv.

Klicka HÄR för mer information om hur du skyddar barn i solen.

ANTHELIOS

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade mycket höga skydd är resultatet av mer än 25-års avancerad klinisk forskning inom solskydd och solkänslig hud.