Vetenskapliga fakta

UVA- och UVB-strålar: hur skiljer de sig åt och hur påverkar de huden?

Img_UVA- och UVB-strålar: hur skiljer de sig åt och hur påverkar de huden?

UV-strålarna utgör endast 5 % av de solstrålar som når jorden, men de är mycket kraftfulla. Det finns flera olika typer. UVC-strålar blockeras av ozonlagret, men UVA- och UVB-strålar når ned till jorden och påverkar din hud.

UVA: A = Åldrande och allergi

La Roche-Posay och forskning om UVA- och UVB-strålar

Under hela året och även under molniga dagar utgör UVA-strålarna 95 % av de ultravioletta strålar som når ned till jordens yta. De tränger igenom moln, fönsterglas och till skillnad från UVB-strålarna känns de inte och tränger djupare ned i huden och når ned till cellerna i läderhuden. Eftersom de främst producerar fria radikaler kan de på sikt medföra cellförändringar och orsaka:

  • Fotoåldrande: En förändring av elastin- och kollagenfibrernas riktning gör att huden förlorar sin fasthet och spänst och utvecklar rynkor
  • Solintolerans eller solallergi som det också kallas (rodnad, klåda, soleksem)
  • Pigmentförändringar (melasma, fläckar)
  • Utveckling av hudcancer.

UVB: B = Bränna

UVB-strålningen utgör 5 % av samtliga ultravioletta strålar som når jorden. UVB-strålarna innehåller mycket höga energinivåer och stoppas av moln och fönsterglas. UVB-strålar stoppas delvis av överhuden och medverkar till att ge huden sin solbruna färg. Det är UVB-strålarna som gör att man bränner sig i solen. Därför är det viktigt att skydda huden mot både UVA- och UVB-strålar.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar