Fokus på

Graviditet och solljus: risken för melasma

Img_Graviditet och solljus: risken för melasma

Under graviditeten stiger nivån av kvinnliga könshormoner, vilket leder till att kroppens melaninproduktion ökar. Om huden utsätts för solljus ökar risken för pigmentförändringar i ansiktet. Det är detta som kallas melasma eller kloasma.

Symtom

Inverkan av hormoner …

Pigmentförändringar vid graviditeten (melasma) drabbar flertalet kvinnor från och med graviditetens fjärde månad. Under graviditeten stiger nivån av kvinnliga hormoner i kroppen (östrogen) och det stimulerar även melaninsyntesen. Hyperpigmenteringen uppträder i form av bruna eller gråaktiga fläckar, ofta mitt på pannan, på kinderna och runt munnen. Oregelbundet formade, bruna pigmentfläckar bildas.

Uppkomst

… och solen

Solexponering ökar risken att drabbas av melasma betydligt. Faktum är att den mängd solljus som huden utsätts för under en klar och fin dag kan innebära en överproduktion av melanin, och det kan alltså räcka för att utlösa pigmentförändringarna. Oftast försvinner fläckarna inom sex månader från förlossningen. Men risken att drabbas igen vid efterföljande graviditeter är stor. Därför är det många gånger bäst att förebygga och undvika melasma.

Behandling

Så här förebygger du melasma

Om du vill förebygga och undvika melasma behöver du bara följa en enda regel: skydda huden varje dag och inte bara när du är på stranden. Tanken är inte att du ska gömma dig från solen, utan att du ska följa några enkla regler när du vistas i solen.

  • Använd hatt
  • Skydda huden med ett effektivt solskydd med SPF50+.
  • Smörj in dig varannan timma
  • Använd en förebyggande creme mot pigmentförändringar varje kväll
Det är viktigt att alla dessa förebyggande åtgärder vidtas kontinuerligt, oavsett vilken tid på dagen det gäller. 


Om du behöver hjälp kan du vända dig till din hudläkare.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar