ALLERGISK REAKTION:
ORSAKER, SYMTOM OCH BEHANDLINGAllergier blir allt vanligare och hälften av alla människor i världen förväntas ha någon form av allergi år 2050*


Det finns många olika typer av allergier, men i den här artikeln vill vi sätta fokus på orsaker, symtom och behandling av hud med allergiska reaktioner.

Vad orsakar en allergisk reaktion?

Allergiska reaktioner är kroppens sätt att reagera på olika allergener. Allergisk hud har en hudbarriär som är kroniskt svagare än den normala hudens barriärfunktion och är därför mer utsatt. Problem som beror på allergier kan vara återkommande och variera i intensitet.

Allergiska reaktioner betraktas vanligtvis ha kopplingar med både gener och miljö. Det betyder att flera medlemmar i en familj ofta har allergiska reaktioner i huden som påminner om varandra.

Symptom vid allergisk reaktion

Symtomen på en allergisk reaktion kan variera men upplevs ofta som eksem i form av rodnad, klåda och svullnad samt skrovlig hud eller blåsor som potentiellt kan bli sår.

Symtomen kan ge obehag i huden även om de verkar vara relativt begränsade. De diagnostiseras ibland som lindrig erythema (rodnad), torr hud eller fin fjällning. Huden kan dessutom vätska och klia.

Om ett ämne ger en allergisk hudreaktion blir huden vanligtvis röd på det ställe där den har varit i kontakt med allergenen. Därför kallas hudallergi även kontaktallergi.

Om kontakten upprepas flera gånger kan symtomen bli intensivare och reaktionen sprida sig.

Behandling av hud med allergisk reaktion

Du bör alltid kontakta din läkare eller dermatolog för att få råd och behandling om du har en allergisk reaktion.

Som en del av behandlingen är det ofta nödvändigt att göra ett allergitest i form av ett ”lapptest” för att påvisa allergin.

Hudreaktioner som plötslig rodnad och värme kan också uppstå på grund av att man har känslig hud och behöver inte nödvändigtvis vara tecken på en allergisk reaktion. Du kan läsa mer om skillnaden mellan allergisk och känslig hud här.

Om din läkare eller dermatolog har identifierat en eller flera potentiella allergener bör du undvika all kontakt med dessa.

Beroende på den aktuella allergenen kan du få råd och ordineras en lämplig behandling. Exempelvis förskrivs antihistamin ofta mot allergier.

Du kan samtidigt använda kompletterande hudvård som hjälper till att lugna huden och tillföra fukt. Om du har hud med tendens till allergi kan användning av hypoallergena hudvårdsprodukter minimera risken att du drabbas av en allergisk reaktion.*WHO Estimation. GA2LEN. “Does rhinitis lead to asthma?” General practitioner. Brochure 2007

TOLERIANE

TOLERIANE är en produktserie som är designad för att återfukta och lugna känslig hud och hud med tendens tiII allergi.