Atopisk hud – en hudsjukdom som visar sig vid torr hud

I Sverige drabbas omkring 20% av alla barn av atopisk hud, eller som det också kallas, böjveckseksem. Atopisk hud är en kronisk hudsjukdom som visar sig genom torra, röda och kliande utslag på kroppen. La Roche-Posay har skapat programmet ”Lipikar Familjer”, för att stötta familjer med barn som har atopisk hud. Vi erbjuder 100 svenska familjer ett helt års gratis förbrukning av Lipikar Balm AP+ och Lipikar Syndet AP+. Här får du familjernas bästa råd för hur du lättast hanterar en vardag med atopisk hud.


Vad är atopisk hud?

Atopisk hud är en utbredd hudsjukdom som ofta visar sig redan i tidig ålder. Hos nyfödda visar sig atopisk hud ofta i form av utslag i ansiktet, på kinder och haka. Men allt eftersom tiden går tenderar utslagen att flytta sig till andra delar av kroppen. Vanliga ställen är ofta hals, armbågar, knäveck och armveck, vilket gör att sjukdomen ofta kallas böjveckseksem.


Programmet Lipikar Familjer

Lipikar Familjer är ett initiativ från La Roche-Posay för att hjälpa, stötta och informera familjer där atopisk hud är en del av vardagen. Programmet innebär dels gratis produkter från Lipikar, men gör det också möjligt för familjerna att dela med sig av erfarenheter, tips och råd som kan vara väldigt värdefulla för andra personer i liknande situationer. Målet är att hjälpa till att öka livskvaliteten för familjer, vars vardag innehåller atopisk hud. Nu finns en plattform online där människor kan ställa frågor om atopisk hud, enkelt dela med sig av sina erfarenheter, samtala med andra i samma situation eller bara lära sig mer om atopisk hud.


Vardagen med atopisk hud

I en intervju för Lipikar Familjer programmet berättar Emilie att hennes son utvecklade eksem redan vid 6 månaders ålder och nu, 2 år senare, upplever han fortfarande problem med klåda, eksem och irriterad hud.
Hon beskriver hur utslagen främst har visat sig på kinder, rygg, ben och armar, vilket periodvis har gjort att hennes son behövt ha heltäckande kläder på sig då han varit insmord över hela kroppen.

”… Hela kroppen har varit påverkad men främst kinder, rygg, ben och armar. Magen har inte drabbats. Eksemen har varit illröda och har ibland vätskats. Man har förstått att de har gjort ont då han inte tycker om beröring av eksemen. Under perioden då han gick på kortisonkurer under ett helt år var vi tvungna att använda heltäckande kläder då han varit tvungen att vara insmord på hela kroppen …”

Utslagen har resulterat i ömhet och obehag, men sömnen har, som tur är, inte påverkats. Just sömnen är annars något som ofta påverkas för personer med tendens till atopisk hud och det är därför viktigt att ta hand om atopisk hud på rätt sätt, för att minimera symptomen.


Hur har Lipikar bidragit till en bättre vardag?

I samband med Lipikar Familier, har Emilie fått prova produkter från Lipikar gratis och hennes son verkar uppleva att krämerna är behagliga och familjen har gjort insmörjningsrutinen till något positivt:

”Vi har upplevt produkterna som väldigt smidiga att använda. Bra med pumpflaska som underlättar användning och dosering. Krämen går snabbt in i huden och kladdar inte så mycket. Upplever att krämen har en svalkande effekt på huden. Min son har tyckt att det är behagligt att bli insmord och vi har gjort insmörjningen till en mysstund.”

Enligt Emilie har produkterna hjälpt hennes son med besvären och familjen använder nu regelbundet Lipikar Syndet AP+ och Lipikar Balm AP+, men behöver inte smörja lika ofta som med andra krämer, vilket har gjort familjens tillvaro och livskvalitet bättre.

Som tips till andra familjer vars barn har atopsik hud ger Emilie rådet att hålla ut och vara noga med rutinen:

”Mina tips är att alltid smörja efter dusch/bad, att hålla sig till rutinen och vara noga med att smörja regelbundet. Och att hålla ut!”

Lever ni också med atopisk hud? Läs mer här på vår plattform för information, råd och tips från andra familjer i samma situation, eller besök ditt närmsta apotek för rådgivning.