Fokus på

Hudallergier: ett utbrett problem – men det finns hjälp | La Roche Posay

Img_Hudallergier: ett utbrett problem – men det finns hjälp | La Roche Posay

Utvecklingen av allergier har ökat och spridit sig epidemiskt över hela världen under de senaste åren. Hudallergier är särskilt vanligt förekommande hos personer med ömtålig hud och leder till hudirritation och ibland även subkutana utslag. Graden av de återkommande besvären varierar. Behandlingen beror på vilket allergiframkallande ämne det gäller.

Symtom

Från stickande till brännande känsla ...

I Sverige beräknas ungefär var femte invånare ha någon typ av allergi. Hos barn är det ännu vanligare – ungefär vart tredje skolbarn uppskattas ha någon form av allergi. Det medför en stickande, brännande känsla, hudirritationer och subkutana utslag. Symtomen upplevs många gånger som besvärande även om de inte ser ut att vara så svåra. Ibland kan de vid en undersökning diagnostiseras som lindrigt erytem, hudtorrhet eller huddeskvamation.

Uppkomst

Överkänslig hud

Allergier innebär att kroppen reagerar ovanligt kraftigt på specifika allergiframkallande ämnen. Hos personer med intolerant hud är hudens skyddsbarriär svagare än hos personer med normal hud. Därför är den intoleranta huden mer utsatt. Allergibesvär är återkommande och varierar i intensitet. Hudreaktioner hänger ofta samman med genetiska anlag och miljö. Därför är det vanligt att flera familjemedlemmar i samma familj får liknande hudreaktioner.

Behandling

Undvik att komma i kontakt med allergiframkallande ämnen

Det enda sättet att undkomma problemen är att undvika att komma i kontakt med de ämnen som orsakar de allergiska reaktionerna. Behandlingen kan variera beroende på vilket allergiframkallande ämne det gäller. Utöver medicinsk behandling kan intensivt lindrande och lugnande hudvårdsprodukter effektivt verka för att återfukta och minska reaktionerna hos överkänslig hud och hud med allergiska besvär.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar