DE GYLLENE REGLERNA
OM SOLSKYDD

duration time 7 min läsning

Värmen och ljuset från vår gyllene sol är källan till allt liv. Men tyvärr kan solens UV-strålar även vara skadliga. UVB-strålar är ansvariga för solbränna, medan UVA-strålar ökar hudens åldrande och - i svåra fall - kan bidra till hudcancer. Läkare och dermatologer är eniga om, att alla har är överens om att alla behöver solskydd.

Här får du fyra vanor för att skydda din hud mote solens UV-strålar.

• Sök skugga, när solens strålar är som starkast mellan kl 11.00 och 15.00
• Täck huden med lämpliga kläder, UV-skyddande solglasögon och solhatt.
• Förstå UVA- och UVB-solcreme för att välja rätt produkter att skydda mot solen.
• Lär dig, hur du skyddar dina barn från solen.

Undvik solen när den är som starkast solen

Förstå när UV-strålning är mest farlig

När det gäller solsken, är det möjligt att få för mycket av det goda. Solen är som mest skadlig mellan kl 11.00 och 15.00, så vi rekommenderar att du stannar i skuggan mitt på dagen. I parken kan du sätta dig under ett träd. På stranden kan du koppla av under ett parasoll.

På en cafe´terrass kan du avnjuta din lunch under terrasstaket.

Men ultraviolett strålning kommer inte bara uppifrån. När solstrålar reflekteras intensifieras deras effekt ytteligare. Vi vet alla att vatten reflekterar solljus, men det gör även sand, vit färg, betong och alla ljusa eller glänsande ytor.

Snö reflekterar solen enormt mycket, nästan fördubblar din UV-exponering.

Det är också bra att veta, att UV-nivåer stiger, när du kommer högre upp, som i bergen och närmare ekvatorn.

Så var medveten om att även i skuggan, på ett berg, en molnig dag eller mitt i vintern kan du fortfarande utsättas för UV-strålar.

Om du inte kan undvika solen när den är som starkast, ska du följa råden nedan för att vidta några extra försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och din familj.

 

Skydda din kropp

Skydda dig mot solen med kläder, solhatt och UV-filtrerande solglasögon

När du är på språng är kläder ditt bästa skydd mot skadliga UV-strålar. Men alla kläder är inte lika bra. Här är några saker att tänka på:

Tyg: Tätt vävda tyger ger det mest effektiva skyddet mot solens strålar. Ju tunnare vävda kläder, desto mer UV kan tränga igenom. Tunt silke och muslin är mindre optimala. Kom ihåg att ju mer du täcker dig, desto mer skyddas du, så välj långa ärmar och längre byxor eller kjolar.

Vissa tillverkare har utvecklat specifika UV-skyddande kläder med en ultraviolett skyddsfaktor (UPF). Kläder med en UPF på 50 är ett mycket säkert solskydd – det gör att endast 1/50 av UV når din kropp.

Färg: Faktum är att mörka och intensiva färger såsom svart, marinblått, rött eller smaragdgrönt ger mer UV-skydd än vita och pastellfärgade.

Huvudbonad: För att skydda ditt ansikte och din hals ordentligt från solen behöver din hatt ha ett brett brätte (på minst 7,5 cm) runt hela huvudet. Så säg nej till kepsar och solskärmar.

Solglasögon: För bästa skydd mot starkt solljus ska du välja ett par solglasögon som är CE-godkända i kategorierna 3 eller 4*.

Se till att dina glasögon sitter bra – solglasögon som glider ner på näsan kommer att utsätta dina ögon för UV-strålning, och om de sitter för tight kan de ge huvudvärk.

*OBS! Solglasögon i CE-kategori 4 är de mörkaste och är inte säkra att använda vid körning.

FÖRSTÅ SOLSKYDD

Lär dig hur du väljer och använder solscreme för optimalt skydd.

Med så många olika produkter, ingredienser, SPFér och cremer kan det kännas som ett minfält att välja och använda solcreme på rätt sätt.

Här är några saker du bör veta:

Solskydd mot UVA- och UVB-strålar

Anledningen till att vi behöver olika typer av ingredienser i solcremer är att det finns olika typer av ultraviolett strålning. UVB-strålar ger den synliga solbruna färgen och orsakar även solbränna. UVA är å andra sidan ett osynligt hot.

Du kan inte se dess påverkan direkt, men på lång sikt är UVA-strålar ansvariga för hudens åldrande.

