Vad är skillnaden mellan allergisk och känslig hud? 

 

För många kan det vara svårt att skilja på om deras hud är allergisk mot något eller bara särskilt känslig. Ett exempel är om man har varit i kontakt med en produkt och man upplever plötslig rodnad och värme i huden på området.


Om du misstänker att du kan ha en allergi ska du alltid kontakta din läkare eller dermatolog för diagnos. Nedan kan du läsa om de viktigaste skillnaderna mellan hud med tendens till allergi och känslig hud samt vilka symtom man normalt upplever.

Vad är allergisk hud?

Vid hud med tendens till allergi kan man säga att immunförsvaret reagerar vid kontakt med ett ämne – en så kallad allergen som normalt är ganska ofarlig och normalt inte leder till några problem. Immunförsvaret sätts i larmberedskap och kan framkalla en allergisk reaktion som kan ge obehagliga symtom på bland annat huden.

Allergi är individuellt och det är olika vilka allergener som kroppens immunförsvar är överkänsligt mot. En allergisk reaktion kan se ut på flera olika sätt och symtomen kan vara i form av eksem, rodnad, klåda, svullnad och till och med små utslag, blåsor och utslag i huden.

Om du upplever symtom på en allergi bör du alltid konsultera din läkare eller dermatolog. De kan testa exakt vilka ingredienser du är allergisk mot.

Läs mer här om hud med tendens till allergi.

Vad är känslig hud?

Du behöver inte vara allergisk för att din hud reagerar. Det kan också vara ett uttryck för att din hud är extra känslig.

Känsligheten hos huden kan vara periodisk. Många upplever till exempel ökad känslighet i samband med årstidsväxlingar. Men det kan också vara mer konstant. Känslig hud är generellt mer känslig och reagerar lättare på yttre påverkan och hudvårdsprodukter. Typiska tecken på känslig hud är rodnad och att man får känslan av en brännande, stickande och stram känsla i huden.

Läs mer här om känslig hud.

TOLERIANE

TOLERIANE är en produktserie som är designad för att återfukta och lugna känslig hud och hud med tendens till allergi.