Allergisk hud  -
Hud med tendens till allergi

Allergisk hud är ett annat ord för hud med tendens till allergi. Allergisk hud reagerar lättare på ämnen i vår miljö som kallas allergener. Allergener finns överallt runt omkring oss: Pollen i luften, i mat (t.ex. nötter), vissa metaller (t.ex. nickel) och mycket mer .

Allt om allergisk hud

Allergier kan påverka olika delar av kroppen men vi kommer att fokusera på allergisk hud.

Att ha allergisk hud kallas även kontaktallergi. När en allergen kommer i direkt kontakt med huden och passerar genom dess skyddsbarriär, utlöses ett immunsvar som ger en allergisk hudreaktion.Typiska symtom på kontaktallergi

  • Rodnad
  • Klåda
  • En brännande känsla i huden.

Det kan ta flera veckor innan en allergisk hudreaktion försvinner.

Allergi är inte bara begränsad till kontaktallergi utan kan även orsakas av maten vi äter, medicinen vi tar eller av miljön runt omkring oss (t.ex. pollen). Så om du får en allergisk hudreaktion behöver den inte ha orsakats av kontaktallergi, den kan också vara en följd av något du ätit. Huden kan drabbas av nässelutslag, hudutslag och irritation i samband med klåda, sveda, värmekänsla eller sveda.

Vad ska jag göra
om jag har allergisk hud?

Om du har symtom på kontaktallergi bör du alltid rådgöra med din läkare eller dermatolog. De kan hjälpa dig att fastställa om du är allergisk mot något särskilt. Om du har allergisk hud kan de vägleda dig till vad du bör undvika och vad du kan göra om huden reagerar.

Det kan också vara så att du har känslig hud, vilket skiljer sig från allergisk hud. Om du har känslig hud kan du be en farmaceut på ditt apotek om råd. De kan föreslå hudvårdsprodukter som är lämpliga för just känslig hud.

TOLERIANE

TOLERIANE är en produktserie som är designad för att återfukta och lugna känslig hud och hud med tendens tiII allergi.