Tillsammans är UVA- och UVB-strålar de främsta orsakerna till många typer av hudcancer.

Skydda dig och din familj genom att välja bredspektrade solcremer som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar.

 

Vad sägs om SPF?

Sun Protection Factor (SPF) indikerar att ditt solskyddsmedel kan blockera UVB-strålar. För optimalt skydd mot UVB-strålar rekommenderar dermatologer att använda solskyddsmedel som är klassifierade "högt" (SPF 30+) eller "mycket högt" skydd (SPF 50+).

I EU och i Sverige ska ett solskydd också ge UVA-skydd och den ska vara minst 1/3 av UVB-skyddet. Om så är fallet, visas det med bokstäverna "UVA" i en cirkel på förpackningen.

Se till att ditt solskyddsmedel också skyddar mot långa UVA-strålar.

Använd tillräckligt mycket solskyddsmedel

De flesta människor använder inte tillräckligt med solskyddsmedel. Vad är rätt mängd solskyddsmedel? Det är nog mer än du tror. En medelstor kvinna behöver 36 g creme för att täcka hela kroppen. Det är ungefär två matskedar, eller en stor golfboll.

 

Applicera solskyddsmedel regelbundet

Applicera rikligt och regelbundet solskyddsmedel på alla utsatta områden. Glöm inte dina öron, nacke, fötter, anklar och handrygg. Vi rekommenderar att applicera solskydd varannan timme - oftare om du badar eller svettas mycket (även om du har en vattenresistent produkt).

 

Välj olika solskyddsprodukter för olika situationer

Om du inte har rätt produkt för situationen är det mycket mindre troligt att du använder ditt solskyddsmedel så ofta som det rekommenderas. Det är bra att välja ut några olika solskyddsmedel som passar hela familjens önskemål och behov.

La Roche-Posay Laboratorium har utvecklat ANTHELIOS – ett sortiment av solskyddsmedel med högt och mycket högt skydd. Våra produkter finns både till barn, bebisar, ansikte, kropp och är utvecklade till särskilda hudtyper som: känslig hud, torr hud, fet och oren hud och hud med pigmentering.

SKYDDA SMÅ BARN FRÅN DIREKT SOLLJUS

Lär dig att skydda små barn från skadliga UV-strålar

Barns hud är särskilt utsatt för de skadliga strålarna från solen. Barnläkare och dermatologer är överens om att bebisar och småbarn under 3 år inte bör exponeras för direkt solljus. Följ några enkla strategier för att skydda dina barn från långsiktiga solskador hela livet:

  • Undvik solen när den är som starkast.
  • Skydda barnet med kläder, solhatt med brett brätte och UV-skyddande solglasögon.
  • Använd ett solskydd speciellt utformad för barn eller bebisar med högt UVA- och UVB-skydd, på huden som inte är möjlig att täcka med kläder eller annat.
  • Viktigast av allt är att lära små barn goda solvanor som de kan följa hela livet. 

Om dina planer innebär att viss solexponering är oundviklig, ska du se till att alltid ha skyddande kläder till hands - inklusive löst sittande, långärmade toppar, längre byxor och badvästar. Efter bad ska du torka barnet med en handduk och applicera ett solskyddsmedel som är speciellt utformat för barn. Den bör vara vatten- och sandavisande och synlig vid applicering, så du vet att du inte har missat något område.

La Roche-Posays ANTHELIOS har produkter, som är speciellt utvecklade till bebisar och småbarn.

Klicka HÄR för att få mer information om hur du lär barn solsäkra vanor och hur man skyddar barnens utsatta hud mot solen.

VI HAR OCKSÅ
EN SERIE FÖR DET

ANTHELIOS är en banbrytande aktör på solskyddsmarknaden. Dess bredspektrade, mycket höga skydd är resultatet av mer än 25 års avancerad klinisk forskning om solskydd och solkänslig hud.

VÅR HÖGA STANDARD
VID PRODUKTUTVECKLING

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAT MED FOKUS
PÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud.
Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET NÖDVÄNDIGA,
I RÄTT AKTIV DOSERING

Se mer

Våra produkter är utvecklade i sammarbete med dermatologer och innehåller bara de nödvändigaste ingredienserna i rätt aktiv dos.

laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRD
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter som passar till de flesta behov: Känslig hud, fet och oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många andra behov.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGAR
TOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar och bara de mest nödvändiga konserveringsmedlen för en hög tolerans och effektivitet över tid.