Tre frågor till en expert

För att förebygga torr och irriterad hud under vintern rekommenderar jag en intensiv närande behandling två gånger om dagen.

Img_För att förebygga torr och irriterad hud under vintern rekommenderar jag en intensiv närande behandling två gånger om dagen.

Torr hud saknar både fukt och överhudslipider, vilket leder till att hudbarriären förändras och förhindras från att ge dig ett effektivt skydd. Våra hudproblem förvärras under de kalla vintermånaderna. Hur kan vi förhindra att detta händer? Här är några råd från en hudläkare.

Vilka symptom har dina patienter med torr hud?

Torr hud är ett problem som kan ge vissa människor permanenta symptom i ansiktet,

på armar och ben, särskilt på händerna, och ibland över hela kroppen. Torr hud kan vara genetiskt betingad (iktyos) eller orsakas av olika bakomliggande sjukdomar (eksem, psoriasis, diabetes, sköldkörtelrubbningar).  Trots det har alla typer av torr hud en benägenhet att bli ännu torrare under vintern.

Vad är det exakt som händer under vintersäsongen?

När fuktnivån sjunker reagerar huden genom att frigöra fukt. Det får den att bli ännu torrare.

Vinden, låga temperaturer, tjocka kläder och även UV-strålning gör huden ännu torrare. Hud som stramar blir allt vanligare tillsammans med intensifierad hudirritation. Därför är det mycket viktigt att tillföra huden återfuktande creme flera gånger om dagen, särskilt i ansikte och på läppar.

Vad rekommenderar du för behandling för torr och irriterad hud?

Jag rekommenderar att man utför en intensiv närande behandling två gånger om dagen,

som innehåller både återuppbyggande ämnen och lipider som förhindrar att överhuden torkas ut. Jag rekommenderar också badolja, som kan användas i badet eller appliceras direkt på huden efter tvätt. Jag råder mina patienter att sluta använda badskum eller andra produkter som kan irritera huden och även att duscha eller bada mindre ofta. Dessutom rekommenderar jag att man systematiskt använder återuppbyggande och fuktighetsgivande produkter på sin hud.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar