0
test Fb connect
Experter på känslig hud
SAFETY_ARTICLE_MAG_DEFAULT_TOP_BANNER.jpg
Retour vers l'accueil

De många aspekterna av känslig hud

Img_De många aspekterna av känslig hud

  År efter år fortsätter skaran med känslig hud att växa. Bloggar och vloggar i ämnet har spridit sig som en löpeld. Men även om majoriteten har känslig hud så har många en bristfällig förståelse för fenomenet. Vad kan det bero på?

  Känslig hud är ofta ett osynligt tillstånd

  Känslig hud kan vara svårt att diagnostisera, även bland yrkesverksamma, av en mycket enkel anledning: Den kännetecknas av vad kvinnan känner och inte vad läkaren kan observera på kliniken.

  Från kvinnans perspektiv så är känslig hud en generande daglig verklighet. Huden sticker, svider, rodnar och känns varm i reaktion på omgivningen, kosten eller hudvårdsprodukter.

  Från dermatologens perspektiv så kan känslig hud vara lite röd eller torr, men ser i princip normal ut.

  Så du tror att du har känslig hud... men vilken typ?

  Det finns inte en typ, utan ett helt spektrum av känslighet. Att veta vilken typ av känslig hud du har är första steget till att sluta fred med din hud och utveckla en rutin som passar dig.

  Känslig: Reagerar ibland på produkter eller förändringar i omgivningen.

  Reaktiv: Reagerar ofta på både produkter och miljömässiga faktorer.

  Intolerant hud

  Atopisk hud


  Lätt till rodnad: Huden rodnar i reaktion på vissa typer av mat, alkohol eller temperaturförändringar.

  Känslig huds dermatologiska verklighet

  Vad kan utlösa reaktioner hos känslig hud?

  De vanligaste försvårande faktorerna kan huvudsakligen delas in i två kategorier, enligt omfattande forskning som La Roche-Posay utfört på mer än 6 000 konsumenter i 48 olika länder.

  Miljömässiga (59,8%)*: Förändringar i temperatur eller luftfuktighet kan bidra till intensiva besvär, precis som solexponering och föroreningar.

  I den andra kategorin har vi interna faktorer: Psykologisk stress (34,7%)* samt livsstilsval som rökning, kryddstark mat och alkohol kan få känslig hud att reagera med rodnad och obehag.

  *Observationsstudie på 3 800 patienter i åtta länder.

  Vad orsakar känslig hud?

  Den grundläggande orsaken är att hudens eget försvar slutar att utföra sin uppgift. Frisk hud har en skyddande barriär som kallas för den hydrolipida hinnan. Den fungerar som en sköld som förhindrar bakterier och irriterande ämnen från att nå de djupare hudlagren. Denna barriär bibehåller också fukten och är väsentlig för att upprätthålla hudens stramhet, elasticitet och framför allt dess välbefinnande!

  Denna barriär är försvagad hos känslig hud, så huden är mer ömtålig mot obehagliga ämnen och förändringar i temperatur och fuktighet. Huden överexponeras mot bakterier, irritationskällor och miljöförändringar och tror därmed att den angrips och sänder ut varningssignaler, vilket resulterar i rodnad och sveda.

  Varför reagerar huden så starkt?

  Huden har ett otroligt nätverk av nerver med ca. tolv nervändar per kvadratcentimeter. I känslig hud är nervändarna överkänsliga och skickar betydligt fler varningssignaler till hjärnan än vad nerverna i normal hud gör. Nerverna tolkar i princip normal stimulans som skadlig, vilket leder till obehagskänslor vid minsta lilla.

  Hur kan du ta kontroll över din känsliga hud?

  Först och främst ska du inte förlora hoppet.
  Alla typer av känslig hud är inte desamma. Det finns dock några allmänna råd:

  Eliminering av förvärrande faktorer. För dagbok över vilka faktorer som utlöser dina symptom – mat, alkohol, luftkonditionering – och försök undvika dem om du kan.

  Featured products

  Visa alla produkter
  16477Källvattenspray253433422404397Thermalskt källvattenAnsikte|Kropp|Solskydd|Makeup|Barn/Ansiktsvatten & Källvatten |Ansiktsvatten & Källvatten |Ansiktsvatten & Källvatten |Vårda / Lugna|Vårda / LugnaAnsikte|Kropp|Solskydd|Makeup|BarnAnsiktsvatten & Källvatten |Ansiktsvatten & Källvatten |Ansiktsvatten & Källvatten |Vårda / Lugna|Vårda / Lugna0.00
  Källvattenspray packshot from Thermalskt källvatten, by La Roche-Posay