#SaveYourSkin

Mycket högt solskydd för dig och dem du håller av
Undersök dina födelsemärken och skydda huden när du befinner dig i solen

Ladda ner ABCDE-metoden

Utbilda patienter om riskerna med vissa mycket fotosensibiliserande läkemedel

v_article_3-experts_NEW.jpg (LP602017)

Fotosensibilisering är resultatet av en interaktion mellan ultravioletta strålar och en känslig substans som finns i huden. Detta kan vara en lokalt applicerad produkt (parfym, läkemedel) eller en molekyl som transporterats till huden med blodet (fotosensibiliserande läkemedel). Hur kan detta behandlas eller förbyggas? Råd från en hudläkare.

Vilka är symtomen på fotosensibilisering?

Patienter kan få en häftig reaktion som är begränsad till de hudområden som exponerats för solen.

Huden är röd. Den ser ut som att den blivit bränd i solen. Reaktionen uppstår kort efter att en produkt applicerats eller ett läkemedel intagits. Reaktionen kan även se ut som eksem som sträcker sig bortom de exponerade områdena. Uppkomsten av denna fotoallergi är ofta fördröjd (48 timmar efter exponering).

Vad gör du i dessa fall?

Visuell undersökning av huden visar snabbt om det är fotosensibilisering.

Jag frågar mina patienter om vilka läkemedel de har tagit och vilka kosmetiska eller medicinska krämer de har applicerat. Det finns många fotosensibiliserande läkemedel (vissa antibiotika, antidepressiva, antiinflammatoriska, osv.). När jag misstänker ett läkemedel remitterar jag ibland mina patienter till en specialistkonsultation för testning i ultraviolett strålning. Man måste naturligtvis lindra patientens besvär och avbryta behandlingen när det är möjligt och förhindra solexponering.

Vad rekommenderar du för att förebygga fotosensibilisering?

Patienter måste få information om riskerna med vissa mycket fotosensibiliserande läkemedel.

Patienter ska inte tveka att fråga sin läkare om det här. Vissa läkemedel, till exempel hjärtmedicin, kan inte avbrytas. Jag råder mina patienter att undvika solen och, om de vistas utomhus, vara uppmärksamma på sitt solskydd (kläder, huvudbonad, mycket hög solskyddsfaktor). De bör också undvika att ta på sig parfym direkt på huden om de vistats i solen.