Allt om solskyddsfaktor (SPF)

Solen är grunden till allt liv och har välgörande effekter i små doser. Men om du utsätts för solen under längre perioder utan att använda rätt solskydd kan UV-strålarna från solen leda till solskador, påskynda hudens åldrande och öka risken för att utveckla hudcancer.

Därför rekommenderar dermatologer att du skyddar dig med kläder, solhatt, solglasögon och ett solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF).

Men alla vet inte vad solskyddsfaktor innebär och hur man förstår skillnaden mellan de olika SPF-värdena.

I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om solskyddsfaktor (SPF).

Vad är SPF och vad står det för?

SPF är en förkortning av den engelska termen ”Sun Protection Factor” som åtföljs av en siffra som anger hur bra en produkt skyddar mot solens UVB-strålar.

Om du vill veta mer om UVA- och UVB-strålning kan du läsa mer i den här artikeln. 

Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad solskyddsfaktor och den efterföljande siffran innebär.

Vad är solskyddsfaktor?

En produkts solskyddsfaktor (SPF) är ett mått på nivån av UVB-skydd. Den anges på alla solskydd och är indelad i fyra huvudnivåer:

Låg solskyddsfaktor: SPF 6 till 10
Medelhög solskyddsfaktor: SPF 15 till 25
Hög solskyddsfaktor: SPF 30 till 50
Mycket hög solskyddsfaktor: SPF 50+

För att bättre förstå hur man tolkar solskyddsfaktorns siffra ska vi titta på exemplet nedan.

Låt oss ta en produkt med solskyddsfaktor 50 (SPF50). Om du använder en produkt med solskyddsfaktor 50 på huden innebär det att huden kan hantera 50 gånger mer UVB-strålar innan den blir röd jämfört med oskyddad hud.

Med andra ord är faktorn ett förhållande som mäter hur mycket UVB-strålning din hud kan hantera innan du upplever rodnad eller solbränna när du använder solskydd jämfört med om du inte använder något solskydd. Olika solskyddsfaktorer är jämförbara, vilket innebär att en produkt med solskyddsfaktor 50 skyddar dubbelt så mycket som en produkt med solskyddsfaktor 25.

Det är dock viktigt att observera att solskyddsfaktorn endast är en indikation. Vad som krävs för en person att bli solbränd beror på flera faktorer som UV-index, mängden UV-strålning du utsätts för samt väder, kläder, hudtyp med mera. Det har också betydelse hur mycket solskydd du applicerar och om du kommer i kontakt med vatten, sand, svett eller kläder.

Solskyddsfaktor (SPF) är dock bara ett mått på skyddet mot solens UVB-strålar och säger inget om skyddet mot UVA-strålar. Hur mäter man då UVA-skyddet i en produkt?

Hur mäts UVA-skyddet i en produkt?

En produkts UVA-skydd mäts enligt en metod med förkortningen PPD, vilket står för ”Persistent Pigment Darkening”.

PPD-metoden fungerar på samma sätt som SPF, vilket innebär att om du applicerar en solskyddsprodukt med PPD 50 kan din hud hantera 50 gånger fler UVA-strålar innan den blir röd jämfört med oskyddad hud.

PPD-numret skrivs dock vanligtvis inte ut på en produkt. Istället anges det med en etikett som har texten ”UVA” inuti en cirkel om UVA-skyddet är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

Detta är en bra indikator för att se om en produkt ger ett bredspektrigt skydd med otillräckligt UVA-skydd.

Om du vill veta mer om UVA- och UVB-strålarna kan du läsa mer i den här artikeln.

PPD och SPF säger dock inget om den tid du kan vistas i solen. Därför är det viktigt att du upprepar appliceringen av solskyddet under dagen. Läs mer nedan.

Hur ofta ska jag applicera solskydd?

Solskyddsfaktor (SPF) eller PPD säger inget om tiden du kan vistas i solen. Därför är det viktigt att du upprepar appliceringen av solskyddet under dagen.

På sommaren när solen är som starkast rekommenderar vi att du applicerar solskydd minst varannan timme, särskilt om du tillbringar stora delar av dagen utomhus.

Om du tror att du kommer att bada eller svettas rekommenderar vi att du använder ett vattenresistent solskydd för optimalt skydd och att du smörjer in dig oftare.

Hur mycket solskyddsmedel ska jag använda?

Det är också viktigt att tänka på att du behöver applicera ett generöst och jämnt lager av solskyddsprodukten för att få ett optimalt skydd, och du behöver förmodligen applicera mer solskydd än du tror.

En tumregel är att du måste applicera en mängd motsvarande ungefär en golfboll för hela kroppen. Se till att applicera jämnt på alla områden på din hud.

Vilken solskyddsfaktor ska jag använda?

