Tre frågor till en expert

För att kamouflera röda fläckar rekommenderar jag mina patienter att använda medicinsk makeup.

Img_För att kamouflera röda fläckar rekommenderar jag mina patienter att använda medicinsk makeup.

Nu för tiden kan rosacea och akne behandlas effektivt. Men efter en behandling kan röda områden och ärr bli kvar. Patienter vill ofta dölja dem, exempelvis under sin behandling. Hur bär du dig åt? Våra frågor får svar från en hudläkare.

1. Är kamouflage något du ägnar dig åt som hudläkare?

Jag föredrar ordet "makeup" före "kamouflage".

Det är faktiskt medicinsk makeup. För några år sedan rekommenderades inte makeup av hudläkare. Idag förstår vi att det förbättrar våra patienters livskvalitet. De produkter som finns, som är fria från parfym, konserveringsmedel och non-comedogena, innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet. Jag rekommenderar mina patienter att använda medicinsk makeup.

2. Vilka råd har du att ge?

Innan du applicerar någon makeup behöver du börja med en bas.

Sedan använder du en korrigerande foundation i den färg som ligger närmast din egen hudton. Den bör läggas på i små mängder och tonas ut varsamt över ansiktet. För att neutralisera röda toner kan du använda en concealer innan du applicerar foundation. Mot rodnad kan du använda såväl grönt, en komplementfärg, som gult för hud med starkare pigment.

3. Hur brukar du i allmänhet ta upp ämnet medicinsk makeup med dina patienter?

Jag diskuterar det systematiskt med mina patienter när vi exempelvis berör ämnet laserbehandling eller om de har akneärr.

Jag lugnar mina patienter genom att förklara för dem att det inte finns någon risk att problemen förvärras. Jag låter dem testa hur produkterna känns. Jag föreslår en demonstration på en röd fläck. Patienterna blir alltid överraskade av resultatet! Sedan lär jag dem de grundläggande teknikerna för medicinsk makeup som är snabba och enkla.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar