Tre frågor till en expert

Vid behandling av uttorkad hud bör tre typer av ingredienser kombineras för hudvård och rengöring.

Img_Vid behandling av uttorkad hud bör tre typer av ingredienser kombineras för hudvård och rengöring.

När huden är uttorkad är det brist på vatten i överhuden och framförallt i hudens hornlager. Uttorkning är ett tillfälligt tillstånd som kan drabba alla hudtyper.
Uttorkad hud stramar och känns sträv och kan börja fjälla. Hur åtgärdar man problemet? Hudläkarens råd.

Är det miljön som torkar ut huden?

Fuktnivåerna i den omgivande miljön, låga temperaturer vintertid, vind, höga temperaturer, sol, UV-strålning och hetta ...

alla de här faktorerna bidrar till att vatten avdunstar så att huden blir uttorkad. Jag förklarar detta för mina patienter så att de kan försöka undvika eller rätta till faktorerna, i alla fall i sina egna hemmiljöer.

Vilka andra faktorer kan påverka?

Långvarig eller upprepad kontakt med vatten på grund av överdriven rengöring kan leda till långsiktig uttorkning.

Användning av tvål med högt pH-värde eller peelande behandlingar av huden, med till exempel pimpsten eller skrubbvante kan också leda till problem. Användning av vissa läkemedel (retinoider, kortikosteroider) samt eksemutbrott kan för vissa yrkesgrupper, såsom frisörer eller byggnadsarbetare, också medföra torr hud. Dessutom gör det hormonella åldrandet att hudens vätskebindningsfunktion avtar.

Vilka behandlingsmetoder rekommenderar du?

Tre typer av ingredienser bör kombineras för hudvård och rengöring.

Jag rekommenderar fuktighetsbevarande produkter som binder vattnet i cellerna i hudens hornlager. Jag rekommenderar även fuktighetsbevarande produkter som bildar en gel när de kommer i kontakt med vatten eller vattenavstötande produkter som skapar en luft- och vattentät film på hudens yta vilket minskar avdunstningen av vatten från huden. Det är viktigt att använda ingredienser som återuppbygger överhudens lipidstruktur för att stärka hornlagrets "cement".

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar