VUXEN AKNE OCH OREN HUD HOS VUXNA ÖKAR

Article Read Duration 5 min läsning

Fler vuxna kvinnor och män upplever tecken på vuxen akne och oren hud i ansiktet. Akne anses traditionellt att vara ett tonårsfenomen, men idag finns det en tendens till ett ökande antal vuxna som upplever akne och oren hud.

Vuxenakne och oren hud är vanligare hos vuxna kvinnor än hos män. I dag har ca. 51% av kvinnorna i åldern 20-29 år oren hud, medan ca. 35% i åldern 30-39 år, 26% i åldern 40-49 år och 15% av kvinnorna över 50 år.* Studier visar också, att tendens till akne och oren hud hos kvinnor ökar.**

VARFÖR FÅR MAN FINNAR SOM VUXEN?

Akne och oren hud hos vuxna består av svarta pormaskar och vita finnar och är förknippat med fet hud. Några av de vanligaste orsakerna är: 

  • Hormonförändringar
  • Stress
  • UV-strålar
  • Genetik
  • Föroreningar
  • Kost

En del har en ihållande tendens till akne som man haft sedan tonåren. Men även vuxna som inte haft akne under en längre tid kan upptäcka nya akneutbrott och oren hud. Vuxna som aldrig haft akne tidigare under puberteten kan även drabbas av akneutbrott.

KÄNNETECKEN FÖR VUXENAKNE

Vuxna har typisk en tendens till retentionel akne, medan tonåringar oftare upplever inflammatorisk akne.

Retentional akne uppstår när porerna täpps till av talg och döda hudceller. Det orsakar oftast utslag i form av vita pormaskar, som kan förvandlas till fläckar. När den tilltäppta poren blir större exponeras talgen för luft och blir svart. Detta är vad som kallas en pormask. Många tror att pormaskar orsakas av smuts, men så är inte fallet.

Läs mer om orsaker och olika typer av akne.

VAD KAN MAN GÖRA MOT AKNE HOS VUXNA?

Det kan vara jobbigt att acceptera, att man har synliga finnar i ansiktet när man är långt in i vuxenlivet, trivs på jobbet, har barn och gör allt som vuxna "ska" göra.

Beroende på hur allvarlig grad av oren hud du har, kan riktad hudvård och goda råd från ditt Apotek ofta hjälpa till. Och vid behov kan det vara nödvändigt att vända sig till en läkare eller dermatolog för att få hjälp med en behandling.

*Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 (2008).

**Bagatin, Edileia et al. Adult female acne: a guide to clinical practice. Anais brasileiros de dermatologia vol. 94,1 (2019).

EFFACLAR
FÖR FET OCH OREN HUD