#SaveYourSkin

Mycket högt solskydd för dig och dem du håller av
Undersök dina födelsemärken och skydda huden när du befinner dig i solen

Ladda ner ABCDE-metoden

Gravida kvinnor och solen: risken att få graviditetsmask

v_article_pregnancy-mask.jpg

Under graviditeten genererar den kvinnliga kroppen mer kvinnliga hormoner, vilket orsakar en ökad melaninproduktion. Om huden utsätts för solljus då kan hyperpigmentering uppstå i ansiktet. Det är den ökända graviditetsmasken, även kallad kloasma.

Symtom

Påverkan av hormoner…

Graviditetsmask drabbar en stor majoritet av kvinnor, med början i den fjärde månaden av graviditeten. Graviditeten påverkar kvinnans kropp att producera en betydligt högre mängd kvinnliga hormoner (östrogener) som i sin tur orsakar en ökad melaninsyntes. Denna hyperpigmentering uppstår som bruna eller gråa fläckar och syns oftast i pannans mitt, på hakan och runt munnen. Den uppstår i form av pigmenterade fläckar som är bruna och oregelbundna i formen.

Ursprung

...och solen

Solexponering ökar risken för att utveckla graviditetsmask betydligt. I själva verket kan mängden sol en person exponeras för på en klar, vacker dag orsaka en överproduktion av melanin, vilket är tillräckligt för att utlösa kloasma. Vanligtvis försvinner fläckarna sex månader efter förlossningen. Men risken för återfall under en efterföljande graviditet är hög. Därför är det bättre att förhindra uppkomsten av graviditetsmask.

Förebyggande

Att förebygga graviditetsmask

För att förebygga att graviditetsmask uppstår finns det en regel att följa: skydda din hud varje dag, även i stadsmiljö. Tanken är inte att gömma sig från solen, utan att följa några råd när du vistas i den.

  • Bär huvudbonad
  • Skydda din hud med solskydd från topp till tå
  • Applicera solcreme varannan timme
  • När du kommer hem på kvällen kan du använda en creme mot pigmentfläckar i förebyggande syfte

Alla dessa försiktighetsåtgärder kan vidtas, oavsett tid på dygnet.

Tveka inte att be din hudläkare om mer information.