Valet av solskyddsfaktor (SPF) beror på olika faktorer. Vilket solskydd du ska välja beror på hudens fototyp, UV-index, hur mycket tid du tillbringar utomhus och hur mycket du utsätts för solen.

Vi rekommenderar alltid att du använder en solskyddsfaktor med ett fotostabilt och bredspektrigt UVA- och UVB-skydd. Ett sätt att kontrollera om ett solskydd har ett bredspektrigt skydd som täcker de längre UVA-strålarna är att leta efter cirkeln med texten ”UVA” i mitten, enligt tidigare beskrivning.

Alla Anthelios solskydd från La Roche-Posay är utvecklade med ett fotostabilt och bredspektrigt UV-skydd.

Vilken fototyp har min hud?

Det är bra att känna till din fototyp för att kunna välja rätt solskyddsfaktor för din hud. En del fototyper blir lättare solbrända medan andra är mer känsliga och blir lätt röda eller solbrända.

Din huds fototyp är är ett mått på hur din hud reagerar på solen. Klassificeringen är indelad i sex fototyper:

● Fototyp I: Mycket ljus till ljus hud (och rött hår) ofta med fräknar som lätt blir röd eller bränd men nästan aldrig blir solbrun.
● Fototyp II: Ljus hud ofta med fräknar som ofta blir röd eller bränd och ibland får en lätt solbrun lyster.
● Fototyp III: Ljus till mörk hud som ibland blir röd eller bränd och vanligtvis får en medel solbrun lyster.
● Fototyp IV: Mörk hud som vanligtvis aldrig blir röd eller bränd men som alltid får en mörk solbrun lyster.
● Fototyp V: Brun hud som aldrig blir röd eller bränd men alltid får en mörk solbrun lyster.
● Fototyp VI: Mycket brun (nästan svart) hud som aldrig blir röd eller bränd men som alltid får en solbrun lyster.

Att använda ett solskydd med högre solskyddsfaktor skyddar huden bättre. Om du anser att du har en lägre fototyp med ljusare hud rekommenderar vi att du applicerar en högre solskyddsfaktor jämfört med personer med en högre fototyp med mörkare hud.

Det är dock viktigt att komma ihåg att solskyddsmedel ska appliceras i generösa mängder och appliceras varannan timme eller efter att du har badat eller svettats intensivt.

Solskyddsfaktor för känslig hud


Huden är unik för varje enskild individ. En del människor kan ha känsligare hud än andra, och de kan vara känsliga för specifika yttre faktorer, allt från produkter till läkemedel (t.ex. fotosensibiliserande), föroreningar och till och med UV-strålar från solen (det innebär att man har solintolerant hud).

● Vilken solskyddsfaktor behöver jag om jag har känslig hud?

När det gäller solskyddsfaktor för känslig hud rekommenderas vanligtvis ett solskydd med faktor 30 till 50+ (högt till mycket högt skydd).

Vi rekommenderar även att du använder solskydd som är utvecklat för och lämpligt för känslig hud. Anthelios solskydd från La Roche-Posay är framtaget särskilt för känslig hud hos både vuxna och barn.
För ett optimalt UVA- och UVB-skydd till ditt ansikte rekommenderar vi att du använder Anthelios UVmune 400 Ultra Light SPF50+ solskydd som har ett mycket bredspektrigt skydd eftersom det skyddar även mot mycket långa UVA-strålar i upp till 400 nm.
För att skydda hela kroppen rekommenderar vi Anthelios Sunlotion SPF50+ som också har ett mycket bredspektrigt skydd.

Solskyddsfaktor för barn

Barns hud är ömtåligare och mer känslig än vuxnas hud. Därför rekommenderar vi att du väljer ett solskydd som är framtaget för barn med solskyddsfaktor 50 eller 50+.

Alla Anthelios solskydd från La Roche-Posay för barn har solskyddsfaktor 50+ för optimalt skydd.

● Vilken solskyddsfaktor ska jag använda till mitt barn som gärna leker i vattnet?
Prova Anthelios Kids Sun Lotion SPF50+ eller Anthelios Kids Wet Skin SPF50+ om dina barn tycker om att leka i vattnet. För spädbarn rekommenderar vi Anthelios Baby Sun Lotion SPF50+.

För att få ett bra solskydd ska barn alltid bära kläder, solhatt, solglasögon och vistas i skuggan så mycket som möjligt – särskilt mitt på dagen då solen är som starkast – och komplettera med solskydd. Enbart solskydd räcker ofta inte till och särskilt inte på sommaren.

Dessutom är det viktigt att känna till att spädbarn och små barn alltid ska undvika solexponering eftersom deras hud är mycket ömtåligare och underutvecklad.

Om du vill veta mer om solskydd och solskydd för barn kan du läsa mer i den här artikeln.