Tre frågor till en expert

Mjukgörande cremer hjälper till att minimera förekomster av atopiskt eksem

Img_Mjukgörande cremer hjälper till att minimera förekomster av atopiskt eksem

Atopiskt eksem eller böjveckseksem är en mycket vanlig, kliande, kronisk och återkommande inflammatorisk hudsjukdom . Vad orsakar atopiskt eksem? Ett genetiskt anlag för allergiska reaktioner orsakade av miljöfaktorer. Det kan finnas kopplingar till astma eller nästäppa.

Vilka symptom på atopiskt eksem förekommer hos dina unga patienter?

Hos nyfödda förekommer eksemen oftast i ansiktet.

Hos småbarn förekommer de oftast i hudvecken runt knän och armbågar. Vid ett utbrott blir huden röd och torr och vätskar dessutom ibland. Den har också en benägenhet att klia väldigt mycket och blir tjockare i de infekterade områdena. Den här klådan kan till och med rubba sömnen. Huden är överlag torr. Den svåra torrheten, som orsakas av en genetisk förändring av hudbarriären, leder till klåda.

Vilka behandlingsmetoder rekommenderar du?

Jag rekommenderar kortisoncremer

som är oumbärliga vid behandling av eksem. Det är oerhört viktigt att vidta åtgärder för att lindra obehaget hos de barn som lider av den här kroniska sjukdomen. De här högeffektiva cremerna ska fortsätta appliceras tills alla symptomen har försvunnit (inom några dagar). Sedan rekommenderar jag att man använder mjukgörande cremer för att regelbundet återfukta huden, vilket bidrar till att göra utbrotten mindre vanliga.

Vilka råd ger du till dina unga patienters föräldrar?

Jag förklarar mekanismen bakom atopiskt eksem, som försvårar vardagen för både barnen och deras familjer.

Behandlingarna som används lindrar effektivt utbrott genom att minska deras frekvens. De här behandlingarna botar dock inte sjukdomen helt och hållet, som kan försvinna av sig själv efter några år. Jag rekommederar att mina patienter använder milda rengöringsprodukter och regelbundet återfuktar sin hud med mjukgörande cremer särskilt anpassade för barn med atopisk hud.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar